İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
AŞI BOYALI İNEBOLU EVLERİTarih 10 Mart 2017, 09:10 Editör: Editör

AŞI BOYALI İNEBOLU EVLERİ

Tarihi İnebolu evlerimiz kendilerine has aşı boyalı renkleriyle yeşillikler arasında sanki bir mücevher gibi duruyor, yılların yorgunluğuyla hala ayakta kalabilmeyi başarabilenler, eski yada yeni sahiplerinin ilgisi ile restore edilmeyi bekliyor. Şunu çok iyi biliyoruz ki içinde nefes alınan, hayat belirtisi bulunan, aile yaşamının hüküm sürdüğü aşı boyalı İnebolu evleri yüzyıllar boyu ayakta kalacak, gelecek nesillere kültürel miras olarak bırakılabilecektir.

Aşı boyalı evlerimiz girişten itibaren dikkat çeken tokmaklı kapıları, ahşap küpeşteli dönerek çıkılan merdivenleri, odalardaki duvarları süsleyen bakır kapaklı sahanların bulunduğu sahanlıkları, yatak odalarındaki gömme dolap banyoları, oturma odalarında soba üzerindeki bakır kapaklı güğümleri çatısındaki İnebolu’ya özgü marla taşı, bahçesindeki su kuyuları ile çok zengin bir görünüme sahiptir.

Zamana meydan okuyan, ihtişamıyla hala dimdik duran aşı boyalı evlerimizin dili olsa da konuşsa;

Eskiler hep anlatır, bizler de o günleri yaşayamasak da zevkle dinler yaşamış gibi oluruz. Aşı boyalı evlerin hemen hemen hepsi çeşit çeşit meyve ağaçları ile dolu büyük bahçesinde geniş aile topluluklarıyla, çoluk-çocuk eğlencelerle hoşça vakit geçirilen mekanlar olma özelliğini taşırlardı. Oysa günümüzde, apartmanlarda beton yığınları içinde, yeşilliklerden uzak sürdürülmeye çalışılan hayat bizi ne derece mutlu ediyor?

1960’lı yıllardan itibaren, aşı boyalı İnebolu evlerinin sağına soluna önüne arkasına yapılmaya başlanan apartmanlara izin verilmeyip, yeni imar alanları planlanabilse ve oralara YENİ İNEBOLU kurulabilseydi, ESKİ İNEBOLU olarakta aşı boyalı evlerimizin olduğu bölge turizme açılmış olsaydı şu anda Türkiye Safranbolu’yu değil İnebolu’yu konuşuyor olacaktı, biz de böyle ah vah ediyor olmayacaktık. Aşı boyalı evlerimize deniz turizmini de katarak, kahramanlıklarla dolu tarihimizi gelecek nesillere aktararak bugünlere gelmiş olacaktık.

Sonuca göre yorum yapması kolay diyorsak; bundan sonrası için çözüm önerileri sunmalıyız. İnebolu’nun geleceği için hep birlikte taşın altına elimizi koymalıyız.

Geçtiğimiz dönem, Hükümet Konağı – PTT binası ve Meteoroloji binası, aşı boyalı İnebolu Evi Görünümlü giydirme yapılarak güzel bir görünüme kavuşturulmuştu. Sadece kamu binaları değil, İnebolu’daki bütün binalar aşı boyalı İnebolu evleri gibi boyansa yada giydirme veya mantolama yapılsa güzel olmaz mı?

İnebolu sevdalıları olarak; ilçe girişleri ve çıkışlarıyla, çarşı merkeziyle, parkları ve yeşil alanlarıyla, daha gösterişli bir İnebolu’da yaşamak hakkımız değil mi? İlçemize misafir olarak gelenlerin memnun ayrılması bizleri mutlu etmez mi?

Doğduğumuz, doyduğumuz, yaşadığımız İnebolu’muzu elbirliğiyle geliştirelim ve tanıtalım ki gelecek nesillere daha yaşanır bir İNEBOLU bırakalım.


  |  Bu haber 7820 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125690

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111234

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116434

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign