Aşağı Hatıpbağı – Yukarı Hatıpbağı…
İnebolu’nun iki büyük mahallesi.
Günümüzde yaklaşık beş bin kişinin yaşadığı, müstakil bahçeli evlerin yerini alan yüksek binalarla İnebolu’nun en büyük yerleşim yeri konumuna geldiği, eskiden verimli toprağında her türlü sebzenin yetiştirildiği, hele hele Hatıpbağı biberinin ün yaptığı mahalleden söz ediyoruz.
Hiç merak ettik mi acaba Hatıpbağı ismi nereden gelmiş?
Ben biraz araştırdım ama somut bir bilgiye ulaşamadım. Anlaşılan o ki o bölgede bağları olan ve halkı bilgilendirme amaçlı hatiplik yapan aynı zamanda sevilen birisi ya da aileden esinlenilip konulmuş gibi duruyor.
İnebolu lisesine yurt yaptırarak binlerce insanın yatılı olarak eğitimine vesile olan, imam hatip lisesi ile Kur’an kursunun yapımı sırasında maddi olarak çok büyük katkıda bulunan Hacı Mehmet Aydın ismi İnebolu’da bir caddeye verilerek yaşatılıyor.
Ulu önder Atatürk’ün şapka inkılabını başlattığı İnebolu ziyareti sırasında belediye başkanı olarak görev yapan Hüseyin Kaşif Karagülle’nin adı Kaşifbey Caddesi soyadı ise Karagülle Caddesi olarak yaşatılıyor.
Hacı Ziya Efendi Sokağa adını veren şahsın 1800’lü yıllarda dönemin padişahı tarafından üç aylarda İnebolu’ya irşad vazifesiyle gönderildiği, halk tarafından çok sevildiği ve ilçede yaşayan Rumlar’ın da saygıda kusur etmediği, üç aylar dışında İstanbul Beyazıt’ta ikamet ettiği bilgisine ulaşılıyor.
9 yıllık Kastamonu Valiliği döneminde İnebolu’ya sayısız hizmetlerin gelmesine öncü olan Abdurrahman Paşa’ya da caddeye ismi verilerek vefa duygusu yerine getirilmiş oluyor.
İnebolulu olup generalliğe kadar yükselen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli kademelerinde görev alan Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’nda “Galip Deniz Kışlası’na” adı verilen, Tunceli’deki büyük ayaklanmanın bastırılmasında önemli rol oynayan, Kastamonu Milletvekili seçilerek mecliste hizmet eden, Galip Deniz Caddesi ile ismi yaşatılan komutanı da İnebolu unutmamıştır.
Yine İnebolu’ya sayısız eserler kazandıran İnebolu sevdalısı Dr. Salih Osmanoğlu’nun ismi de sağlığında Düztarla Sokak isminin değiştirilerek Dr. Salih Osmanoğlu Sokağı adını almıştır.
Mustafa Kemal Paşa Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve İstiklal Caddesi gibi isimlerin herkes tarafından ne anlama geldiği bilinmektedir.
Buna mukabil;
Ticaretin yoğun olduğu yıllarda bazı esnaf erbabının dükkanlarının yan yana olduğu iki caddenin isminin dönemin yetkilileri tarafından değiştirilmesi uygun görülmüştür. Alınan karar doğrultusunda Keresteciler Caddesi, Adnan Kahveci Caddesi olarak, Kasaplar Sokağı ise Uğur Mumcu Caddesi olarak değiştirilmiştir.
Cadde ve sokak isimleri her şehrin tarihine ışık tutar. Değerlerini ön plana çıkarır.
Toplum yararına yapılan hizmetler hiçbir zaman karşılıksız bırakılmaz.