Belediye Başkanı Engin Uzuner, geçtiğimiz günlerde kendisine yönelik eleştiriler yönelten AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir’e basın açıklamasıyla cevap verdi.
Belediye Sinema Salonunda meclis üyeleri ve MHP ilçe teşkilatı ile birlikte halkın karşısına çıkan Başkan Uzuner’in basın toplantısı yaklaşık 2,5 saat sürdü.
Konuşmasına limanın özelleştirilmesi ile ilgili süreci anlatarak başlayan Uzuner, 2013 yılında dönemin valisi Erdoğan Bektaş’ın kendilerine gönderdiği yazıda İnebolu Limanı’na taliplerin olduğunu ve limanın büyütülerek hacminin genişletileceği yönünde talepte bulunulduğunu anlattı.
Bu talep üzerine Belediye Meclisi’nin 01.04.2013 tarihindeki olağanüstü toplantısında CHP’li Hasan Çelebioğlu’nun ret oyu, MHP ve AK Partili üyelerin kabul oyuyla limanın devrini kabul ettiklerini ancak bazı şartlar ortaya koyduklarını anlattı.
Bunların başında olmazsa olmaz balıkçıların mağdur edilmemesinin geldiğini belirten Uzuner, “Belediyenin haklarının gözardı edilmemesi, mevcut kullandığı arsalar, işler olduğu gibi kalmak kaydıyla, sosyo ekonomik kültürel faaliyetleri artırıcı işler ve İnebolu’nun çevresine zarar verecek doğanın dengesini bozacak zehirli atıklar denize atılarak çevreye zarar vermemek kaydıyla biz limanın devrini vermeye razı geldik” dedi.
Bunun yanında limanla Geriş Tepesi arasında bir teleferik hattı yapılmasının da talepleri arasında olduğunu dile getiren Uzuner, ilk ihalede 10 bin lira vererek şartname satın aldığını ancak bu şartların hiçbirinin şartnamede yer almadığını söyledi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın limanı önce Sümer Holding’e, ardından da özelleştirmesi için ADÜAŞ’a devrettiğini anlatan Uzuner, ilk ihalede limanla birlikte 50 gayrimenkulün ve 4 şirket hissesinin satışa sunulduğunu, ikinci ihalede ise limanın yanında 4 arsanın satışa çıkarıldığını kaydetti.
“HEPSİNDEN VAZGEÇTİM, BALIKÇILARI MAĞDUR ETMEYİN”
Limanın ikinci ihalesi öncesi Özelleştirme İdaresi’ne çağrıldığını ifade eden Uzuner, “Senin şartlarını ihale şartnamesine değil de devir sözleşmesine koyacağız dediler. İhaleyi hangi firma alırsa o firma ile ADÜAŞ arasında devir sözleşmesi işletme hakkı devir sözleşmesine koyacağız dediler. Buna koyduğunuz taktirde ben de davamdan vazgeçeceğim dedim Dilekçeni getir dediler. Bunda da hiçbir tane İnebolu’nun çıkarı ve balıkçıların durumu olmadığı için toplantılarda mücadele ediyoruz. Hani koymuştunuz noldu dedim. Seninle beraber bir vekil aday adayı da limanla ilgili biraz sıkıntıları var, o da başka odada onu ikna ettik, sıra sende. Tamam dedim. Bana sen dediler dava dilekçeni imzala ver. Belediye gelirinden vazgeçtim, belediye arsalarından da vazgeçtim, İnebolu limanında balıkçıları mağdur etmeyin başka bir şey istemiyorum, lanet olsun bıktım” diye konuştu.
“DEDİKLERİM YERİNE GELSEYDİ ASLINI MAHKEMEYE VERECEKTİM”
Davadan feragat dilekçesini 27 Kasım 2015 tarihinde yazıp imzaladığını ve bir nüshasını ADÜAŞ Genel Müdürüne teslim ettiğini anlatan Uzuner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunları talep etmem İnebolu menfaatini gözetmem Türkiye Cumhuriyetinde tek İstiklal Madalyalı olan bir ilçenin belediye başkanı olarak beni destekleyen İnebolu halkının menfaatlerini çıkarlarını korumam, sizin taleplerinizi bakanlığa iletmem ihanet mi? Bu ihanetse Sayın Demir beni ihaneti kabul ediyorum, değilse aynı lafı sana iade ediyorum. Ben İnebolu’ya ve sizlere ihanet edecek hiçbir işe hiçbir yatırıma hiçbir sözleşmeye asla imza atmadım. Sadece ve sadece İnebolu’nun çıkarlarını göz ardı edenlerle mücadele ediyorum. Bizim isteklerimiz doğrultusunda ihaleye çıkarın kim alacaksa A firma, B firma hiç önemli değil, şu şartları yerine getirirsiniz. Bunu söylemek, bunu talep etmek, bunu istemek ihanet midir? Geldiği günden beri bizi ihanetle suçluyor. Son geldi elimde imzalı belgesi var feragat etti diyor. Ben inkar etmiyorum. Dediklerim yerine gelseydi aslını mahkemeye verecektim.”
“1 TRİLYON VERİN BALIKÇI BARINAĞINI BİZ YAPALIM”
Balıkçıların mağdur edilmemesi için belediyeye 1 milyon lira bağışta bulunulması halinde belediye olarak balıkçı barınağını yapabileceklerini ADÜAŞ’a önerdiğini anlatan Uzuner, önceki devir sözleşmesinde olmayan balıkçıların durumunu 7. maddenin ikinci fıkrasına yazdırdığını belirterek, limanın özelleştirme bedelinin de 2 milyon lira olduğunu öne sürdü.
Demir’in köyü olan Cide Denizkonak Balıkçı Barınağı için 8 milyon, Evrenye Balıkçı Barınağı için de 12 milyon lira ödenek çıkartıldığını dile getiren Başkan Uzuner, “İkisi 20 trilyon eder. 20 trilyon olacağına 50 trilyon ödenek çıkarttırıp da bu limanı büyütüp direkt İnebolu halkı işletseydi çok mu kötü olurdu. Bu yatırımı kendi köyüne değil de İnebolu’ya yapsaydın heykelini dikerdim” diye konuştu.
“DAVA 2015 YILINDA AÇILDI”
Yeni bir dava açmadığını, Danıştay’daki davanın ise 2015 yılında açıldığını ve limanın özelleştirilmesiyle doğrudan ilgisinin bulunmadığını dile getiren Başkan Uzuner şöyle dedi:
“Limanın özelleşmesi için yapılan imar planı onaylanmak üzere belediyemize geldi. Yapmış olduğumuz inceleme sonunda İnebolu Limanının kapasite artırımı ya da sayın valimizin bize gönderdiği yapılmak istenen projelerin hiçbiri burada yok. Biz imar planına süresi içerisinde itiraz ettik. Dedik ki, bu limanın imar planında liman işletmelerinde olması gereken ya da balıkçı barınaklarının ya da 30-40 bin tonluk gemilerin gelebileceği, diyor ya Sayın Demir, ro-ro gemisi, yolcu gemisi getireceğim, şu planda senin söylediklerinin hiçbir tanesi gerçekleşmemiş. Biz bu imar planına süresi içerisinde itiraz ettik. Özelleştirme Yüksek Kurulu bu itirazın reddine karar verdi. Limanın içerisinde yapılacak ro-ro gemisi, ro-ro rampası, büyük gemilerin yanaşabileceği iskelelerin olmayışına bu ret kararına süresi içerisinde Danıştay’a dava açtık. Bu da 2015 yılının 10. ayı. Bu sana gösterilen senin de gururlanarak açıkladığın beni de ihanetle suçladığın mahkeme kararı bu imar planına itirazımızın gerekçeli kararında savunma alınmak üzere Özelleştirme İdaresi’ne gönderiyor. Bizden de bilgi belge isteniyor. 30 gün içinde sunacağız.”
“KİMSEYE AYRIM YAPMIYORUM”
Demir’in AK Parti’yi destekleyenlerin dükkanlarının mühürlendiği suçlamasını da cevaplayan Başkan Uzuner, “Burada kimse sen AK Partilisin, sen MHP’li, sen CHP’lisin diye hiç ayrım yapmadım, yapmıyorum. Ben kendim sıkıntıya girecek, mahkemelerde sürtecek, koşturacak ne vaktim, ne zamanım var. Ben sağlığım el verdiği sürece, sizler desteklediğiniz sürece şu memleketi geçmişteki 20 bin nüfuslara taşımak için canla başla çalışıyorum. Bunların hepsi 2019-2014’te beni desteklediler, Allah razı olsun. Ama benden uygunsuz, böyle fuzulü işler veya kendilerine yarayacak yasal işler isteyince ben kötü işler isteyince, ben kötü oldum yapmayınca. Allah da beni şeytana uydurmasın, hata yapacak, suç işleyecek işler yaptırmasın” dedi.
BELEDİYEYE KADROLU MÜFETTİŞ İSTEDİ
İnebolu Belediyesi’ne gelen müfettişlerle ilgili de konuşan Başkan Uzuner, İçişleri Bakanlığı’na yazılı başvurup belediyeye ‘kadrolu müfettiş’ istediğini belirterek şunları söyledi:
“Ben doğru bulduğum işleri yaparım, yapmaya da devam edeceğim. Bir önceki dönemde de 4,5 ay müfettiş kaldı. Didiklenmedik, incelenmedik yerim kalmadı. Sayın İçişleri Bakanlığı, ben yaptığım işten eminim, ben annemden belediye başkanı olarak doğmadım, belediye başkanı olarak da ölmek istemiyorum ama güzel bir hizmetler yapmak istiyorum. Yanlışlar olabilir, her ay kanunda değişiklikler olabilir. Yanlış iş yapmamak adına sizden ricam ya iki ayda üç ayda böyle adam gönderip de hem masraf olmasın, ben belediye başkanlığında müfettiş odası hazırlattım. Bana kadrolu bir tane müfettiş gönderin diye yazı yazdım. Sayın Demir’den rica ediyorum, benim bu yazılı talebime bir tane müfettiş ya da kontrolör İnebolu Belediyesinde konuşlandırılmak üzere atamasını bekliyorum. O atasın ki bir sorun mu oldu, sayın müfettişe gösterelim, o da şöyle şöyle yap der, hem yanlış iş yapmam, hem de kendimi garanti altına alırım.”
“ALLAH BANA HARAM YEDİRMESİN”
Başkan Uzuner, göreve geldiğinde belediyede 60 personel bulunduğunu kendi döneminde yaklaşık 100 kişiyi işe aldığını bunların 50-60’ının kadrolu olduğunu dile getiren Başkan Uzuner, “Göreve geldiğimde 1,5 trilyon borçla aldım. Şimdi borcumuz yok. Kastamonu’nun 19 belediyesi arasında vergi borcu ve sosyal güvenlik borcu olmayan tek belediyeyiz. Biz Doğanyurt veya Abana değiliz. Biz kurumsal bir belediyeyiz. Büyüyen bir belediye, geliri azalan bir belediye ama kazandıklarının harcamasını bilen, müsrif yapmayan çalmayan bir anlayışla belediyeyi yürütüyoruz. Yaptığımız işleri kendi makinelerimiz ve kendi insanlarımızla yaptığımız için çok daha ucuza mal ediyoruz. Ben çalmasını, yemesini bilmiyor muyum. Ben yaparım ihaleyi 1 trilyon. Her sene bir iş yapar otururum. Ama Allah bana haram yedirmesin” diye konuştu.
İKİNCİ BAHAR AÇIKLAMASI
İkinci Bahar Tekstil’in Yargıtay kararı ile tahliyesine ilişkin de konuşan Başkan Uzuner şunları söyledi:
“Bir ay binanın bakımı onarımı yapılır. Ondan sonra İkinci Bahar gider, Üçüncü Bahar gelir. Tekstilde çalışan işçi kardeşlerimiz bir kişinin aklında ukdesi varsa herkes gelip sorabilir çalışmak isteyen hiçbir tane bir tanesi dahi boşta kalsın ben bu memlekette gezmem. İnebolu Belediyesi 200 kişiyi sokağa atacak kadar ayağına balta vuracak kişi ben bu riski göze almam. O bina elimde olduğu sürece biri gidecek, biri gelecek. Orada çalışanların hepsi yeni gelen firma yine tekstil işi yapmak kaydıyla o bina işine devam edecek.”
Bina onarılıncaya kadar işçilerin 2 ay boş kalacağını belirten Uzuner, “2 ay zarfında kirasını ödeyemeyen evine erzak götüremeyen kim varsa yanıma gelsin. Kirasını da ödeyeceğim, erzağını da alacağım. Ben ne yiyorsam o işçilerin de yemesini sağlayacağım. Hiçbiriniz mağdur olmayacaksınız. Aynı şartlarda İkinci Bahar gidecek, Üçüncü Bahar gelecek” şeklinde konuştu.
“İLÇEMİZ İÇİN TEK YUMRUK OLALIM”
Demir’in kendisine gelen şikayetleri önce inceleyip, araştırdıktan sonra basınla paylaşmasını isteyen Uzuner, “Sayın Murat Demir lütfen rica ediyorum, yalanlara inanma, gel gerçekleri öğren. Varsa şikayeti olan her zaman kapım açık, telefonum açık. Beni de arayabilirsin. Ondan sonra basına açıklama yap rencide olmayasın. Yaptığın açıklamalardan partinde de sıkıntı duyulduğunu, başkalarından sana sitemler geldiğini de biliyoruz. Yaptın bir cahillik bir daha tekerrür etmesin. İlçemiz için tek yumruk olalım hizmet etmeye başlayalım. Belediyenin işlerini engellemeyin” ifadesini kullandı.
“BENİ BOŞ İŞLERLE UĞRAŞTIRMAYIN”
Uzuner, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Hizmet etmeye geldik, hizmet yapmak istiyorum. Beni boş işlerle oyalamayın değerli yetkililer. Bırakın bu deli çalışsın, siz de çıkın bir şeyler yapın. Ben de sizin alnınızı öpeyim, yapmış olduğunuz hizmetler için teşekkür edeyim. 2019’da yerel seçim var. Seçim siyaset o bir aylık süreçte olsun. Herkes projelerini sunsun. Halk kimi tercih ediyorsa o seçilsin. Ondan sora siyaseti bırakalım. İnebolu için mücadele edelim.”