Ömer Seyfettin, Balıkesir Gönen’de 12 Mart 1884
de doğar. Asker olan babası iyi bir eğitim alması için 4 yaşında okula verir. Babası Yüzbaşı Ömer Şevki Bey İnebolu Askerlik Şubesine tayin olur.1891 yılında İnebolu’da yeni Askerlik Şubesi yapılmış ve hizmete açılmıştır. Yeni Askerlik Şubesinin ilk başkanı Yüzbaşı Ömer Şevki Bey’dir. Bugün İstiklal Yolu adını verdiğimiz yol üzerinde Yeniyol ilk okulunu geçtikten sonra az ileride iki katlı bir ahşap ev tutarlar. Babası çok disiplinli tam bir askerdir. Bu disiplin Ömer Seyfettin de iz bırakır ve yazdığı kitaplara da yansır. İnebolu’da da okula yani o günkü adıyla Mektebi-Osmaniye’ye kaydolur ve orada okur. Devamında Yeniyol okulu ve Tığlılar mektebi adını alan ilk okul, zaten evlerine yakın şube yolu üzerindedir. Geçirdiği yangın sonrası sokakları cetvelle çizilmiş gibi yeniden yapılan mamur hale gelmiş İnebolu’da geçirdiği birçok hatıraları vardır. Yazdığı kitaplarının satır aralarında bunları araştırıp bulmak gerekir.
“İnebolu’nun kestanesinden yapılan “ababara”yı çok sever. İslam tepesinden getirilen kar marifetiyle yapılan dondurmaya bayılır. Hatıp bağında yetişen domatesin, biberin tadını daha sonraki yıllarda da unutmaz. Bir çok arkadaşı olur. Onlarla çember çevirir, çelik çomak oynar, Oyun arasında eve gelir, annesinin hazırladığı tereyağı ve pekmez sürülmüş bir dilim ekmeği afiyetle yer ve oyuna kaldığı yerden devam eder. “
2019 YILINDA Gönen’den yola çıkıp İnebolu’ya gelen Yazar Salim Nizam, Ömer Seyfettin’inde İnebolu’da yaşadığını bana söyleyen ilk kişiydi. Daha sonra 2022 YILINDA “Ben Gönen’de Doğdum” kitabını yazdı. 4 yıldır İnebolu’ya tekrar gelip Ömer Seyfettin’i bizlere bir konferansla anlatmak istiyordu.
2023 yılında yapılan İnebolu Panelinde Doç. Zeki Gürel hocamız, Ömer Seyfettin’in babası Yüzbaşı Ömer Şevki Bey Dağıstanlıdır, bende Dağıstanlıyım, İnebolu’da Askerlik Şube Başkanlığı yapmış, deyince bir bildiği var deyip kaynak aramaya başladım. Nüfus kayıtlarından İnebolu’da yaşadıklarını buldum.
En başından beri her aşamada haberdar ettiğim Kaymakamımız Ahmet Vezir Baycar’ında katkılarıyla yola çıktık. İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Hüner Özay’ında gereken her şeyi yapmaya hazırız sözünden sonra, doğum ve ölüm günlerinin bulunduğu mart ayında bir Panel yapmaya karar verildi. Farklı şehirlerde de programlar yapılacağı için tarihi öne çekildi.
Yeni kurduğumuz Heyamola Derneğinin de içinde bulunduğu, İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi ve Gönen’den gelecek misafirlerimizin de katkılarıyla 26 Şubat günü İnebolu’da Ömer Seyfettin etkinliği düzenlenecek.
Misafirlerimiz:
Zeki Gürel, Doç. Kastamonu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı
Samet Ariker ,Tarihçi (Gönen)
Salim Nizam “Ben Gönen’de Doğdum” kitabının da yazarı
Mehmet Yılman, Gönen Belediye Başkan yardımcısı
Meriç Sürer, Gönen Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü
Program 10.30’da Plaket takma 14.30 Mustafa Şerbetçi okulunda öğrencilere Ömer Seyfettin paneli ve kitap imzalama, 19.00 da Türk Ocağı salonunda halka açık Ömer Seyfettin Paneli ve kitap imzalama etkinliği yapılacaktır. Tüm Halkımız davetlidir.
Mustafa Sıtkı Fakazlı
Diş Hekimi - Yerel Tarih Araştırmacısı