İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'NUN YENİ LİMAN BAŞKANI GÖREVE BAŞLADITarih 29 Haziran 2024, 16:05 Editör: Editör

İNEBOLU'NUN YENİ LİMAN BAŞKANI GÖREVE BAŞLADI

İnebolu’nun yeni Liman Başkanı Kazım Alpay ilçemizdeki görevine başladı.

İnebolu Liman Başkanı olarak 27 yıl görev yapan Ergün Kayalı Antalya Kaş Liman Başkanı olarak atanırken, Antalya Kaş Liman Başkanı Kazım Alpay da İnebolu Liman Başkanı olarak atanmıştı.

İnebolu Liman Başkanı Kazım Alpay, bayramdan sonraki ilk mesai gününde görevine başladı.

Makamında ziyaret ettiğimiz Liman Başkanı Kazım Alpay, 32 yıldır Denizcilik teşkilatında görev yaptığını söyledi.

Mesleğe 1992 yılında İstanbul Liman Başkanlığında başladığını belirten Alpay, “17 yıl kadar İstanbul Liman Başkanlığında çalıştım. 2009-2022 arasında 13 yıl kadar Sinop Liman Başkanlığı görevini yaptım. 2022-2024 yılları arasında da Antalya Kaş’ta Liman Başkanlığı görevinde bulundum. Son olarak da İnebolu Liman Başkanı olarak atandım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum.” dedi.

İNEBOLU LİMANI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

Kendisinin de Karadenizli olması ve Sinop’ta uzun yıllar görev yapması nedeniyle bölgeyi iyi tanıdığını dile getiren Liman Başkanı Alpay, İnebolu Limanı hakkında da değerlendirmede bulundu.

İnebolu Limanı’nın daha çok ham cevher naklinde kullanıldığına dikkati çeken Alpay, “Bu liman daha çok ham cevher naklinde kullanılıyor. Deniz taşımacılığında ham cevher naklinde kullanılmak amacıyla yapılmış. Tabi etrafta bir sanayi tesisi yok. Keşke daha çok sayıda sanayi tesisi olsaydı da, deniz yoluyla taşınabilecek eşyaların daha çoğalması sağlanırdı ve bu şekilde de gelecek olan gemilerin sayısı artardı. Ama büyükçe bir sanayi olmadığı için etrafımızda liman tesisinin daha da büyümesi, genişlemesi çok sayıda gemi gelmesi kısa vadede çok mümkün gözükmüyor.” dedi.

“KAFES AVCILIĞINI ÖNE ÇIKARMAK LAZIM”

Denizcilik alanında İnebolu’nun kalkınmasına katkı sağlayacak sektörlerin kafes avcılığı ve balıkçılık olduğunu vurgulayan Liman Başkanı Alpay, “Balıkçılık özellikle gelişebilecek bir potansiyeli var. Özellikle kafes avcılığı bu bölgede olabilir. Orta Karadeniz kafes avcılığı için çok uygun bir konumda. Bunu görmek lazım. Buradaki yerel yöneticiler ve kamu idarecileri denizdeki zirai faaliyet olarak kafes avcılığı için Orta Karadeniz’i öne çıkartabilir. Bu da bir denizcilik faaliyetidir ve hem de istihdam alanı da çok geniş olan bir faaliyettir. Çünkü sadece kafeste balık üretimi değil bunun kıyıda temizlenmesi, üretilmesi ve satılacak konuma pazara sunulacak konuma getirilebilmesinin tesisleri yapılıyor ve burada da bir istihdam imkanı sağlanmış oluyor. Bu açıdan kafes avcılığını öne çıkarmak lazım Orta Karadeniz’de.” şeklinde konuştu.

“LİMANA KARAYOLU ULAŞIMININ ÇOK İYİ OLMASI LAZIM”

Liman için sanayi tesislerinin ve karayolu ulaşımının önemine dikkati çeken Liman Başkanı Alpay, “Orta Karadeniz’de çok hareketli büyük bir liman olması sanayi olmadığı için çok mümkün gözükmüyor ama daha çok maden tesisi kurulur ve daha çok maden sevki gerekir o zaman gemi sayısı artabilir tabi buna bağlı olarak. Onun dışında her limanda muhakkak limanın büyüklüğü sanayi, lojistik ve yol ile ilişkili. Ne yazık ki hem sahil yolumuz çok uygun değil. Ailem Sinop’ta, buraya oradan geldim. Hem de iç bağlantısını sağlayan Kastamonu ‘ya ulaşım sağlayan yolun da çok sağlıklı olmadığını söylüyorlar. Ben henüz hiç kullanmadım. Yani karayolu ulaşımının çok iyi olması lazım.  Sonuçta gemiyle gelen yüklerin iç bölgelere naklini karayolu araçları sağlıyor. Onlar için de elverişli olması lazım. Yani bu tek başına değil, ulaşım dediğimiz şey bir alt sistemden oluşuyor. Deniz yolu, karayolu, demiryolu. Tamam demiryolu olmayabilir ama karayolu bağlantısının iyi olması gerekiyor şüphesiz. O açıdan da bir eksiğimiz var gibi gözüküyor. Ama denizcilik faaliyeti komple bir faaliyet. Bu faaliyet içerisinde bu bölgede en etkin neyi kullanabiliriz, neyi öne çıkartabiliriz diyorsanız, balıkçılık, kafes avcılığı, bunların öne çıkartılacak şeyler olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“KRUVAZİYER TURİZMİ İÇİN YOLCU TALEBİ LAZIM”

Sinop ve Amasra limanlarına sık gelen kruvaziyer gemilerinin ziyaretiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Liman Başkanı Alpay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deniz turizmi konusunda kısa vadede çok fazla bir şey gözükmüyor. Çünkü kıyı alanımız çok uygun değil deniz turizmine. Ama herkesin bildiği gibi küresel ısınma insanları daha çok güneyden kuzeye itiyor. O zaman tabi daha çok öne çıkacaktır ama turizm yatırımlarının da yapılması lazım. (Kruvaziyer gemiler İnebolu’ya neden uğramıyor.?) Amasra ve Sinop kısmen tarihsel varlıklarını turiste sunabiliyorlar görsel olarak. Sinop Amasra kadar korunabilmiş değil. Amasra’nın geri sahada Safranbolu gibi bir tarihi bir bölge var. Kruvaziyer gemilerin yanaşabilmesi için Bakanlığın izni gerekiyor. Böyle bir talep olması halinde bunu idaremiz zaten çok kısa sürede halleder.  O izin alınabilir ama yolcu gemilerinin bir talebi olması lazım. Bizim istememizden öte yolcu gemilerinin buraya sefer planlaması lazım. Yolcu gemileri sefer planını yolcuların talebiyle yapar.”



  |  Bu haber 1262 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAYMAKAM UÇAR KÖYLERE ELİ BOŞ GİTMEDİ; VERDİĞİ MÜJDELERLE KÖYLÜYÜ SEVİNDİRDİ

KAYMAKAM UÇAR KÖYLERE ELİ BOŞ GİTMEDİ; VERDİĞİ MÜJDELERLE KÖYLÜYÜ SEVİNDİRDİ Kaymakam Necdet Uçar, hafta sonu ziyaret ettiği köylerde verdiği müjdelerle köylüyü sevindirdi.

KÜLTÜREL BİR ÖNERİ; "İNEBOLU EDEBİYAT GÜNLERİ"

KÜLTÜREL BİR ÖNERİ; Evet ne kadar şanslıyız değil mi?

KAYMAKAM UÇAR'DAN TALİMAT: ÇİFTÇİYE KÖYDE EĞİTİM VERİLECEK

KAYMAKAM UÇAR'DAN TALİMAT: ÇİFTÇİYE KÖYDE EĞİTİM VERİLECEK Kaymakam Necdet Uçar, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ziraat mühendislerinin ilçemizin tüm kö...

KUYUMCU KÂZIM

KUYUMCU KÂZIM Bu yazımın fikir babası Fatih Orhan...

REİS GIDA'YA 'TÜRKİYE'NİN KAHRAMANLARI' ÖDÜLÜ

REİS GIDA'YA 'TÜRKİYE'NİN KAHRAMANLARI' ÖDÜLÜ Reis Gıda, sürdürülebilir tarım projeleri ve yerel üreticilere sağladığı değerli katkılar ile dikkat çekerek “Türki...

"KASTAMONU PASTIRMASI" LEZZETİYLE RAKİPSİZ

İlgimi çekecek bir yazı düştüğü zaman önüme...

İNSAN OLABİLMEK

İNSAN OLABİLMEK İnsanlara kim olduğu sorulduğunda alınan cevap yetiştiği kültürel ve sosyal alanların rollerine göre tanımlamalardı...

KAZLA (ÇUBUK) KÖYÜNÜN KİTABINI YAZACAK

KAZLA (ÇUBUK) KÖYÜNÜN KİTABINI YAZACAK Emekli gemici Mehmet Arslan, eski adı Kazla olan Çubuk Köyü hakkında yıllardır biriktirdiği belge ve bilgileri bir ...

HOLLANDA'DAN KASTAMONU'YA GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURDULAR

HOLLANDA'DAN KASTAMONU'YA GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURDULAR Kastamonu-Hollanda Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Şakrak gazetemize ziyarette bulundu. Ziyarete Mus...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:126712

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:112124

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:131642

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117498

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign