Karadeniz Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Emniyet Müdürü Oktay Topal, vatandaşların dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı her zaman dikkatli ve uyanık olmaları gerektiğini söyledi.
Güvenlik güçleriyle hakim ve savcıların hiçbir zaman yapacakları iş karşılığı vatandaşlardan para istemeyeceklerini ifade eden Topal, "Dolandırıcılar sizi inandırıp paranızı almak için her türlü yolu deniyorlar. Telefonla sizi arayan şahıs herhangi bir şey talep ediyorsa hiçbir şey göndermeyin. Doğruca bize gelin" dedi.
İnebolu'da kimsenin başına böyle olayların gelmesini istemediklerini ifade eden Topal, bu amaçla mahallelerde toplantılar düzenlediklerini belirterek, "Gittiğiniz yerde, komşularınıza, eş, dost ve akrabalarınıza anlatın. Kamuda belli bir görevi ifa eden kişiler bile telefonla arayan dolandırıcılara inanabiliyor. İnsanlar mağdur oluyor, paralarını dolandırıcılara kaptırıyor. Sizi ikna edecek yöntemleri geliştiriyorlar. İyi niyetli bir toplumuz ama toplum içinde art niyetli insanlar olduğu için dikkatli ve uyanık olalım" diye konuştu.
Şüpheli araç ve kişiler görüldüğünde 155 Polis İmdat hattının aranmasını isteyen Topal şunları söyledi:
"Bizim dayanağımız sizsiniz. İhbarlar çok önemlidir. Herkesin vicdanı kendi polisidir diyor Atatürk. Vicdansız insanları polise ihbar edin. Şikayetinizden sonra size bir sıkıntı gelmeyeceğine garanti veriyorum. İşlenen suç o an için size zarar vermeyebilir. Ama mutlaka başkalarına zarar verecektir. Suç size o an için zarar vermese bile en azından huzursuz eder. Suçun olduğu yerde huzur olmaz. Polis olarak bizim de huzurumuz olmaz."
"KİMSEYE MÜSAMAHA GÖSTERMEYİZ"
Alkollü ve hızlı araç kullanılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Topal şöyle konuştu:
"İnsanlar çok hızlı ve alkollü araç kullanıyor. Şehir içinde en fazla 50 kilometre hız yapabilirsiniz. Radara giren araçlara kesilen ceza sahiplerinin adreslerine gidiyor. Alkollü araç kullanan kim olursa olsun müsamaha göstermeyiz. Alkollü araç kullananlar ölümlü kazalara neden olabiliyor. Hem kendilerinin, hem de diğer vatandaşlarımızın hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Alkollüyken hatasız bile olsa bir şahsın ölümüne neden olduğunda çok cezalar verilebiliyor. Öncelikle alkollü araç kullanmamalarını halkımızdan özellikle rica ediyoruz."
"EKMEK PARASINI ALKOLE VERENE HESAP SORMAK İSTERİM"
İnebolu'da 2012 yılında bir önceki yıla oranla daha az kaza olduğunu ancak daha fazla para cezası uygulandığını ifade eden Topal, umuma açık yerlerin de sürekli kontrol altında tutulduğunu kaydetti.
İnsanların yasaklara büyük ölçüde uymaya başladığını söyleyen Topal, aksi davranışlara müdahale edildiğini vurgulayarak, "Evine ekmek getiremeyip alkole para veren insanlar var. Bunlara hesap soramıyoruz. Ama elimden gelse hesap sorarım. Adam evine ekmek getiremiyor ama alkol alıp eve gidince karısını dövüyor. Aşırı alkol alıp sağı solu rahatsız eden insanlara affımız yok. Bunlara karşı kanunu sonuna kadar kullanırım. Kadına şiddet ciddi bir suçtur" dedi.
Mahalle halkının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, muhtar Recep Aksu, başkomiser Burak Durdu Türk ve polis memurları da hazır bulundu.