Anasayfa » İNEBOLU
07 Eylül 2024, 22:59 Editör:
AVUKAT HASAN HÜSEYİN BEY; "HAMAM"I YAZMAMI İSTEDİ
Hey gidi günler hey...
Eskiden İnebolu'da bir hamam kültürü vardı.
Tabii ki bir kaç tane de hamam vardı.
Haftada bir ya da iki defa hamama gitmek sanki gelenek halini almıştı.
Evlerin çoğunda banyonun olmayışı, sanki bu geleneğin oluşmasına katkı sağlamıştı.
Bizzat banyosuz evde çocukluğu geçmiş, dolayısıyla çok küçük yaştan itibaren hamam alışkanlığı edinmiş, hamamın göbek taşında turşu yemiş, hamam çıkışı gazoz içme zevkini haftalık rutin olarak yaşamış biriyim.
O günlerde adet halini almış pek çok güzel hasletlerden olan hamam kültürümüz maalesef banyolu, kaloriferli evlerin hayatımıza girişiyle yok olmaya yüz tutmuş, İnebolu'da ki bazı hamamlar kapanmış, bazıları ise yıkılmış son yıllarda da belediye tarafından yapılan hamamın ilçe halkına ve ilçe dışından gelenlere hizmet verdiği görülmüş ise de son bir kaç aydır kapanmış, dolayısıyla İnebolu hamamsız günlere yelken açmış...
Geçmişten günümüze taşınan bir gelenek daha tarihe karışmak üzere İnebolu'da.
Belki de gelecek nesiller hamam kültürünü, "yaşayarak değilde", "kitaplarda okuyarak" öğrenecek...
Oysa hamamlar, temizliğin İslamiyet'te önemli yer tutması sonucu oluşmuş, sosyalleşmede de önemli yer tutmuş bir Türk geleneğidir.
Kadınlar hamamı, gelin hamamı, asker hamamı, lohusa hamamı gibi özel günlere de ev sahipliği yapmış nadide mekânlardır.
Hamamlar sadece yıkanma ve temizlenme amacı için değil, sauna ve buhar odası kullanılarak kasların gevşemesi, toksinlerin atılması, stresin azaltılması, akciğerlerin hava yolunu genişletmesi, kan dolaşımını artırması gibi sağlık üzerinde de olumlu etki oluşturduğu için tercih sebebidir.
Kısacası hamam "Su ile gelen sağlıktır."
İnebolu'da, varlığıyla yokluğunun pek çok kişi tarafından önemsenmediği düşünülsede, hamama gitmeyi alışkanlık haline getirmiş, hamamın kapanmış olmasından üzüntü duyan, rahatsız olan bir kesimin de olduğu göz ardı edilmemelidir.
Bir hamam tutkunu olan Avukat Hasan Hüseyin beyin düzenli olarak haftada iki kez hamama gittiği, İnebolu'da hamamın kapanmaması ve hamam kültürünün yaşatılması maksadıyla sahip çıktığı ilgili herkes tarafından bilinir.
Doğal olarak herkesin evinde banyo olduğu ve hamama ihtiyaç duyulmadığı düşünülebilir fakat evlerdeki banyonun hamamın yerini tutmadığı ve bazı kesimlerin özellikle hamam aradığı unutulmamalıdır.
Örneğin; balığın yoğun olarak avlandığı, balıkçı teknelerinin limanımıza yanaşarak çarşı merkezinde ticaretin bir nebze hareketlendiği dönemlerde, tekne personelinin hamam soruşuna defalarca şahitlik etmişizdir.
İnşallah hamamın kapalı olduğu şu günler gelip geçicidir.
Yetkililerin ivedilikle, istikrarlı bir işletmeci bularak, bakımı yapılmış, yenilenmiş haliyle tekrar İnebolu'yu hamam hizmeti ile buluşturması temennimizdir.
Hamam kültürünü yaşatmak, hamamına sahip çıkmak ise İnebolu halkına düşecektir.
| Bu haber 1876 defa okunmuştur.