İstanbul İnebolulular Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nin, Feshane Kastamonu Günleri'nde açtığı stant hemşerilerimizin uğrak yeri oldu.
Uzun süredir üzerinde çalıştıkları İnebolu Kültür Merkezi projesini hemşerilerimize tanıtma fırsatı bulan dernek yönetimi Feshane'de yeni üye kayıtları da gerçekleştirdi.
Dernek başkanı Rıza Durmuş ve başkan yardımcısı Mustafa Karatay'ın öncülüğünde ilk adımları atılan İnebolu Kültür Merkezi için yer arayışı başladı.
Gazetemize açıklamalarda bulunan dernek başkanı Rıza Durmuş, İstanbul'da İnebolu'yu yaşamak için dernekçilik faaliyetine başladıklarını söyledi.
İnebolulular'ı bir araya toplayarak birlik ve beraberliği geliştirmek amacını güden derneğin bir başka hedefinin de hemşerilerimiz arasında yardımlaşmayı sağlamak olduğunu belirten Durmuş, İnebolu Kültür Merkezi projesinin bu düşünceyle ortaya çıktığını kaydetti.
"HEPİMİZİ KAPSAYAN BİR PROJE"
İstanbul'da dağınık şekilde faaliyet yapmanın zorluklarına dikkat çeken Durmuş şunları söyledi:
"Bizim öğrencilerimizin, hastalarımızın sorunları var. Öğrenciler buraya geliyorlar, kalacak yerleri yok. Akrabaları var ama kendilerini huzursuz hissediyorlar. Üç beş gün de olsa, 1 yıl da olsa bunların konaklayacağı, işleri bitene kadar konaklayacağı bir yer olsun. Aynı zamanda bizim İnebolu'dan gelen hastalarımız var. Hastayı hastaneye yatırıyorsun ama refakatçisinin yatacak yeri yok. Bu yüzden bazı hastalarımızı da kaybediyoruz biz. Bir de bizim bağlılık duygumuz var. İnebolulular birbirine bağlı. Bu duygunun olması bizde bu projenin gerçekleştirilmesi için fikir oluşturdu. Biz birbirimize bağlı insanlarız. Böyle bir proje de geliştirirsek, içini de doldurursak muhtemelen gerçekleştiririz bitiririz. Bizim hakikaten ihtiyaç sahibi olan insanlarımız da var. Bunların kısmen farkına varılıyor ama farkında olunmayanlar, bir yardım alamayan da var. Bu merkez belki bunlara da çare çözüm üretir. Bunlar da içinde var bu projenin. İnebolu'dakilerin öğrencilerini, çocuklarını bırakabilecekleri yer olsun, hastalarını yatırınca kalabilecekleri bir yer olsun. İstanbul'dakilerin de ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yer olsun. Bir de artık bir araya gelmekte zorluk çekiyoruz. Güzel bir ortam hazırlarsak dedik kendimize o zaman bu proje bizim bir araya gelmemizi de sağlar. Eşimizi, çocuğumuzu hepimizi kapsayan bir proje. Tamamıyla konsantrasyonumuzu bu projeye verdik. Yani işimizden bile fedakarlık yapıyoruz."
"YARDIMLARI KURUMSAL HALE GETİRMEK İSTİYORUZ"
Dernek başkan yardımcısı Mustafa Karatay ise, bu projede en önemli etkenin kendi yaşadıkları zorluklar olduğunu söyledi.
Kendisinin 20 yıl, Rıza Durmuş'un da 22 yıl önce İstanbul'a geldiğini söyleyen Mustafa Karatay, "Ben üniversiteyle birlikte 20 senedir İstanbul’dayım. Rıza Durmuş'un hikayesi İnebolulu bir ağabeyin yanında işe başlayıp şu anda 60 tane İnebolulu çalıştıran bir işletme haline gelmesidir. Aynı zamanda alt taşeronları var. Bunlar da İnebolulu. Ben zaten 8 tane İnebolulu tarafından okutulmuş bir insanım. Babamız İnebolu Belediye Başkanı iken vefat etti. 8 tane İnebolulu bizi okuttu. Bu süreçte İstanbul’da bir takım sıkıntıları yaşadık, gördük" dedi.
Bu sıkıntıları başkalarının da yaşamaması için İnebolu Kültür Merkezi'ni kurmayı amaçladıklarını ifade eden Karatay, "Zaten İstanbul'daki işadamlarımız tarafından bazı yardımlar yapılıyor. Biz bunu biraz daha kurumsal hale getirmek istiyoruz. Mücadelemiz bu olacak. Bazı insanlar bu çevreden faydalanamıyor" diye konuştu.
İnebolu Kültür Merkezi için yer arayışının sürdüğünü vurgulayan Karatay, "Bizim güçlü olduğumuz bölge Esenler. 10 bin İnebolulu var. Derneği orada kurduk. Esenler, Bağcılar, Güngören, bu çevrede 4-5 tane yer bulduk ama henüz karar vermedik. Biz buraları olsun istiyoruz, ama Fatih'i, Kuzguncuk'u, Balat'ı önerenler var. Bu iş hesaptaki para miktarıyla alakalı. Biz yola çıktık" ifadesini kullandı.
"DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR"
İstanbul İnebolulular Derneği'nin "Doğduğumuz Topraklara Borcumuz Var" sloganıyla başlattığı İnebolu Kültür Merkezi projesinin tanıtımı için internet sitesi kurdu. www.inebolukultürmerkezi.com adresinden ulaşılabilen sitede proje ile ilgili bilgi ve resimlere yer verildi. Feshane'deki etkinlikte broşür dağıtılarak tanıtımı yapılan İnebolu Kültür Merkezi'nde çok amaçlı salon, kafeterya, otantik pazar, konaklama ünitesi, sergi alanı, kütüphane, toplantı odası mescit gibi ünitelerin yer alması planlanıyor.
İstanbul İnebolulular Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği banka hesap bilgileri: Garanti Bankası Esenler Şubesi Hesap no: 750/6297700
IBAN : TR81 0006 2000 7500 0006 29 77 00