Kastamonu, İnebolu, Taşköprü ve Tosya’nın Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsası’nın başkan ve yöneticileri bir araya gelerek yıllardır sağlanamayan Kastamonu lobiciliği için önemli bir adım attı.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya İnebolu TSO Başkanı Şakir İşeri, İnebolu TSO Meclis Başkanı Ahmet Çeçen, Kastamonu, Taşköprü, Tosya Ticaret ve Sanayi Odalarının yöneticileri ile Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri katıldı.
LİMAN
Toplantıda konuşan İnebolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şakir İşeri, limanın büyütülmesinin en büyük arzuları olduğunu belirterek, “İnebolu limanımız büyütülsün ancak bu limanın aktif olarak çalışması için de Kastamonu-İnebolu karayolunun yapılması gerekiyor. Kastamonu'nun kamu yatırımlarından en mahrum bölgesinin sahil kesimi olduğunu düşünüyoruz. Yine ayrıca Kıyı Kenar Kanunu'nun bölgelere ve illere göre esnetilmesini istiyoruz. Abana ilçemizde 4 yıldızlı bir otelimiz vardı, bu kanun yüzünden havuzu kumla dolduruldu. Türkiye'nin Hiçbir yerinde uygulanmayan bu kanun neden Kastamonu'da uygulanıyor. Yine Kastamonu Üniversitesi'nden Denizcilik Yüksekokulu için ciddi adımlar atmasını bekliyoruz. Yapılacak demekle olmuyor, ilgilenilmesi lazım. Ayrıca sağlık konusunda da ciddi sıkıntılarımız var. Doktor sıkıntısı ve bina sıkıntısı yaşıyoruz. Sahil bölgemizde çok sayıda fındık üreticileri var. Ancak bu üreticilerimiz kolay arazi şartlarında bu üretimi gerçekleştirmiyor. Bunun için dağlık alanlarda fındık teşvik sisteminin daha farklı ele alınması lazım. Köylüyü ancak bu şekilde tutabiliriz. Yine ayrıca Kıyı Kenar Kanunu’nun bölgelere ve illere göre esnetilmesini istiyoruz. Abana ilçemizde 4 yıldızlı bir otelimiz vardı, bu kanun yüzünden havuzu kumla dolduruldu. Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmayan bu kanun neden Kastamonu’da uygulanıyor. Yine Kastamonu Üniversitesi’nden Denizcilik Yüksekokulu için ciddi adımlar atmasını bekliyoruz. Yapılacak denilmekte olmuyor, ilgilenilmesi lazım. Ayrıca sağlık konusunda da ciddi sıkıntılar var. Doktor sıkıntısı ve bina sıkıntısı yaşıyoruz. Sahil bölgemizde çok sayıda fındık üreticileri var. Ancak bu üreticilerimiz kolay arazi şartlarında bu üretimi gerçekleştirmiyor. Bunun için dağlık alanlarda fındık teşvik sisteminin daha farklı ele alınması lazım. Köylüyü ancak bu şekilde tutabiliriz” dedi.
“HASTANE VAR, DOKTOR YOK”
Tosya TSO Başkanı Metin Ekşi de yol konusunda çok ciddi sıkıntılarının olduğuna dikkat çektikten sonra, İnebolu TSO Başkanı Şakir İşeri’nin doktor ve bina talebiyle ilgili yanıt verdi. Ekşi, “İnebolu hastane istiyor, ancak bizde hastane var bir işe yaramıyor. Dahiliye doktoru olmayan bir hastane olabilir mi? İlaç yazdırmak için vatandaşımız yine Çankırı’ya gidiyor. Hastaneyi zamanında yaptırmışlar Allah razı olsun. Ama içi boş. Doktor ataması yaptıramıyoruz. İçini doldurursak hastane yapalım. Yoksa boş boş duruyor” şeklinde konuştu.
İŞERİ: “İNEBOLU LİMANI, ANKARA’NIN LİMANI OLMALI”
Oluşturulan birliktelikle sözlerinin mutlaka dinleneceğini söyleyen Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri ise, “Memlekette yapılanları artık en son biz duymamalıyız. Bize sırtı dönük olan Tosya'yı mutlaka kazanmalıyız. Türkiye için Kayseri ne ise bizim için de Tosya o dur. Tosya yolunun bir an önce çözüme kavuşması lazım. Yine İnebolu'da memleketimiz için çok önemli. İnebolu Limanı bölge limanı olmalı. Ankara'nın limanı olmalı. Ancak bunun için de yolun olması lazım. Yollarımız iyi olsun ki yatırım gelsin” dedi.
“YOL DİYE BAĞIRMALIYIZ”
İsteklerin ve sıkıntıların dile getirildiği toplantıda son konuşmayı ise Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan gerçekleştirdi.
İlçelerle bağ kuramadıklarını bunun da en büyük etkeninin yol olduğunu söyleyen Selçuk Arslan, “Toplantımızda da en fazla gündeme gelen konu yol oldu. Yol diye bağırmalıyız. Sinop'a kadar olan yola bakıyoruz, bir de bizim yollarımıza. Araç yolu, Taşköprü yolu aynı şekilde duruyor. Bize düşen görev bundan sonra yemeğin altını sıcak tutmak olmalı. En büyük gündemimiz güçlü bir Kastamonu lobisi oluşturmak olmalı. Bu birliktelik sayesinde tüm engelleri bir bir aşacağımıza inanıyorum. Bu toplantıları bundan sonraki süreçte daha sık gerçekleştireceğiz” dedi.
İNEBOLU TSO’NUN ÖNE ÇIKAN İSTEKLERİ
1-İnebolu-Kastamonu yolunun yapılmasını istiyoruz.
2-Limanımız doğru düzgün ve daha büyük bir şekilde özelleştirilmesi isteğimizdir.
3-Kıyı kenar çizgisi ile orman kanununun esnetilmesi ya da her ile göre ayrı ayrı çıkartılmasını istiyoruz.
4-Denizcilik Meslek Yüksekokulu için destek bekliyoruz. Üniversitemizin bir an evvel bu işe al atmasını bekliyoruz.
5-Sahilimiz dağlık bölge olduğundan fındıkta biraz daha fazla teşvik istiyoruz. Dümdüz bir alandaki fındık ile dağlık arazide yetişen fındığın şartları aynı değil. O yüzden fındığa dağlık alalarda daha fazla teşvik verilmeli.