Tarihte önemli şahsiyetlerin, değerli sanat ve edebiyat adamlarının günümüzde anılması ve gelecek nesillere de aktarılması son derece önemlidir. Ünleri ülkemiz sınırlarını aşan değerlerimizden Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay’ın İnebolu doğumlu olmaları ve çocukluklarının bir bölümünü İnebolu’da geçirmeleri bizim için ayrı bir onur vesilesidir.
2 Aralık Orhan Şaik Gökyay’ın, 13 Aralık Oğuz Atay’ın ölüm yıl dönümü olması münasebetiyle İnebolu halkı aralık ayını çeşitli anma törenleriyle dolu dolu geçirmelidir.
İlçemizde ilk defa ölümünün 31. yılında Aralık 2008’de Oğuz Atay’ı anma etkinliği düzenlendi. Doğduğu eve “Oğuz Atay bu evde doğmuştur.” Yazılı levha asıldı. Doğduğu evin yanındaki sokağa “Oğuz Atay Sokağı” ismi verildi. Bu etkinliğin yapılmasında büyük pay sahibi olan dönemin Kaymakamı İlhan Karakoyun yine ilçemizde ilk defa yapılması planlanan Orhan Şaik Gökyay anma etkinliğinin kıvılcımını şu sözlerle yakmıştır. “Cide Rıfat Ilgaz’la nasıl bütünleştiyse, İnebolu Orhan Şaik ile bütünleşmeli, şairin adının geçtiği her yerde İnebolu hatırlanmalı, bütün Türkiye şairin İnebolulu olduğunu bilmeli. Bunun için üstadı önce İnebolululara, sonrada bütün Türkiye’ye tanıtan programlar yapmalıyız.”
Evet, 2 Aralık 2009’da ölümünün 15. Yılında Orhan Şaik Gökyay Türk Ocağında anıldı. Çok feyz alarak dinlediğim, bir o kadarda düşündürücü bu programda çeşitli istek ve şikâyetlerini dile getiren konuşmacıların taleplerini göz ardı etmedim. Daha önceki tarihlerde Orhan Şaik Gökyay’ın doğduğu eve tabela asılmış ve bir sokağa meclis kararıyla ünlü şairin adı verilmişti. 28 Aralık 2009 tarihli Belediye Meclisine verdiğim dilekçede özetle “uygun görüldüğü takdirde belediye binası önüne Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay’ın birer büstlerinin yaptırılması ve kaidelerine İnebolu Doğumlu Olduklarını belirten biyografilerinin yazılıp yerli-yabancı herkesin okuyarak bilgi sahibi olması sağlanmalıdır.” Demiştim. Belediye meclisince kabul edilen bu öneri en kısa zamanda gerçekleştirilmiştir.
Bu etkinliklerin akabinde Mayıs 2010’da Musa Kaya ve Davut Yılmazer’in birlikte hazırlayıp, İnebolu belediyesinin katkılarıyla basılan “İnebolu Sokaklarında Büyümüş İki Çocuk” isimli kitap okuyucularıyla buluşmuştur.
Aradan 6 yıl geçmiş ve İnebolulu yazar Oğuz Atay, Ankara’da faaliyet gösteren İnebolu Yardımlaşma Derneği ve İnebolu Kültür ve Sanat Derneği ortak organizasyonu çerçevesinde “Oğuz Atay Okuyorum” konulu bir etkinlikle 17 Aralık 2016 Cumartesi günü anıldı. Programa katılanlar önce Oğuz Atay ve Orhan Şaik Gökyay’ın büstlerine çiçek bıraktıktan sonra, Oğuz Atay’ın doğduğu ev gezildi ve son olarak İnebolu Belediyesi Sinema Salonunda Oğuz Atay’ı daha fazla tanıma imkanı buldular. Program sonunda 2009 yılında Oğuz Atay ve Orhan Şaik Gökyay’ın büstlerinin yapılmasına öncü olmamdan dolayı beni de bir plaketle onurlandırdılar. İnce ve nazik düşüncelerinden ötürü emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Sonuç bölümünde; kendisini çok sevdiğim ve saygı duyduğum sağlığına duacı olduğum, 7-8 yıl önce İnebolu Kaymakamımız olan İlhan Karakoyun’un birkaç önemli cümlesini paylaşmak istiyorum. “İlçemizin kalkınması ve gelişmesi sadece ekonomiyi geliştirmekle olmaz. Bu kalkınmanın diğer boyutlarını, üst yapısını oluşturan sanatsal ve kültürel gelişmeleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay isimleri İnebolu’nun sahip olduğu insani değerlerdir. Bu isimler gerçekten Türkiye’mizde yer etmiş, reform oluşturmuş kişilerdir. Bu isimleri İnebolu’ya ve İnebolu’nun değişik yerlerine nakşetmemiz gerekiyor.”
Bu tür etkinlikleri sürdürmesi gereken İnebolu, önümüzdeki yıllarda Oğuz Atay ve Orhan Şaik Gökyay isimleri ile bütünleşmiş bir şenlik düzenleyebilir, bir roman yarışması açabilir yada daha da büyük ve başaralı bir organizasyonla EDEBİYAT FESTİVALİNE imza atabilir.
NOT: 2008 yılı aralık ayında Oğuz Atay anma programında konuşma yapan dönemin kaymakamı İlhan Karakoyun şöyle bir cümle etmiştir; “ilçemizdeki tarihi yapılardan biri olan Karadeniz İlkokulu’nun restorasyonu, valiliğimizce İl Özel İdaresinin 2009 yılı yatırım programına alınmıştır.” Evet yatırım programına alınan Karadeniz İlkokulu restorasyonu neden hala yapılamadı? Kaymakam Beyin tayin olmasıyla bu yatırım takip edilmedi mi? Aradan geçen 7 yılda yapılmayan bu yatırım ödeneği kim bilir nerelere kaydı? Siyasilere önemle duyrulur…!