İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ÖNCE BİRBİRİMİZİ SEVMELİYİZTarih 18 Temmuz 2016, 15:00 Editör: Editör

ÖNCE BİRBİRİMİZİ SEVMELİYİZ

İnternet ortamında İnebolu Limanı ile ilgili bir şeyler araştırırken Levent Zihnioğlu’nun www.safalan.com isimli sitesinde “Kastamonulu birbirini sevmiyor” başlığıyla kaleme aldığı Mehmet Yaman’la yapılan bir röportajdan ilgi çeken kısımları okuyucularımla paylaşmak istedim.

Röportaj yapılan Mehmet Yaman Kastamonu’da köklü bir aileden gelen uzun yıllar eğitim, ticaret ve siyasetle uğraşmış biridir. Mehmet Yaman’ın Kastamonu ve Kastamonulular ile ilgili tespitlerini aynen kendi anlattığı gibi aktarıyorum:

Kastamonu kalkınması sadece iki şeyle başlatılabilir. “İnebolu Limanı ve Karadeniz Sahil Yolunun bir an evvel yapılması.” Bu iki şey gerçekleşirse ancak başlangıç noktasına gelinebilecektir.

Mehmet Yaman’a göre İnebolu Limanı ve sahil yolu hakkındaki düşüncüler 1987 yılında Vehbi Koç ile yaşadığı bir anekdot sonucu şekillenmişti. Koç bayilikleri ile gelişen dostluk sonucunda Vehbi Bey Kastamonu’ya gelmiş ve Yaman ailesinin konuğu olmuştu. Vehbi Bey bu ziyaret sırasında Mehmet Yaman’a şöyle demişti: “Beni İnebolu’ya götürün!”

Mehmet Yaman devamını şöyle anlatıyor: “İnebolu’ya gitmek isteyince şaşırdım. İnebolu’ya gidince sordum, neden İnebolu’ya gelmek istediğini. Vehbi Koç geliyor diye herkes hazırlık yaptı İnebolu’da. Geziyoruz İnebolu’yu. ‘Ben burada bir otelde kalıyordum 1919-1920 yıllarında. O oteli bulun bana, dedi. Oteli bulduk, otel harabeye dönmüş. Peki ne yapmaya geliyordunuz İnebolu’ya dedim. Ben ithalat yapardım. Ve mallarım buraya gelirdi.’ O yıllarda Türkiye’nin bütün malının İnebolu’ya geldiğini, o kadar kötü yollarına rağmen oradan Anadolu’ya dağıldığını öğrendim. Ve dedim ki İnebolu Limanı eski haline dönerse Kastamonu’ya bir şeyler olur. Çocukluğumda hatırlıyorum 50’li, 60’lı yıllarda Kastamonu’da Dodge, Desoto, Ford bayisi vardı. Şimdi ise otomobil firmalarına bayilik almak için gittiğinde vermiyorlar. O dönemde Kastamonu ve İnebolu’da gemi acenteleri vardı. Kastamonu’ya yetişen buğday yetiyordu. Hayvancılık para kazanıyor, ormancılık çoğu köylüye geçim kaynağı oluyordu. Kastamonu’da ayakkabı fabrikası, İnebolu’da gazoz fabrikası, Tosya’da elma suyu fabrikası, tele fabrikası, dokumacılık var. Bunlar neden var, İnebolu limanı işliyor ve oradan gelen mal geçişleri var. Tüccarlar geçiyor. Mutlaka Kastamonu’da İnebolu’da yatıyor, barınıyor, konaklıyor. Mal alıyor  satıyor. Dolayısıyla yol güzergahı olması dolayısıyla Kastamonu da işliyor. Peki şimdi Türkiye’nin şartları ne? Ne yapmak lazım? Yol yapmak lazım, limanı işletip bağlantı yolları yapmak lazım. Sonuçta ben herşeyi İnebolu Limanına bağlıyorum. Şimdi çok büyük bir şans var. Karadeniz Otoyolu. Bu yol ile birlikte İnebolu Limanı da büyütülürse korkunç güzel şeyler olur.

Mehmet Yaman’ın tespitleri bu kadarla bitmiyor. Hepsini yazmaya kalksam buraya sığdıramam.

İşin özü, bir memleketin kalkınması önce kendi içimizde birlik ve beraberliği sağlamaktan ve birbirimizi sevip sayarak yaşamayı öğrenmekten geçiyor.

Gerçekten öğünecek şanlı bir tarihimiz var. Ecdadımızın alın teriyle aldığı bir İstiklal Madalyamız var. Geçmişi unutmadan, geleceğe sağlam adımlarla yürüyüp ilçe olarak hak ettiğimiz yerlere ulaşabilmemiz için çok çalışmalı, üretmeli ve ecdadımızdan aldığımız bayrağı gelecek nesillere en tepede teslim etmeliyiz.



  |  Bu haber 6454 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125636

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111188

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130162

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116390

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign