İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ZORBALIĞI GÖRMEZDEN GELMEK, YARINLARIN YARASIDIRTarih 20 Nisan 2025, 16:02 Editör: Editör

ZORBALIĞI GÖRMEZDEN GELMEK, YARINLARIN YARASIDIR

Bugünlerde basında sıkça karşılaştığımız akran zorbalığı haberlerinde, ne yazık ki zorbalık yapan çocukların yaşlarının giderek düştüğünü ve bu olayların zaman zaman şiddete, hatta cinayete kadar vardığını üzülerek görmekteyiz.

Ben de öğrenci olduğum için bir öğrencinin gözünden toplumda giderek daha fazla gündeme gelen bu önemli konuyu bu hafta köşeme taşıyarak; akran zorbalığının çocuklar ve gençler üzerindeki yıkıcı etkilerini ele almak, bu davranışların altında yatan nedenleri ve olası sonuçlarını irdelemek, ayrıca hem ailelerin hem de eğitimcilerin bu sorunla nasıl başa çıkabileceklerine dair çözüm yolları sunmak istiyorum.

Akran zorbalığı kimi zaman hedefte yalnızca farklı olduğu için dışlanan, susturulan ya da alay edilen bazen de derslerinde başarılı olduğu, öğretmenleri tarafından takdir edildiği, ailesiyle mutlu bir ilişki olduğu, elindeki imkanları daha fazla olduğu için ya da okula sadece zaman geçirmek için gelen, etrafında yalnız kalmayayım diye yaverleri olan bir gruba dahil olmadığı için hedef haline getirilen bir çocuğun ya da gencin fiziksel, sözel, duygusal ya da dijital yollarla sürekli olarak tacize uğramasıdır.

Bana göre zorbalık sadece itmek, tokat atmak gibi fiziksel şiddetle sınırlı değildir; kıskançlıkla üretilen yalanlar, iftiralar ya da bir arkadaşını öğretmenin gözünde küçük düşürmek amacıyla yapılan bilinçli yönlendirmelerde birer zorbalık türüdür.

Peki çözüm için neler yapılabilir?

Çözüm görmezden gelmekte değil birlikte çözüm üretmekte.

Okullarda olayın nasıl gerçekleştiğini görmek, yalancı şahitlerin öğretmeni ve idareyi yanlış yönlendirmesinin önüne geçebilmek için sınıf içi kamera bulunması üzücü durumların daha hızlı ve doğru bir şekilde sonuçlanması için doğru bir yöntem olabilir.

Okul rehberlik öğretmeni tarafından empati temelli eğitimler verilmeli, psikolojik destek güçlendirilmeli, aileler bilinçlendirilmeli, her çocuk sadece ders değil vicdan ve saygı da öğrenerek büyümelidir.

Çünkü bir çocuğun suskunluğu bir toplumun çığlığına dönüşmeden önce duyulmalıdır.

‘Sadece çocuklar arasında olur’, ‘Çocuk bunlar, zamanla unuturlar’ diyerek akran zorbalığını geçiştirmek, bir eğitimcinin asla benimsememesi gereken bir tutumdur. Bugün görmezden gelinen bir davranış, yarının büyük yarasına dönüşebilir.

Hani derler ya attan düşenin halini attan düşen anlar diye.

Eğitimciler, zorbalığa uğrayan çocuğun ya da gencin duygusal durumunu,tedirginliğini, korkularını, okuldan soğumasını  tam olarak anlayamayabilirler belki ama böyle bir durum kendi çocuklarının başına gelse nasıl bir çözüm arayacaklarsa, okullarındaki her çocuk için de aynı duyarlılığı göstermelidir. Haklıya haklı, haksıza haksız demek; ayrımcılık değil, adaletin ta kendisidir.

Eğer bu bir ayrımcılıksa, o hâlde adalet diye bir kavramdan da söz edemeyiz. Öğretmenlik sadece konuyu anlatmakla sınırlı bir meslek değildir.

Evet, kimse bir anne baba kadar birebir ilgilenemez belki, ama bir çocuğun ruhunu anlayabilmek, onun yaşadıklarını görmezden gelmemek de öğretmenliğin asli görevlerinden biridir.

Zorbalığa uğrayan çocukların seviyesine inip onların duygularını anlamaya çalışmak, bazen en az ders anlatmak kadar önemlidir. Çünkü bir çocuğun zihnini bilgiyle, kalbini ise adaletle besleyemiyorsak; gerçekten ne öğretiyoruz, neye katkı sağlıyoruz, sormak gerekir.

Aileler de çocuklarını merhametle, sevgiyle ve sağlıklı bir iletişimle büyütmelidir. Doğruyu yanlışı açıkça anlatmalı, çocuklarıyla yargılamadan konuşmalı, onları sadece başarılarıyla değil, insanlıklarıyla da takdir etmeyi bilmelidirler.

Çocuk yetiştirirken ‘Benim çocuğum ne yaparsa yapsın haklıdır’ ya da ‘Benim çocuğum en değerlisidir’ gibi benmerkezci yaklaşımlar yerine, her çocuğun kendi ailesi için en az kendi çocuğu kadar kıymetli olduğunu unutmadan hareket etmelidirler. Çünkü çocuk, yalnızca sevgiyle değil, adaletle büyür. Kıskançlığa, rekabete ya da üstünlük kurma arzusuna teşvik eden tutumlar, fark edilmeden çocuğu zorbalığa yönlendirebilir.

Oysa önemli olan, çocuğa başkalarıyla değil, kendisiyle yarışmayı öğretmektir. Merhametli bireyler yetiştirmek, önce evde başlar; bir çocuğun başka bir çocuğa nasıl davrandığı, çoğu zaman kendi evinde gördüğü sevgiyi ve saygıyı yansıtır.

Bir düşünce artık davranışa dönüşmüşse, hele ki bu davranış şiddet içeriyorsa,suçu işleyen ‘18 yaşının altında’ diyerek görmezden gelinmemelidir.

Suçun yaşı olmaz; yapılan eylemin ciddiyeti, failin yaşıyla hafifletilemez.

Eğer bu tür zorbalıklar okul ortamında gerçekleşiyorsa, okul yönetimi sorumluluk almalı, gerekli disiplin süreçlerini işletmeli; aynı zamanda hukuk mekanizmaları da devreye girmelidir.

Çünkü caydırıcılığı olmayan her sessizlik, yeni mağdurlar yaratır.

Unutulmamalıdır ki ceza, yalnızca bir yaptırım değil; aynı zamanda toplumu ve bireyi koruyan bir farkındalık aracıdır.

Her zaman savunduğum düşünce gibi; bir toplumun temeli, ailelerin çocuklarını merhametli ve adaletli bireyler olarak yetiştirmesiyle atılır.

Çünkü bir çocuğun hayata bakışı, en çok evde öğrendiği değerlerle şekillenir.

Merhametin, adaletin, saygının ve iyiliğin hüküm sürdüğü; çocukların korkmadan, baskı hissetmeden büyüyebildiği, çocukların ve gençlerin okula mutlulukla gidebildiği, insanların birbirine anlayışla yaklaştığı daha yaşanılır bir dünya diliyorum.

Çünkü en güzel gelecek, ancak güzel değerlerle büyüyen nesillerin ellerinde şekillenir.



  |  Bu haber 534 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

KULAK VER İNEBOLU

KULAK VER İNEBOLU İstiklâl mücadelesinin lojistik merkezi konumundaydı...

TARIK UZUNMEHMETOĞLU İLE 34 YILLIK KOMŞULUK...

TARIK UZUNMEHMETOĞLU İLE 34 YILLIK KOMŞULUK... 16 Ocak 2006 tarihi canım oğlum Tarık'la bu dünyadaki son günümüzdü...

SOSYAL BİR SORUMLULUK PROJESİ, "İNEBOLU'YA MİLLET KIRAATHANESİ"

SOSYAL BİR SORUMLULUK PROJESİ, Geçtiğimiz günlerde işyerimin önünde 65 yaşlarında biri kadın biri erkek iki kişi durakladı ve içeriye baktı. Doğal...

TURİZMİ TOPYEKÛN BENİMSEMELİYİZ!

TURİZMİ TOPYEKÛN BENİMSEMELİYİZ! İnternette İnebolu ile ilgili bir şeyler araştırırken karşılaştığım www.gezipgorduk.com adlı internet sitesindeki b...

KADIN İLGİDEN, ERKEK ÖVGÜDEN BESLENİR

KADIN İLGİDEN, ERKEK ÖVGÜDEN BESLENİR İnsan ilişkilerinde en önemli unsurlardan biri, karşılıklı anlayış ve ihtiyaçların farkında olmaktır. Kadın ve erke...

BAŞKAN YANIK'A MİTİNG GİBİ DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI

BAŞKAN YANIK'A MİTİNG GİBİ DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık’a mesai arkadaşları ve sevenleri tarafından düzenlenen sürpriz doğum günü ku...

ÜRETKENLİK VE BOŞLUK ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ

ÜRETKENLİK VE BOŞLUK ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ Hayatta herkesin bir meşguliyeti vardır. Kimisi işine, hedeflerine ve üretmeye odaklanır; kimisi ise insanlarla uğr...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127710

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113000

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132812

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118456

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign