Hemen hemen her kesimden insanın yanında çay veya ayranla sabahın erken saatlerinden itibaren severek tükettiği bir sıcak dosttan simitten bahsetmek istiyorum; şöyle küçük bir araştırma ile simidin icadının Kanuni Sultan Süleyman ve Veziri Şemsi Paşayla birlikte anıldığı, hep geleneksel bir Türk mucizesi olarak bahsedildiği çıktı karşıma. Yine İstanbul’da 1950-1960’lı yıllarda Kastamonuluların hâkim olduğu simit piyasası 1960’lı yıllardan sonra Tokatlıların eline geçmiş. Simit fırınlarının %85’lik kısmını Tokatlılar işletiyormuş.
İnebolu’yla özdeşleşmiş, ismini Boyran Mahallesinden almış “Boyran Simit’i” küçük büyük herkesin beğenisini kazanmış hayatımızın bir parçası olmuş.
Sabahın altısında daha gün ağarmadan Boyranaltı Mahallesi’nde yürüyerek veya arabayla geçerken simitçi Ahmet’in ışıl ışıl parlayan dükkânı etrafa aydınlık saçıyor. İçeri girdiğinizde sizi mis gibi kokusuyla susamlı, susamsız Boyran simitleri karşılıyor. Hummalı bir çalışma içinde Boyran Simit’i yapan 4-5 kişilik ekibin güler yüzü sizi bir başka mutlu ediyor. Bu ekip simide sadece şekil vermekle kalmayıp, sevgisini de katarak meşhur “Boyran simidi” ortaya çıkıyor.
Anlatmaya çalıştığımız geleneksel simit taş fırında, odun ateşinde pişirilen, sokakta seyyar satıcılar tarafından satılan simittir. Bu simidin yapılış tekniğinden biraz söz edelim. Öncelikle un, su, yaş maya ve tuz ile büyükçe miktarda hamur yoğurulup mayalanmak üzere dinlenmeye bırakılır. Yeteri kadar kabaran hamurdan simit ustası bir parça koparıp elleriyle yuvarlayarak uzunca bir şerit elde eder. Sonra bu şerit simit büyüklüğünde koparılıp halka haline getirilir ve iki ucu elle bastırılarak birleştirilir. Bu işlemin adı da simidi bağlamaktır. Simit halini alan hamurlar pekmezleme işleminden sonra susamlanarak yüksek derecedeki fırında pişirilirler.
İnebolu’da geçmişten geleceğe uzanan adet halini almış pide içi hazırlayarak fırınlarda yaptırma işinin bir numaralı mekânı Boyran Fırını’dır. Simitçi Ahmet sabah erken saatlerden itibaren gelenlere sıra numarası vererek hakka-hukuka riayet eder. Boyran Fırınında pide yaptırmaya gittiğinde sadece pide yaptırmakla kalmaz İnebolu gündemi, ülke gündemi, özellikle spor muhabbetinin içinde bulursun kendini. Yıllardır birbirini görmemiş arkadaşlar orada özlem giderirler, hoş beş eder eski anıları yad ederler. Boyran Fırınında hafta sonu mutlu başlar lezzetli biter.
Geleneksel lezzetlerimizi yaşamaya ve yaşatmaya devam edelim ki bizde mutlu olalım. Sağlık ve huzur olduktan sonra Allah’tan başka ne isteyelim…