İnebolu sevdalısı bir büyüğümüzdü O...
Şiirlerini okurken bize çocukluğumuzu yaşatan...
İnebolu'nun güzelliklerini anlatarak bizi o günlere geri götüren...
İnebolulu olmasının yanı sıra başarı kriterini taşıyan binlerce öğrenciye burs veren "İnebolu Çevresi Sağlık ve Eğitim Vakfının" gayrimenkul bağışçısı bir hayırseverimizdi Semahat Cebecioğlu.
İstanbul Taksim'deki evini İnebolu vakfına bağışladığını ve bu evin yıllarca "İNEBOLU EVİ" olarak hizmet verdiğini biliyoruz.
İnebolu'da reçel fabrikasının yanında kız yurdu olarak kullanılan binanın da bağışçısıydı merhum Semahat Cebecioğlu öğretmenimiz.
Geçtiğimiz günlerde pek çok insanın dikkat etmeyeceği yada önemsemeyeceği bir durum gözüme çarptı reçel fabrikasının yanında ki binanın duvarında...
Daha önce "Semahat Cebecioğlu Kız Yurdu" olan tabelâ indirilmiş, "İnebolu Belediye Misafirhanesi" tabelâsı asılmış, üstüne üstlük bir de bina duvarındaki adres tabelası "SEMAHAT ÇELEBİOĞLU SOKAĞI" olarak yanlış yazılmış!
Bu ne perhiz, bu ne lâhana turşusu!
Bir hayırsever, İnebolu ve çevresine hizmet eden bir vakfa binasını bağışlamış. Vakıf o binayı üniversite eğitimi için gelen kız çocuklarının barınacağı bir yurt olarak İnebolu Belediyesi’ne tahsis etmiş. Hayırseverin de adı yaşasın istemiş. Hatta sokağa da hayırseverin adı verilmiş.
Gelinen noktada ise adres tabelasına hayırseverin soyadı yanlış yazılmış. Hayırseverin isminin olduğu tabelâ değiştirilmiş.
Bu durum yetkililerin dikkatinden kaçmışsa ya da sehven yapılmışsa düzeltilmesi için talepte bulunuyorum.
Yine dikkatimi çeken bir başka hususu da gündeme getirmek istiyorum.
Yaklaşık 65 yıl İNEBOLU ORTAOKULU olarak hizmet veren, benim gibi binlerce kişinin mezun olduğu okul binasında ki tabelâ birdenbire Bülent Özyürük ortaokulu oluverdi. Halbuki Bülent Özyürük hayırseverimiz sadece alt binayı yaptırmış ve oraya Bülent Özyürük ilkokulu tabelası zaten asılmıştı. Yani bir okul yapana ikinci bir okula da ismini yazacağız sözü mü verildi de İNEBOLU ORTAOKULU ismi kayıplara karıştı?
Anlamak mümkün değil!
"Ben yaptım oldu" mantığıyla hareket edilmiş bir durum herhalde bu yaşananlar.
İnebolu Vakfı’nın kurucusu merhum Dr. Salih Osmanoğlu bir İnebolu sevdalısıydı. İlçemize çok sayıda ölümsüz eser kazandırdı. Yaptığı hizmetlerle TBMM 2008 Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. İnebolu’da evinin bulunduğu sokağa ismi verildi. Gönül ister ki Dr. Salih Osmanoğlu’nun ismini bir okulda yaşatalım. Bu konuda ciddi bir girişimde bulunulmadı. Bulunulduysa da bir sonuç alınamadı.
Bu üç konunun takipçisi olacağımı buradan ifade ediyorum.
Yanlıştan dönülecek mi, ya da yapılanların yanlış olmadığı ile ilgili bir açıklama yapılacak mı? Onu da okuyucularımla paylaşacağım.
Ya da "otur oturduğun yerde" diye düşünüp, "ne olmuş tabelâlar değişmişse, kimsenin dikkatini çekmiyor da, sana ne oluyor" diye görüş mü belirtiliyor? Ona da saygı duyacağım.
Bakalım neler olacak?
Hep birlikte göreceğiz...!