Başbakan Ahmet Davutoğlu, İnebolu Limanı’nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 30 Kasım 2015 tarihinde yapılan ihaleyi onayladı.
Nihai görüşmeleri tamamlanan ve en yüksek teklifi 76 milyon TL ile Cengiz İnşaat’a bağlı Eti Bakır’ın verdiği İnebolu Limanı’nın özelleştirme ihalesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 14.03.2016 tarih ve 2016/31 sayılı onayının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanarak kesinleşti.
Başbakan Davutoğlu’nun, imzalamasıyla birlikte 49 yıllığına İnebolu Limanı’nın işletme hakkını ve Hopa Termik Santrali’nin varlıklarını alan Eti Bakır AŞ, İstanbul Ortaköy ve Göktürk’deki iki arsa ile Mardin’deki bin dönümü bulan arazilerin de sahibi oldu.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, gazetemize yaptığı açıklamada, ihale şartnamesinin Kastamonu'nun beklentilerini karşılaması için Kastamonu milletvekilleri olarak bir süredir yaptıkları çalışmaları anlattı.
Özelleştirme İdaresi Başkanı ve Eti Bakır AŞ yönetim kurulu üyeleriyle de görüştüklerini aktaran Demir, ““Bunların sözlü teyitlerini de almıştık. Sayın Başbakan’a zaten imzalanması konusunda bir tereddüt olmadığına dair bilgi notu gönderdik” dedi.
İKİ AŞAMALI DEV YATIRIM
Milletvekili Demir, limanla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın İnebolu Limanı için hazırladığı sözleşme tasarısını gazetemizle paylaştı.
İnebolu Limanı’nda yatırım projeksiyonunda 2021 yılına kadar öngörülen toplam yatırım tutarı 209,27 milyon TL (44,25 milyon USD) olarak hesaplandı.
Eti Bakır, ilk aşamada yapacağı işler için 76,2 milyon TL harcayacak. 2016-2017 yılları içinde yapılacak 76,2 milyon TL’lik yatırım kapsamında ana mendirekteki mevcut rıhtım önünde ve yanlarında kazıklı rıhtım, iki rıhtım arasının doldurulması, Ro-Ro gemileri için kapat atma rampası, yeni kazıklı rıhtımlar gerisinde saha betonlama çalışmaları, balıkçı rıhtımları önünde yapılacak dolgu ile oluşturulacak liman sahası, dalgakıran koruma tabakasının oluşturulan blok ve taşların yeniden tanzimi gibi çalışmalar gerçekleştirilecek.
YATIRIMLAR 2021’DE TAMAMLANACAK
İkinci aşamada ise mevcut 1240 metre uzunluğundaki mendireğin 330 metre uzatılması, tali dalgakıran, 250 ve 200 metrelik kazıklı rıhtımlar, kazıklı rıhtım gerisinde dolgu alanı yapılacak.
İkinci aşamada 2020-2021 yıllarında yapılması öngörülen işlerin toplam maliyeti ise 133,07 milyon TL olarak hesaplandı.
Eti Bakır, limanda iki aşamada gerçekleştireceği yatırımlar için 209 milyon 270 bin TL harcama yapmış olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, dolar cinsinden yatırımın toplam tutarını ise 44 milyon 250 bin USD olarak hesapladı.
BALIKÇI BARINAĞINA 3 MİLYON TL
Eti Bakır AŞ, limana yapacağı yatırımın dışında, balıkçı barınağının yapımı için de İnebolu Belediyesinin göstereceği alana 3 milyon TL yatırım desteği sağlayacak.
220 METRELİK GEMİLER YANAŞABİLECEK
Şu anda 150 metrelik gemilerin girebildiği belirtilen limanda yapılacak yatırımlarla rıhtımların boyu 250 metre uzunluğuna kadar ulaşabilecek ve rıhtıma 220 metre boyunda gemilerin yanaşması mümkün olacak. Bu da 30 bin dwt’lik gemilerin limanımıza yanaşabilmesi anlamına geliyor.