İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU SANA MİNNETTARTarih 06 Ağustos 2016, 16:12 Editör: Editör

İNEBOLU SANA MİNNETTAR

       Yaklaşık dört aydır, benim yazılarımı okuma zahmetinde bulunan okuyucularımın, kaleme aldığım yazıların ana temasının “İnebolu’nun güzelliklerini işlemek, İnebolu’yu seven ve faydalı olan insanları ön plana çıkartmak, İnebolu’da yaşanan olumsuzlukları değil de, olumlu konuları değerlendirmek” olduğunu anladıklarını düşünüyorum. Buna mukabil “Ülkede darbe girişimi oluyor, sen İnebolu’da yemek kültüründen bahsediyorsun” diye serzenişte bulunan arkadaşlarla da karşılaşıyorum. Şunu belirtmeliyim ki ülkede veya İnebolu’da gündemi meşgul eden bütün konularla ilgili kendi çapımda yazı yazabilir ve görüşlerimi ifade edebilirim. Ama planlı bir şekilde önceden belirlediğim konuları  işleyip İNEBOLU adına güzel yazılara imza atabiliyorsam ne mutlu bana.

       Gelelim bu haftaki köşe yazımızı onurlandıran, “İNEBOLU SANA MİNNETTAR” yazı başlığını sonuna kadar hak eden, İnebolu sevdalısı büyüğümüz Dr. Salih Osmanoğlu’nu dilimiz döndüğünce anlatmaya!

       1921 yılında İnebolu’da başlayan hayat yolculuğu, 1927-1937 yılları arasında yaklaşık 10 yıl Samsun’da geçer. Çeşitli sebeplerden dolayı orta mektep mezunu olarak 1937 yılında İnebolu’ya dönmek zorunda kalır. Ailesinin maddi durumu çok iyi vaziyetten çok kötü duruma düşünce Kastamonu Lisesi parasız yatılı sınavlarına girer, kazanır ve başarılı bir okul dönemi geçirir. Akabinde İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanır ve son sınıfa kadar okur. Son sınıfta ise o zamanlar özel bir hastane olan Cağaloğlu Sağlık Yurdunda staj yaparak mezun olur. Hayata atılır, mecburi hizmetini Mardin’de yapar. Küçükkuyu ve Bozcaada Hükümet Tabipliklerinde bulunur. Sonra Haseki Hastanesi’nde ihtisasını tamamlar ve iç hastalıkları mütehassısı olarak 10 yıl çalışır. 10 yıllık memuriyetin ardından istifa eder, serbest hayata atılır. 1957 yılında Laleli Teşhis Kliniği’ni kurar. Önce poliklinik, sonra klinik, sonra hastane olarak 1981 yılına kadar hizmet verir.

       1974 yılında 18 arkadaşı ile beraber o dönemde Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olan 200 yataklı Aksaray Özel Vatan Hastanesi’nin kurulmasını sağlar. 2 doktor arkadaşı ile beraber Özel Osmanoğlu Hastanesi’ni hayata geçirir ve halen devam ettirir.

       1972 yılında Türk Eğitim Vakfı’nın tüzüğünü örnek alarak İnebolu ve Çevresi Sağlık ve Eğitim Vakfı’nı kurar. Vakıf binin üzerinde İnebolulu başarılı öğrencilere burs verir. İnebolu Devlet Hastanesi’nin 50 yatağı tamamen modernize edilir. Yeni İnebolu’ya hizmet etme amaçlı 2 adet ambulans alınır ve Sağlık Bakanlığına devredilir, iki adet diyaliz makinesi alınır.

       Azize Ana İlköğretim Okulu yurdu ile beraber yapılır ve İnebolu köylerindeki çocukların yatılı olarak burada okuması amaçlanır.

       Kırk odalı, her odası tuvalet ve banyolu, balkonları deniz manzaralı İnebolu Huzurevi yapılır.

       İnebolulu olmayan yakın dostu Bülent Özyürük’ün bir ilkokul ve bir kız yurdu yaptırmasına vesile olur.

       Ailesine ait Nezihe Battal Kültürevi’ni restore edip İnebolu Vakfı’na bağışlayarak ilçemize kazandırmıştır.

       Yine Prof. Dr. Oğuz-Türkan Kayaalp Kız Yurdunun yapılmasında da büyük emeği vardır. Semahat Cebecioğlu Kız Yurdunu da İnebolu’ya kazandırmıştır. İnebolu’dan Reçel markasını sadece İnebolu’da yetiştirilen doğal ürünlerin değerlendirilmesi ve köylünün topladığı dağ çileğini, böğürtleni reçel yaptırarak marka haline getirmiştir.

       İlerlemiş yaşına rağmen, sık sık İnebolu’yu ziyaret ederek memleketi ile bağını koparmamıştır.

       Bu liste uzayıp gidiyor, Salih Osmanoğlu’nun memleketine yaptıklarını saymakla bitiremeyiz.  Mutlaka unuttuklarımız olmuştur.

       İnebolu’nun örnek şahsiyeti Dr. Salih Osmanoğlu büyüğümüzün ilçemize kazandırdığı hizmetlerin karşılığını ve şükran borcumuzu elbette ki ödeyemeyiz.

       Kendisine Allah’tan sağlık ve hayırlı ömürler diliyorum. Allah başımızdan eksik etmesin.



  |  Bu haber 9570 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125634

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111186

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130158

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116384

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign