Kurtuluş Savaşı'nda cepheye silah ve erzak taşınan İstiklal Yolu'nun İnebolu-Kastamonu güzergahındaki geleneksel yürüyüş başladı.
Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen "Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü" öncesi İnebolu Türk Ocağı binası önünde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Vali Şehmus Günaydın, törende yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı’nda ülkenin her tarafında Türk milletinin bir yekvücut halinde işgale karşı koyduğunu söyledi.
Milli Mücadele yıllarında deniz yoluyla İnebolu’ya gelen silah ve cephaneyi Ankara’ya ulaştırmanın o zamanki koşullarda son derece zor olduğunu belirten Günaydın şöyle konuştu:
“Tabii ki koşullar zordu fakat bu milletin azmi ve kararlılığı her türlü zorluğu yenecek güçteydi. Buradan 340 kilometre boyunca silahları ve cephaneyi o günkü koşullarda Ankara’ya ulaştırmak o hava koşullarında, coğrafi koşullarda, iklim koşullarında son derece zordu. Ama milletimiz bu zorlukları aşarak yaşlısıyla genciyle, şehit Şerife Bacısıyla, Halime Çavuşuyla, Kadı Salih Reisiyle, çocuklarımızla bu zorluğu, bu güçlüğü yendik. Bu yürüyüş kapsamında bu sene Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfımızın yaptırmış olduğu Şehit Şerife Bacı Anıtını açacağız Cumartesi günü. Muhteşem bir anıt oldu. Gördüğünüz zaman tüyleriniz diken diken olacak. Zaten o anıtı gördüğünüz zaman Milli Mücadele yıllarındaki zorluğu kendiliğinden anlayacaksınız. Bu nedenle şunu ifade edeyim, bu yürüyüşe katılan herkese özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye’nin her tarafından işinizi gücünüzü bıraktınız geldiniz. Az önce de ifade ettiğim düşüncesi ne olursa olsun hep beraber kol kola bu yürüyüşe katıldınız. Bu yürüyüşü de inşallah kazasız belasız sonlandırırsınız.”
Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy da konuşmasında, Anadolu’yu saran işgallere karşı başlatılan istiklal mücadelesini destekleyen tek lojistik hattın, İnebolu’dan başlayıp Kastamonu üzerinden Ankara’ya kadar uzanan güzergah olan İstiklal Yolu olduğunu kaydetti.
İstiklal Yolu’nun bu etkinlikle günümüzde yaşatılmasının önemine dikkat çeken Atasoy, “İstanbul’dan kaçırılan bir çok lojistik malzeme İnebolu’da karaya çıkarılıyor, kağnı kollarıyla Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılıyordu. O yüzden İnebolu o kadar önemliydi ki, ulu önder Atatürk, “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; kulağım İnebolu’da” diyerek bu yolun önemini bir kez daha vurgulamıştır. İnebolu’nun yiğit evlatları kayık ile kağnının birleşmesiyle destansı zaferin mimarı olmuşlardır. Ecdadımızın şanlı mirası olan İstiklal Yolu’nu günümüzde siz değerli Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarla yeniden yaşatılması ayrıca takdir edilecek bir husustur. Bu kutlu yolda, İstiklal Yolunda şehit Şerife Bacı’nın emekleri, Kadı Salih Reis’in emekleri, İnebolu halkının yiğitlikleri, Kastamonu halkının mücadelesinin unutulmaması için ve gelecek kuşaklara da aktarabilmesi için bu tür etkinlikleri daha çok katılım ile sağlamak zorundayız” ifadesini kullandı.
Törenin ardından, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 400 kişi, kortej eşliğinde Kastamonu’ya doğru yola çıktı.
Sloganlar ve marşlar söyleyerek yola çıkan korteji Vali Günaydın ve beraberindeki protokol üyeleri ile vatandaşlar ve öğrenciler eşlik etti.
Grubun Küre ve Seydiler ilçelerinde konaklayacağı, 5 Haziran Pazar günü de yürüyüşün Kastamonu’da sona ereceği bildirildi.
Törene, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör, İl Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, İnebolu Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Erk, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Gökhan Taşkın, İlçe Emniyet Müdürü Erdin Aydemir, hemşehrimiz Ahmet Maranki, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.