Vali Mesut Yıldırım başkanlığında yapılan İnebolu İlçe Değerlendirme Toplantısı’nda söz alan İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri, “Hep kaybeden bir ilçe olduk” diyerek cezaevinin deprem testinde çürük çıktığı ve İnebolu’dan taşınacağı iddialarını gündeme getirdi.
120 personel ve yaklaşık 500 mahkumun bulunduğu cezaevinin gitmesini istemediklerini kaydeden İşeri, sanayi arsası sorununa da dikkat çekerek, “Bizim ilçemizde bırakın fabrika yapmaya yer, düzgün bir sanayi çarşısı yapmaya yerimiz yok. Bunun için bir çalışma yapıldı, 2013-2014 yıllarında Kurt Köyünde. O arazi şimdi yatıyor. Ondan sonra bir şey yapılmadı. Buradan belediye 6 bin metrekare bir yer aldı. Kalanı Hazine ve şahıslarda. Bunların üstünde Orman arazisi de var. Buradan bir firmamız daha Dereli Elektromagnetik de Kastamonu’ya gidiyor. Burada çok ağır sanayi için yer istemiyoruz, sadece orta ölçekli işletmelerimizin üretim yapabileceği, istihdam sağlayabileceği bir araziyi İnebolu’ya teslim etmesini istiyoruz devletimizden” dedi.
“HAYIRSEVERE YER GÖSTEREMEDİK”
İnebolu Meslek Yüksekokulu binasının yeterli olmadığını da dile getiren İşeri, “Biz göreve gelince Karayolları arazisinin Meslek Yüksekokulu’na tahsis edilerek takas edilmesini istedik. Çünkü mevcut yüksekokul binasına ek bina yapılması gündemde idi fakat yanındaki yerler heyelan bölgesi olduğu söylendi. 2015 yılında buraya Türkiye Armatörler Birliği Başkanı hemşehrimiz Bedri İnce geldi. Bana yer verin, ben bu okulu yaparım dedi. Ama biz bu beyefendiye yer gösteremedik ne yazık ki, İnebolulu olarak bundan utanç duyuyorum” diye konuştu.
VALİ YILDIRIM: “ARSA PROBLEMİNİ ÇÖZEBİLİRDİNİZ”
İnebolu TSO Başkanı Şakir İşeri’nin taleplerinin ardından konuşan Vali Yıldırım, “Sizde çok panik hali gördüm. Siz bir çözüm yolu bulamasanız da çözüm yolunu gösterecek veya bu yolları açacak olan bir kurumun başındasınız. Ben siz anlattıkça peki siz ne yaptınız diye sorasım geldi. En azından, yüksekokul yaptıracak işadamı bulduğunuzu, ama arsa sorununu çözemediğinizi söylüyorsunuz. Bütün mesele sadece arsa probleminde düğümlendiyse bunu çözebilirdiniz şimdiye kadar. Gerekiyorsa Belediye olarak Ticaret Odası ile ortaklaşa veya başka sivil toplum kuruluşlarıyla olur yani pekala satın alıp üniversite yapılmak üzere o kişiye teslim edilebilir” dedi.
“DEVLET ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPAR”
Sanayi arsası talebine de cevaplandıran Vali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sizin söylemlerinizden ben sadece şunu anlıyorum. Devlet yapsın bize teslim etsin. Böyle bir anlayış. Bizim devlet olarak yapıp teslim etmemiz gereken hizmetler elbette var. Ama Kastamonu mesela burada ne yapıyor, o sanayide dükkan sahibi olacak olan insanlar bir kooperatif kuruyor, Belediye Başkanlığı yardım ediyor, Valilik destek oluyor. Yani bu birlikte kotarılacak olan bir şey. Yani bazı adımları atmış olursanız devlet zaten üzerine düşeni yapacak. Ama Türkiye’nin hiçbir yerinde devletin böyle bir yapıp, alın dükkanları çalışın dediği söz konusu değil. Söylediklerinizden sanki devletin yapması gereken bir işi yapmamış gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Yani bu tip algılardan kaçınalım. Hukuk devletiyiz, kanunlarımız nizamlarımız var. Hangi kuruma hangi görev düşüyor belirlenmiştir. Sanayicimize düşen görevler de var. Bunları birlikte yapmamız gerekiyor. Kafanızda belirlediğiniz Hazine arazisi varsa bunun tahsisini sağlamaya çalışırız. Kamulaştırma cihetine gidebiliriz.”
“CEZAEVİNİN KAPANACAĞI İDDİASI ASILSIZ”
İnebolu Cezaevinin kapatılarak taşınmasının da söz konusu olmadığını ifade eden Vali Yıldırım, “İnebolu Cezaevinin kapanması, buradan gitmesi kesinlikle devletimizin, hükümetimizin gündeminde olan bir şey değil. Bilmiyorum nereden çıkıyor ama tamamen asılsız bir iddia olarak bunu burada belirtmekte fayda görüyorum” diye konuştu.