İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ESKİ BAYRAMLARTarih 03 Temmuz 2016, 12:10 Editör: Editör

ESKİ BAYRAMLAR

Dini bayramlarımızın ilki olan Ramazan Bayramına kavuşmuş olmanın mutluluğunu, sevincini, huzurunu hep birlikte yaşıyoruz. Ramazan boyunca yüce dinimizin emrettiği şekilde oruç, namaz, fitre ve zekat ibadetlerimizi yapmaya çalıştık. Buna mukabil bayram etmeyi hak edenlerden oluruz İnşallah.

Günümüzde bayramla birlikte fırsat bu fırsat deyip çeşitli tatil beldelerine veya yurt dışı turlarına katılarak bir nebze de olsa büyük şehir stresinden ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler çoğunlukta. Tabii ki büyüklerinin ellerini öpmeye gidemeyenler telefonla veya mesajla bayram kutlamasını ihmal etmiyorlar en azından.

İnebolu’da eskiden bayramlar nasıl yaşanırdı sorusuna cevap bulmak için marangoz Fahri Balta abimin dükkanına gidip kendisiyle 1 saat kadar sohbet ettim. İlgi ve alakasına teşekkür ediyor, kendisine sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyorum.

Anlatılanları aynen aktarıyorum:

Bayramın birinci günü aile büyükleri dede, nine, bizim evde olduğu için misafir beklerdik. Akrabalar, konu komşu el öpmeye gelir önceden hazırlanan yemekler, börekler tatlılar gelen misafirlere ikram edilirdi. Gün boyu gelen giden devam ederdi.

Bayramın ikinci günü Patriyoz’un (Karadeniz Mahallesi) bayramıydı. Halamın evine giderdik. Saatçi Hasan Ersoy’un anneannesi benim halamdır. Orada da her evde olduğu gibi ikramlar göz kamaştırırdı. Caminin yanında insanlar toplaşır hoş sohbet ederdi.

Bayramın üçüncü günü Boyran bayramıydı. Boyran Bayramı çok güzel geçerdi. Şimdiki Belediye Düğün Salonunun olduğu yer Gazhane idi. Orada Çarkıfelek gibi oyun tablaları konur, çocuklar parayla bu çarkıfeleği çevirir ve çeşitli oyuncaklar kazanırdı. Şimdiki halı sahanın olduğu yere Dolapçı Yaşar dönme dolap kurardı. Bu dönme dolap insan gücüyle döndürülürdü. Çocukların bayramdaki en büyük eğlencesiydi. Yine köylerden eşeğini ve atını süsleyerek getirirler, küçük çocukları eşeklere, biraz büyük çocukları atlara bindirip Kızılkara çayına kadar gezdirirlerdi. Gün boyu bu eğlence sürüp giderdi. Bayramın tadını çocuklar çıkarırdı. Çocuklar babalarının yaptığı dev uçurtmaları keyifle uçurur, gökyüzü şenlenirdi. 3. bayram günü Boyran’da dolu dolu geçerdi.

4. bayram ölenler bayramıydı. Herkes mezarlıklara gider, ölen büyüklerinin ruhuna Fatihalar okur, dualar ederdi.

Kaymakam, Belediye Başkanı, protokol üyeleri halkla birlikte bayramlaşmayı eski belediyenin avlusunda yapardı. Orada fıskiyeli bir havuz vardı. Havuzun etrafında bayramlaşma olurdu, sohbet ve muhabbet edilirdi.

Günümüzde de bu bayram geleneklerinin bir çoğunun halen yaşatıldığını, büyüklerin ziyaret edildiğini, birlik ve beraberlik örneği pilav günü etkinliklerinin devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz, bundan sonra da artarak devam etmesini diliyoruz.

Dargınların barıştığı, birlik ve beraberliğin, yardımlaşma ve dayanışmanın en üst seviyelere ulaştığı bir Ramazan Bayramı geçirmek dileğiyle tüm okuyucularımın bayramını kutlar, sağlık ve mutluluklar temenni ederim.



  |  Bu haber 6376 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125646

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111198

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130174

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116402

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign