Yaklaşık dört aydır, benim yazılarımı okuma zahmetinde bulunan okuyucularımın, kaleme aldığım yazıların ana temasının “İnebolu’nun güzelliklerini işlemek, İnebolu’yu seven ve faydalı olan insanları ön plana çıkartmak, İnebolu’da yaşanan olumsuzlukları değil de, olumlu konuları değerlendirmek” olduğunu anladıklarını düşünüyorum. Buna mukabil “Ülkede darbe girişimi oluyor, sen İnebolu’da yemek kültüründen bahsediyorsun” diye serzenişte bulunan arkadaşlarla da karşılaşıyorum. Şunu belirtmeliyim ki ülkede veya İnebolu’da gündemi meşgul eden bütün konularla ilgili kendi çapımda yazı yazabilir ve görüşlerimi ifade edebilirim. Ama planlı bir şekilde önceden belirlediğim konuları işleyip İNEBOLU adına güzel yazılara imza atabiliyorsam ne mutlu bana.
Gelelim bu haftaki köşe yazımızı onurlandıran, “İNEBOLU SANA MİNNETTAR” yazı başlığını sonuna kadar hak eden, İnebolu sevdalısı büyüğümüz Dr. Salih Osmanoğlu’nu dilimiz döndüğünce anlatmaya!
1921 yılında İnebolu’da başlayan hayat yolculuğu, 1927-1937 yılları arasında yaklaşık 10 yıl Samsun’da geçer. Çeşitli sebeplerden dolayı orta mektep mezunu olarak 1937 yılında İnebolu’ya dönmek zorunda kalır. Ailesinin maddi durumu çok iyi vaziyetten çok kötü duruma düşünce Kastamonu Lisesi parasız yatılı sınavlarına girer, kazanır ve başarılı bir okul dönemi geçirir. Akabinde İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanır ve son sınıfa kadar okur. Son sınıfta ise o zamanlar özel bir hastane olan Cağaloğlu Sağlık Yurdunda staj yaparak mezun olur. Hayata atılır, mecburi hizmetini Mardin’de yapar. Küçükkuyu ve Bozcaada Hükümet Tabipliklerinde bulunur. Sonra Haseki Hastanesi’nde ihtisasını tamamlar ve iç hastalıkları mütehassısı olarak 10 yıl çalışır. 10 yıllık memuriyetin ardından istifa eder, serbest hayata atılır. 1957 yılında Laleli Teşhis Kliniği’ni kurar. Önce poliklinik, sonra klinik, sonra hastane olarak 1981 yılına kadar hizmet verir.
1974 yılında 18 arkadaşı ile beraber o dönemde Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olan 200 yataklı Aksaray Özel Vatan Hastanesi’nin kurulmasını sağlar. 2 doktor arkadaşı ile beraber Özel Osmanoğlu Hastanesi’ni hayata geçirir ve halen devam ettirir.
1972 yılında Türk Eğitim Vakfı’nın tüzüğünü örnek alarak İnebolu ve Çevresi Sağlık ve Eğitim Vakfı’nı kurar. Vakıf binin üzerinde İnebolulu başarılı öğrencilere burs verir. İnebolu Devlet Hastanesi’nin 50 yatağı tamamen modernize edilir. Yeni İnebolu’ya hizmet etme amaçlı 2 adet ambulans alınır ve Sağlık Bakanlığına devredilir, iki adet diyaliz makinesi alınır.
Azize Ana İlköğretim Okulu yurdu ile beraber yapılır ve İnebolu köylerindeki çocukların yatılı olarak burada okuması amaçlanır.
Kırk odalı, her odası tuvalet ve banyolu, balkonları deniz manzaralı İnebolu Huzurevi yapılır.
İnebolulu olmayan yakın dostu Bülent Özyürük’ün bir ilkokul ve bir kız yurdu yaptırmasına vesile olur.
Ailesine ait Nezihe Battal Kültürevi’ni restore edip İnebolu Vakfı’na bağışlayarak ilçemize kazandırmıştır.
Yine Prof. Dr. Oğuz-Türkan Kayaalp Kız Yurdunun yapılmasında da büyük emeği vardır. Semahat Cebecioğlu Kız Yurdunu da İnebolu’ya kazandırmıştır. İnebolu’dan Reçel markasını sadece İnebolu’da yetiştirilen doğal ürünlerin değerlendirilmesi ve köylünün topladığı dağ çileğini, böğürtleni reçel yaptırarak marka haline getirmiştir.
İlerlemiş yaşına rağmen, sık sık İnebolu’yu ziyaret ederek memleketi ile bağını koparmamıştır.
Bu liste uzayıp gidiyor, Salih Osmanoğlu’nun memleketine yaptıklarını saymakla bitiremeyiz. Mutlaka unuttuklarımız olmuştur.
İnebolu’nun örnek şahsiyeti Dr. Salih Osmanoğlu büyüğümüzün ilçemize kazandırdığı hizmetlerin karşılığını ve şükran borcumuzu elbette ki ödeyemeyiz.
Kendisine Allah’tan sağlık ve hayırlı ömürler diliyorum. Allah başımızdan eksik etmesin.