İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ BAŞLADITarih 02 Haziran 2016, 16:15 Editör: Editör

İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ BAŞLADI

Kurtuluş Savaşı'nda cepheye silah ve erzak taşınan İstiklal Yolu'nun İnebolu-Kastamonu güzergahındaki geleneksel yürüyüş başladı.

Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen "Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü" öncesi İnebolu Türk Ocağı binası önünde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Şehmus Günaydın, törende yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı’nda ülkenin her tarafında Türk milletinin bir yekvücut halinde işgale karşı koyduğunu söyledi.

Milli Mücadele yıllarında deniz yoluyla İnebolu’ya gelen silah ve cephaneyi Ankara’ya ulaştırmanın o zamanki koşullarda son derece zor olduğunu belirten Günaydın şöyle konuştu:

“Tabii ki koşullar zordu fakat bu milletin azmi ve kararlılığı her türlü zorluğu yenecek güçteydi. Buradan 340 kilometre boyunca silahları ve cephaneyi o günkü koşullarda Ankara’ya ulaştırmak o hava koşullarında, coğrafi koşullarda, iklim koşullarında son derece zordu. Ama milletimiz bu zorlukları aşarak yaşlısıyla genciyle, şehit Şerife Bacısıyla, Halime Çavuşuyla, Kadı Salih Reisiyle, çocuklarımızla bu zorluğu, bu güçlüğü yendik. Bu yürüyüş kapsamında bu sene Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfımızın yaptırmış olduğu Şehit Şerife Bacı Anıtını açacağız Cumartesi günü. Muhteşem bir anıt oldu. Gördüğünüz zaman tüyleriniz diken diken olacak. Zaten o anıtı gördüğünüz zaman Milli Mücadele yıllarındaki zorluğu kendiliğinden anlayacaksınız. Bu nedenle şunu ifade edeyim, bu yürüyüşe katılan herkese özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye’nin her tarafından işinizi gücünüzü bıraktınız geldiniz. Az önce de ifade ettiğim düşüncesi ne olursa olsun hep beraber kol kola bu yürüyüşe katıldınız. Bu yürüyüşü de inşallah kazasız belasız sonlandırırsınız.”

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy da konuşmasında, Anadolu’yu saran işgallere karşı başlatılan istiklal mücadelesini destekleyen tek lojistik hattın, İnebolu’dan başlayıp Kastamonu üzerinden Ankara’ya kadar uzanan güzergah olan İstiklal Yolu olduğunu kaydetti.

İstiklal Yolu’nun bu etkinlikle günümüzde yaşatılmasının önemine dikkat çeken Atasoy, “İstanbul’dan kaçırılan bir çok lojistik malzeme İnebolu’da karaya çıkarılıyor, kağnı kollarıyla Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılıyordu. O yüzden İnebolu o kadar önemliydi ki, ulu önder Atatürk, “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; kulağım İnebolu’da” diyerek bu yolun önemini bir kez daha vurgulamıştır. İnebolu’nun yiğit evlatları kayık ile kağnının birleşmesiyle destansı zaferin mimarı olmuşlardır. Ecdadımızın şanlı mirası olan İstiklal Yolu’nu günümüzde siz değerli Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarla yeniden yaşatılması ayrıca takdir edilecek bir husustur. Bu kutlu yolda, İstiklal Yolunda şehit Şerife Bacı’nın emekleri, Kadı Salih Reis’in emekleri, İnebolu halkının yiğitlikleri, Kastamonu halkının mücadelesinin unutulmaması için ve gelecek kuşaklara da aktarabilmesi için bu tür etkinlikleri daha çok katılım ile sağlamak zorundayız” ifadesini kullandı.

Törenin ardından, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 400 kişi, kortej eşliğinde Kastamonu’ya doğru yola çıktı.

Sloganlar ve marşlar söyleyerek yola çıkan korteji Vali Günaydın ve beraberindeki protokol üyeleri ile vatandaşlar ve öğrenciler eşlik etti.

Grubun Küre ve Seydiler ilçelerinde konaklayacağı, 5 Haziran Pazar günü de yürüyüşün Kastamonu’da sona ereceği bildirildi.

Törene, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör, İl Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, İnebolu Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Erk, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Gökhan Taşkın, İlçe Emniyet Müdürü Erdin Aydemir, hemşehrimiz Ahmet Maranki, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.



  |  Bu haber 7188 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125542

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130052

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116290

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign