İnebolu 7. Uluslararası Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali kapsamında bu yıl ilki düzenlenecek olan İnebolu İstiklal Açık Deniz Yüzme Yarışı’na katılacak yarışmacılar İnebolu Belediyesi’nin kiraladığı otobüslerle geldi.
Dün gece İstanbul’dan 4 otobüsle hareket eden yarışmacılar, İnebolu Belediyesi tarafından Ersizlerdere mevkiinde verilen kahvaltının ardından İnebolu’ya geldi.
Eski terminal alanında Belediye Başkanı Engin Uzuner, Kastamonu eski milletvekili Emin Çınar ve vatandaşlar tarafından belediye bandosu ile karşılanan yarışmacılar, çarşı içinden geçerek bando eşliğinde Türk Ocağı binası önüne ulaştı.
Buradaki törende saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu.
ÜÇ İLÇE BAŞKANINI KONUŞTURAN TÖREN
Karşılama programında bir ilk yaşandı ve 3 partinin ilçe başkanının konuşmaları törene damgasını vurdu.
Törende, Belediye Başkanı Engin Uzuner’in yanı sıra, AK Parti İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu, CHP İlçe Başkanı Faruk Öz, MHP İlçe Başkanı Mustafa Ateş birer konuşma yaptı.
BELEDİYE BAŞKANI ENGİN UZUNER'İN KONUŞMASI:
“Bu yıl maalesef her sene düzenlediğimiz konser etkinliklerini ülkemizin şu dönem noktasında terör belasından ve şehitlerimize saygı yaralıları şifa olması ve onları incitecek bir eğlence düzenlemeyerek konser eğlence kısımlarını iptal ettik. Bu yıl 7’incisini düzenlediğimiz Uluslararası Heyamola Deniz Şenliklerine katkı sağlamak amacıyla İstiklal adı altında Açık Deniz İstiklal Yüzme Yarışı tertip ettik. İnebolu’da ilk defa Açık Deniz İstiklal Yüzme Yarışının hayata geçirilmesini sağlayan böylesine anlamlı bir ilçede böyle anlamlı bir yüzme yarışını tertip eden hemşehrimiz Hasan Heke’ye, diğer Yıldızlar Kulübü Başkanı Mustafa Özer’e huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum.
Denizcilik tarihinde İnebolu’nun denizcilerinin ayrı bir yeri vardır. Milli Mücadele yıllarında İnebolu açıklarına gelen gemilerle silah ve cephaneler her türlü hava şartlarına rağmen kahraman İnebolu denizcileri tarafından hiçbir ücret ödenmeden, hiçbir bedel beklenmeden mühimmatlar ve cephaneler o günün şartlarında ülkenin bataklığa sürüklendiği o yıllarda İstanbul’dan ve Türkiye’nin dört bir yanından kaçırılan cephane ve mühimmatların bir şekilde İnebolu Limanına nakli sağlanmıştır. O günün mülki amirlerine gelen telgrafta, cephaneler İnebolu Limanına nakledilmiştir, Yunanlılar cephaneyi takip etmektedir. İnebolu ahalisi ve İnebolu denizcilerinin gereğini yapacağından hiç şüphemiz yoktur diyen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk şöyle bir söz sarf etmiştir: “Gözüm Dumlupınar’da, Sakarya’da, kulağım İnebolu’da diyerek İnebolu’nun önemini çok güzel vurgulamıştır. O günün şartlarında limana cephaneler geliyor, ahali davulla yönlendiriliyor. Limana cephane gelmiştir, cephaneler nakledilecektir. İnebolu’nun çoluğu, çocuğu, yaşlıcı genci, hanımı erkeği, hiçbir bedel, hiçbir tereddüt etmeden İnebolu Limanına intikal etmiştir. İnebolu Limanından cephaneler kayıklarla mevki limanına indirilip ve limandan aynı insanlar, İnebolu’nun denizci ecdatlarımız kayıklara kağnılara yükleyerek o günün zorlu şartlarında, Şubat ayı gibi ayda, kış şartlarında yeni doğmuş bebeğini kucağına alarak, sırtına cephaneyi yükleyerek, cephaneyi kucağına alıp sırtına bebesini yükleyerek, bebesi açıktan kalsın cephane ıslanmasın diyen o günün hanımefendileri, Şerife Bacıları, bu cephaneleri İnebolu Limanından kayık kağnılarla, Küre-Seydiler-Kastamonu-Çankırı istikametinden Ankara ve Dumlupınar’a nakletmişlerdir. Böyle bir İnebolu’da böyle bir etkinliğe sizler de şahit olacaksınız.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bu cefakar ve fedakarlığından dolayı İnebolu’yu mutlaka ödüllendirmek isteyecektir. O devrin şartlarında cephane nakli yapılırken Yunanlılar durmamışlar ve iki tane zırhlı askeri gemiyi İnebolu açıklarına göndermişler. İnebolu’ya gelen Yunan subayları o günün dönemi İnebolu Kaymakamına bir nota veriyorlar. İnebolu’ya cephane geldiğini duyduk. İnebolu’ya gelen cephaneleri 1 saat içerisinde teslim edeceksiniz, etmediğiniz taktirde İnebolu’yu bombardımana tutacağız diyorlar. İnebolu’nun cefakar insanları buna cevap vermeden önce kumandan Mustafa Kemal Atatürk’e ve Fevzi Paşa’ya telgrafla bildiriyorlar. İnebolu’yu teslim etmeyin, müdafaanızı yapın diye emir vererek İnebolu halkı Yunan feribotlarındaki subaylara cephaneyi veremeyiz gereğini yapın cevabıyla karşılaşıyor. Bunun istikametinde Yunan feribotları limana açılarak bombardıman yapma pozisyonu alarak İnebolu’ya en az 6-7 adet top mermisi bomba atıyor. Bunlardan bir tanesi Hükümet Konağına, bir tanesi şu anda belediye binası olan eski Osmanlı binasına isabet ediyor, bir iki tanesi cephanelik merkezine isabet ediyor, İnebolu halkı yılmıyor, İnebolu’nun denizcileri yılmıyor. O günün şartlarında İnebolu halkı Kelseymen Tepesi dediğimiz bir tepeden Küre Etibakır’da o günün şartlarında dökülen toplarla, Yunan botlarına gülle atıyor. Yunan zırhlı gemileri İnebolu’yu terk edip İnebolu’dan kaçıyorlar. Ve İnebolu ve İç Anadolu, Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleri İnebolu’dan gelen bu sevinçli haber üzerine çok mutlu oluyor ve cephane sarfiyatı İnebolu ilçesinden yapılmaya başlanmaktadır.
İnebolu böyle bir yer, İnebolu bu vefakarlığın, bu cefakarlığın ödülünü ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 11 Şubat 1924’te 66 kayıt defterindeki numarayla İnebolu’yu İstiklal Madalyası ile ödüllendiriyor. Daha sonra İnebolu’nun daha özverili çalıştığını, bombardıman sırasında İnebolu mülki amirine İnebolu halkından, İnebolu eşraflarından binası, dükkanı, evi hasar olanların hesabını ve askeri mülkiye tarafından ödenmesini istemesine rağmen İnebolu halkı diyor ki, ‘Ey paşam biz maddiyat için bu işi yapmadık. Ülkenin dönüm noktasındaki bir katkımız olduysa bizden tarafı helal olsun’ diye Fevzi Paşa’ya telgraf çekiyor ve telgraf sonunda ben bu İnebolu’yu çok merak ettim, İnebolu’ya 1 gün için gelmeye karar veriyor. Mareşal elbisesi ve heyeti ile beraber 1 gün için geldiği ve 3 gün İnebolumuzdan ayrılmayarak İnebolu’nun önemini ahaliden aldığı bilgilerle Türkiye’de önemi binaen çok büyük olan inkılaplardan bir tanesini de İnebolu’da söylemeyi kararlaştırıyor. VE 25 Ağustos 1927’e bu gördüğünüz Türk Ocağı binasının şu anki balkonundan üç gün içerisinde hazırlığını yapıyor inkılapların en büyüğünü Şapka ve Kıyafet İnkılabını bu kürsüden bu balkondan İnebolu ahalisine açıklamasını yapıyor. Diyor ki, İnebolu yapmış olduğu fedakarlıkları önemsedim, çok büyük fedakarlıklar yapmışsınız. Fevzi Paşa’dan aldığım telgrafla bunu kanıtladınız. Sizlere ne yapsam azdır. Çıkarıyor kafasındaki fesini foteri elinde heykelde gördüğünüz gibi ‘Bu serpuşun ismine şapka denir’ dediği yerdir İnebolu.
Sizleri bu güzel şehirde ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Böyle anlamlı bir ilçede, böyle anlamlı bir organizasyonu yad edeceğiz.”
AK PARTİ İLÇE BAŞKANI İSA KARAMEHMETOĞLU
“Türkiye’nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi, kayıkla kağnının mucizeler yarattığı İstiklalimizin limanı yiğit İnebolu’muza hoşgeldiniz. Bu organizasyonun ilçemizde yapılmasında başta İstanbul Yıldızlar Yüzme Kulübü Başkanı ve antrenörü değerli hemşehrimiz Mustafa Özer’e çok teşekkür ediyorum. Yine organizasyonda emeği geçen ilçe Kaymakamımız Abdullah Atakan Atasoy’a, Belediye Başkanımız Engin Uzuner’e ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Programa katılarak bizi şereflendirecek eski devlet bakanı Kürşad Tüzmen’e, Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdağ’a, Olimpiyat Komitesi üyesi Celal Porsun’a, dünya master şampiyonu Ahmet Nakkaş’a, hakemlerimize ve tüm sporcularımıza teşekkür ediyorum."
CHP İLÇE BAŞKANI FARUK ÖZ:
“Kurtuluş Savaşında yazdığı destanla tarihe mal olmuş, Türkiye’nin istiklal Madalyalı tek ilçesi olma onur ve gururunu taşıyan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Ağustos 1925’te bir gün için gelip üç onurlandırdığı, Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın ilk nutkunu söylediği yeşil ile mavinin kucaklaştığı şirin İnebolumuzda bu yıl 7’incisini kutlayacağımız İnebolu Heyamola Uluslararası Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivalimize hoşgeldiniz, sefalar verdiniz. Birlik ve beraberliğe şiddetli ihtiyacımız olan bu dönemde yurdumuzun dört bir yanından gelerek bizleri onare eden başta siz değerli katılımcılara şahsım ve Cumhuriyet Halk Partisi ilçe teşkilatı olarak teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. İyi ki varsınız, iyi ki geldiniz, iyi ki bizimlesiniz, hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.”
MHP İLÇE BAŞKANI MUSTAFA ATEŞ:
“Böyle anlamlı bir günde sizin karşınızda olmaktan gurur duyuyorum. Hemşehrilerimle, misafirlerimizle ve protokolümüzün çok kıymetli birbirinden değerli misafirlerimizle birlikte olmaktan çok mutluyum. 9 Haziran 1921’de düşman İnebolu’ya ayak basmak istemiş, atalarımız dedelerimiz o günkü büyüklerimiz düşmanı geldiği gibi göndermiş. Destansı bir mücadele, gurur duyulacak bir vatan savunması gerçekleştirilmiş. Nesiller boyu anlatılacak, devletimizin tarihinde yer alacak, derslerde okutulacak bir vatan savunması gerçekleştirilmiş. Düşman geldiği gibi geri gitmiş. Yine 1919’da Kurtuluş Savaşı’nda benim dedelerim, benim nenelerim Kadı Salih Reis, Şerife Bacı, Halime Çavuş, bu toprakların insanları çok ciddi, çok vefakar mücadele örneği göstermiş. Hikayeleri okuduğunuzda tüylerinizin diken diken olduğu, gözlerinizin dolduğu bir mücadele gerçekleştirilmiş. Ben o insanların torunu olarak hep iftihar ettim. Bir İnebolulu, bir Kastamonulu olmaktan hep kendimle gurur duydum. İnebolulu olmak, İnebolu insanı olmak bir ayrıcalıktır. Cumhuriyetimizin kurulmasında, vatan savunmasında büyük mücadele gösteren İnebolu ve Kastamonu insanı yarın vatanımıza gelecek bir tehlike, cumhuriyetimize gelecek bir saldırı noktasında bir fazlasıyla yine gereğini yapacaktır. Ben sözü fazla uzatmadan sizlerle bizi ulaştıran, şehrimize yakışan başarılı belediye başkanım Engin Uzuner’e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yine bizleri bugün yalnız bırakmayan bir önceki dönem Kastamonu milletvekilimiz Sayın Emin Çınar’a teşekkür ediyorum. Davetimize icap eden AK Parti İlçe Başkanı Sayın İsa Karamehmetoğlu’na ve CHP İlçe Başkanı Sayın Faruk Öz’e de teşekkür ediyorum. Bu organizyonda emeği geçen tüm kurum amirlerimize özellikle belediye personelimize çok teşekkür ediyorum.”