İlçe Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu 2. Toplantısı, Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy’un başkanlığında gerçekleştirildi.
Kaymakam Atasoy, toplantıda yaptığı konuşmada, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılmasını istediği kursları sıraladı. İstihdamı artırıcı ve gelir getirici kurslara ağırlık verileceğini dile getiren Kaymakam Atasoy, “Alan taraması yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda istihdamı artırıcı ve gelir getirici kursların açılması için herkes üzerine düşeni yapacak” dedi.
Unutulmaya yüz tutmuş ve Kastamonu yöresine ait el sanatları kurslarına da öncelik verileceğini ifade eden Kaymakam Atasoy, “Ticaret Odası ve Esnaf Odasının da bu kursların açılmasında Halk Eğitim ile işbirliği içinde uyumlu çalışmalarını istiyorum” diye konuştu.
DOĞANYURT’UN KESTANE BALI BAŞARISI
Kaymakam Atasoy, İnebolu’ya özgü ürünlerin pazarlanması ve tanıtımı noktasında sorun yaşandığına dikkat çekerek, “Kestane Balı”nı marka haline getiren Doğanyurt ilçesinin bu başarısını överek şunları söyledi:
“Doğanyurt ilçesinde birbirlerine sarılmışlar. Bizim ilçe gibi değiller. Kaymakamı, Belediye Başkanı herkes bir noktada birleşmiş. Doğanyurt ilçesi kestane balına çok güzel bir tanıtım yapıyor. Doğanyurt Kestane Balı İnebolu’dan daha ünlü olmuş. Orada sağlanan birliği burada da sağlamamız gerekiyor. İlçe ekonomisini canlandırmak için kestane balının tanıtımını iyi yapmalıyız.”
ORTAK NOKTAMIZ İNEBOLU
İnebolu’da yaşayan ve havasını soluyan herkesin bu ilçenin menfaati için el ele, kol kola ve göz göze gelmesi gerektiğini dile getiren Kaymakam Atasoy, “Bu ilçenin sorunlarına hep beraber sahip çıkacağız. Çözümünü de hep beraber bulacağız. İlçemizi sahil bandında daha etkin hale getirmemiz gerekiyor. İnebolu’nun menfaatine olan ne varsa benim kapımı çalmaktan çekinmeyin. Benim kapım herkese açık. Bu konuda güzel uygulamalar var. Takdir ediyoruz. Başarı ekip işidir. Ortak paydamız İnebolu’dur. Burası İstiklal Madalyalı tek ilçe. Biz de bu ilçede görev yapmaktan onur duyuyoruz. İnebolu’yu hak ettiği yere hep birlikte ulaştırmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
METEM TAŞINACAK
İnebolu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile aynı binayı paylaşan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nin başka bir binaya taşınacağını açıklayan Kaymakam Atasoy, “Bu sayede Halk Eğitim Merkezi daha rahat çalışacak ve daha fazla kurslar açabilecek” şeklinde konuştu.
Kaymakam Atasoy, Halk Eğitim Merkezi’nde arıcılık, ilkyardım, servis elemanı, iş makinesi operatörlüğü, kalorifer ateşçiliği, yüzme, seracılık, cenaze hizmetleri kursları açılması talimatını verdi.
KURSİYER SAYISI 2 BİNİ GEÇTİ
İnebolu Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hüseyin Çakıroğlu, toplantıda kurumun faaliyetleri ile ilgili brifing sundu.
Sunumunu slayt gösterisi eşliğinde yapan Çakıroğlu, 2016-2017 öğretim yılı ilk döneminde 80 kurs açtıklarını, bu kurslarda bin 22’si kadın, bin 10’u erkek olmak üzere 2 bin 32 kursiyere eğitim verdiklerini söyledi. Bu dönemde açılan 80 kursun 28’ini mesleki ve teknik kurslar, 51’ini sosyal ve kültürel kurslar, 1’ini de okuma yazma kursları oluşturduğunu dile getiren Çakıroğlu, “2016-2017 öğretim yılının 1. döneminde avcı eğitimi, aşçı yardımcısı, bebek odası hazırlama, bilgisayar kullanımı, çanta dikimi, dekoratif ahşap süsleme, elde kurdele işi, elde Türk işlemeleri, hijyen eğitimi, hafif düzeyde zihinsel engelliler için keçe aksesuarları yapımı, hazır gereçlerle yapılan nakışlar, ipek kozası el ürünleri, işitme engelliler için misinalı takı yapma, Kastamonu çarşaf bağı, kat’ı, kalorifer ateşçiliği, lefkara işi, makinede aplike, makinede dantel sarma ve piko yapma, oyalar, pasta yapımı ve sunumu, pastacı çırağı, 4-6 yaş çocuk eğitimi ve etkinlikleri, aile eğitimi, badminton, bağlama, cenaze hizmetleri, 9-10 yaş futbol, hentbol, ilkyardım, judo, Kur’an-ı Kerim tecvidli okuma, masa tenisi, okullar hayat olsun projesi etkinlikleri, Türk Halk Oyunları Artvin ve Burdur yöresi oyunları, bağımlılıkla mücadele eğitimi, verimli ders çalışma yöntemleri ve okuma yazma 1. kademe kursları açılmıştır” dedi.
OKUMA-YAZMA BİLMEYENLER ARANIYOR
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Çakıroğlu, TÜİK verilerine göre İnebolu’da 6 yaş ve üzeri 1764 kişinin okuma yazma bilmediğini söyledi. Okuma yazma kurslarına katılım sağlamaları için köylerde yaptıkları araştırmada bu sayıları bulamadıklarını anlatan Çakıroğlu, bu yılki okuma yazma kursuna sadece 3 kişinin katıldığını söyledi.
CEZAEVİ VE OKULLARDAKİ KURSLAR
Her yaştaki insana hitap eden İnebolu Halk Eğitim Merkezi, sadece kurum bünyesinde değil ilçemizdeki okullarda ve cezaevinde de çok sayıda kurs açtı. HEM Müdürü Hüseyin Çakıroğlu, okullarda ve cezaevinde açılan 53 kursa toplam 1502 kursiyerin katıldığını söyledi. Listenin en başında ise 12 kurs ve 492 kursiyerle İnebolu Anadolu İmam Hatip Lisesi yer aldı.
AÇIKÖĞRETİM LİSESİ VE ORTAOKULU
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Çakıroğlu, Açıköğretim Lisesi ve Açıköğretim Ortaokulu öğrenci sayıları ile ilgili de bilgi verdi. İnebolu’da Açıköğretim Lisesi’nde 733, Açıköğretim Ortaokulu’nda ise 258 öğrenci bulunduğunu belirten Çakıroğlu, lise mezunlarına yönelik olarak Türkçe, Matematik, Coğrafya ve Tarih derslerinde destekleme ve yetiştirme kursları düzenlediklerini de anlattı.
AÇILMASI PLANLANAN KURSLAR
Çakıroğlu, 2016-2017 öğretim yılı ikinci döneminde ise ev ve kurum temizliği, arı yetiştiriciliği, bilgisayar kullanımı, makine Çin iğnesi, kum işi, okuma yazma, hijyen eğitimi, katı yakıt kalorifer ateşçiliği, İngilizce, ahşap boyama ve vernikleme, ağaç kesme ve boyama, yaşlı refakatçisi kurslarının açılmasının planlandığını dile getirdi.
Toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Gökhan Taşkın, Emniyet Müdür vekili Emre Yener, Milli Eğitim Müdürü Cihan Aktaş, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Sünnetçi, Kütüphane Müdürü Recep Yamanoğlu, Şoförler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Sıtkı Ercankal ve okul müdürleri katıldı.