İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU TSO'DAN BASIN AÇIKLAMASITarih 04 Eylül 2015, 09:15 Editör: Editör

İNEBOLU TSO'DAN BASIN AÇIKLAMASI

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesi, İnebolu-Kastamonu yolu ve sahil yolu projeleri, MYO ve sanayi arsası ile ilgili basın açıklaması yaptı.

İnebolu Limanı

İnebolu ticaretinin ve Kastamonu’nun dünyaya açılan kapısı olma umudu taşıyan limanımız, dönemin valisi Sayın Erdoğan BEKTAŞ’ın çabası ve 2013 yılında İnebolu Belediyesi’nin işletme hakkından feragat etmesi ile özelleşme sürecine girmiştir. Aradan geçen 2 yıl içinde projesi onaylanıp resmi gazetede yayınlanmış olup, 5 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesi ile ilgili kurum tarafından özelleştirme ihalesi yapılacaktır. Bu arada projelendirilen limanın küçük olacağı, 10 milyon ton kapasiteli bir liman olması gerektiği çeşitli kişi ve kurumlarca dile getirilmiştir. Fakat yukarıda belirttiğimiz gibi resmi prosedür işlemektedir. Bizlerin endişesi limanın ve özelleştirilmesinin gecikmesidir. Çünkü Filyos ve Alaplı’daki liman projeleri de hayata geçiyor.

Bununla birlikte İnebolu’nun kurtuluşu olarak görülen bu proje için yerel kamu kurum ve kuruluşların bizlerde dahil olmak üzere yeterli ve sağlıklı bilgi sahibi olmadığımızı görmekteyiz. İnebolu Belediyesi’nin feragat şartlarından birisi olan balıkçılara yer ayrılmasının, projede yer almadığını duymaktayız. Yani ortada bir bilgi kirliliği var. Gündemlerinde İnebolu Limanı olan kurumların yaptığı toplantıların belirli dönemlerle İnebolu’da yapılmasını arzu etmekteyiz. Çünkü yerel dinamikler ile yapılan iş birliği başarı sağlayacaktır. Bizim İnebolu TSO olarak endişemiz limanın kapasitesi 5 milyon ton mu 10 milyon ton mu olsun, devlet mi yapsın özel sektör mü yapsın tartışmalarının sonucunda, hepten yapılamamasıdır. Bir an önce yapılacak özelleştirmenin can çekişen İnebolu ekonomisine katkı sağlayacağını temenni ediyoruz. 40-50 yıldan bu yana verilen sözler ümitlenen İnebolu halkı hep hayal kırıklığı yaşamıştır.

Limanın olmazsa olmazı olan İnebolu-Kastamonu yolu projesinin de acil eylem planına alınması en büyük arzularımızdan biridir. 2009’dan bu yana dile getirilen bu konu hem İnebolu hem de Kastamonu basınında defalarca yer almıştır. 3 şubat 2014 tarihinde İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Karayolları 15. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Bozkurt’un verdiği bilgiye göre 41.5 km’lik yolun projesinin büyük oranda tamamlandığı, sene sonuna kadar da ihalesinin yapılacağını açıklanmıştır. Buna benzer açıklamalar vekillerimizce de dile getirilmiştir. Fakat yaptığımız araştırmalar sonucunda etüt ve proje danışmanlık hizmeti 2016 yılının başında bitecek. Daha sonra da uygulama projesine geçilecektir. Uygulama projesi de bir yıl süreceği tahmin ediliyor. Yani 2017 yılından önce İnebolu-Kastamonu yolu ihaleye çıkmayacaktır. Eğer bu sureci hızlandıracak kişi ve kurumlar varsa ellerinden geleni yapmalıdırlar. Yine diğer bir kanayan yaramız olan sahil yolu projesi tamamen unutulmuştur. 30-40 yıldan bu yana ha yapıldı ha yapılacak denilen sahil yolu diğer illerimizde yapılmışken sadece Kastamonu il sınırları içine girmemiştir. 28 Mart 2015’te AK Parti Sinop Milletvekili TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet ERSOY yaptığı açıklamada Sinop’a kadar ulaşan Karadeniz Sahil Yolu’nun en önemli ve zor etabı olan Sinop, İnebolu, Cide, Kurucaşile güzergâhının projelendirildiğini ve ihale aşamasına gelindiğini açıkladı. Geçen süre içinde Sinop-Türkeli bölümü başlanmış, Çatalzeytin, İnebolu, Cide, Kurucaşile hattında ise bir inşaat faaliyeti başlanmamıştır.

İnebolu Meslek Yüksekokulu

İlçemizin bir kanayan yarası da meslek yüksekokuludur. Kastamonu ilçeleri içinde bu işe ilk başlayan ilçe İnebolu’dur. Ama süreç itibari ile de en geride kalan ilçe İnebolu’dur. Şuan İnebolu MYO’da 3 bölüm ve  364 aktif öğrenci vardır. Deniz ve Liman İşletmeciliği dışındaki bölümler de pek talep görmemektedir. 2014 içinde gündeme gelen Denizcilik Meslek Yüksekokulu için, yer arayışlarına İnebolu TSO olarak Karayolları arazisini önermiştik. Hatta çok cazip bir takas önerisinde bulunduk. Şuan İnebolu Meslek Yüksekokulu’nun konuşlandığı bölge ile Karayolları 152. Şube Şefliği’nin bulunduğu arazinin takasını dile getirdik. Resmi prosedür aşılabilseydi Erkekarpa Köyü mevkiinde bulunan Meslek Yüksekokulu arazisi ile Karayolları arazisi takas  edilecekti. Kamuoyunca karşılık bulan bu teklifimiz ne yazık ki devlet katında karşılık görmedi. 2015 Mart ayı başında Sayın Bedri İnce’nin ilçemizi ziyaretiyle, okulun yapımını üstleneceği, bizlerde heyecan yarattı. Fakat yine araziye takıldık. Yapılan arayışlarda kalan son arazimiz Salman Mevkii’ndeki (Sürücü kursu eğitim alanının ilerisi ) orman arazimizdir. Yönetmeliğe göre orman arazisine “eğitim tesisi” yapılabilir ancak Milletvekilimiz Sayın Mustafa Gökhan Gülşen’in odamız ziyaretinde, bu arazinin sadece Milli Eğitim’e bağlı lise veya ilk-orta öğretim için tahsis edilebileceğini öğrendik. Yani Denizcilik Meslek Yüksekokulu için arazimiz yok. Böyle bir fırsat da göz göre göre kaçıyor. İnebolu’daki kurum, kuruluş ve kişilerin böyle bir fırsatın kaçmaması için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Sanayi Arsası
Yıllardır süre gelen İnebolu’nun küçük ve orta ölçekli sanayicilerinin yer problemi çözüldü diye bakarken yine her işimizde olduğu gibi sürüncemede kaldı. Kamuoyunun da bildiği üzere çeşitli sıkıntılardan sonra İnebolu Belediye’si 6 dönümlük araziyi İnebolu’ya kazandırdı. Fakat geride kalan 19 dönüm arazinin bir an evvel İnebolu kazandırılması gerekmektedir. Bu arada bu arsanın taşkın duvarı yapılması gündeme geldi. Ancak yaptığımız araştırmalar neticesinde dere içi ıslah çalışması için ihale edilen ve firmanın zora girmesi ile askıda kalan tersip bentlerinin yapılması işinde, sanayi arsasından geçen dere yatağı için taşkın duvarı çekilmesi ibaresinin eklenmediği öğrenilmiştir. 2016 yılında gerçekleştirileceği tahmin edilen ikmal ihalesinde tersip bentleri ile birlikte taşkın duvarının da eklenerek sanayi arsasının alt yapısının başlanması en büyük arzumuzdur. İnebolu’da üretim yapan sanayicilerimizi eğer burada tutmak istiyorsak, bir an önce ilçemizi sanayi bölgesine kavuşturmamız gerekmektedir.

Sonuç

Bizim yaptığımız bu basın açıklaması, bir eleştiri değil, gördüğümüz eksikliklerdir. Yıllardır gündemde olan sorunların çözümü için 7den 70e bütün İnebolu sevdalılarını ve kurumları harekete geçirmektir. Çünkü hep askıda kalmış liman, yol, sanayi arsası ve yüksekokul projelerine İnebolu halkının inancı kalmamıştır. Kime sorsak “siz bunların yapılacağına inanıyor musunuz” deniliyor. Evet biz inanıyoruz, inanmak zorundayız. Çünkü bizlerin gördüğü, ilçemiz ve bölgemiz ekonomik olarak bir kaosun içindedir. Hep birlikte kırgınlıklarımızı, çekişmelerimizi bir yana bırakarak el birliği ile çalışmalıyız. 100 yıl önce açıklarında gemilerin sıra beklediği, dünyanın bir ucuna ihracat yapılan, Türkiye’nin 3. Ticaret Odasının kurulduğu bir ilçenin makus talihini ancak birlik beraberlikle, dayanışmayla yenebiliriz.
Saygılarımızla.
İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu



  |  Bu haber 8232 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125634

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111186

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130158

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116384

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign