Tarihi İnebolu evlerimiz kendilerine has aşı boyalı renkleriyle yeşillikler arasında sanki bir mücevher gibi duruyor, yılların yorgunluğuyla hala ayakta kalabilmeyi başarabilenler, eski yada yeni sahiplerinin ilgisi ile restore edilmeyi bekliyor. Şunu çok iyi biliyoruz ki içinde nefes alınan, hayat belirtisi bulunan, aile yaşamının hüküm sürdüğü aşı boyalı İnebolu evleri yüzyıllar boyu ayakta kalacak, gelecek nesillere kültürel miras olarak bırakılabilecektir.
Aşı boyalı evlerimiz girişten itibaren dikkat çeken tokmaklı kapıları, ahşap küpeşteli dönerek çıkılan merdivenleri, odalardaki duvarları süsleyen bakır kapaklı sahanların bulunduğu sahanlıkları, yatak odalarındaki gömme dolap banyoları, oturma odalarında soba üzerindeki bakır kapaklı güğümleri çatısındaki İnebolu’ya özgü marla taşı, bahçesindeki su kuyuları ile çok zengin bir görünüme sahiptir.
Zamana meydan okuyan, ihtişamıyla hala dimdik duran aşı boyalı evlerimizin dili olsa da konuşsa;
Eskiler hep anlatır, bizler de o günleri yaşayamasak da zevkle dinler yaşamış gibi oluruz. Aşı boyalı evlerin hemen hemen hepsi çeşit çeşit meyve ağaçları ile dolu büyük bahçesinde geniş aile topluluklarıyla, çoluk-çocuk eğlencelerle hoşça vakit geçirilen mekanlar olma özelliğini taşırlardı. Oysa günümüzde, apartmanlarda beton yığınları içinde, yeşilliklerden uzak sürdürülmeye çalışılan hayat bizi ne derece mutlu ediyor?
1960’lı yıllardan itibaren, aşı boyalı İnebolu evlerinin sağına soluna önüne arkasına yapılmaya başlanan apartmanlara izin verilmeyip, yeni imar alanları planlanabilse ve oralara YENİ İNEBOLU kurulabilseydi, ESKİ İNEBOLU olarakta aşı boyalı evlerimizin olduğu bölge turizme açılmış olsaydı şu anda Türkiye Safranbolu’yu değil İnebolu’yu konuşuyor olacaktı, biz de böyle ah vah ediyor olmayacaktık. Aşı boyalı evlerimize deniz turizmini de katarak, kahramanlıklarla dolu tarihimizi gelecek nesillere aktararak bugünlere gelmiş olacaktık.
Sonuca göre yorum yapması kolay diyorsak; bundan sonrası için çözüm önerileri sunmalıyız. İnebolu’nun geleceği için hep birlikte taşın altına elimizi koymalıyız.
Geçtiğimiz dönem, Hükümet Konağı – PTT binası ve Meteoroloji binası, aşı boyalı İnebolu Evi Görünümlü giydirme yapılarak güzel bir görünüme kavuşturulmuştu. Sadece kamu binaları değil, İnebolu’daki bütün binalar aşı boyalı İnebolu evleri gibi boyansa yada giydirme veya mantolama yapılsa güzel olmaz mı?
İnebolu sevdalıları olarak; ilçe girişleri ve çıkışlarıyla, çarşı merkeziyle, parkları ve yeşil alanlarıyla, daha gösterişli bir İnebolu’da yaşamak hakkımız değil mi? İlçemize misafir olarak gelenlerin memnun ayrılması bizleri mutlu etmez mi?
Doğduğumuz, doyduğumuz, yaşadığımız İnebolu’muzu elbirliğiyle geliştirelim ve tanıtalım ki gelecek nesillere daha yaşanır bir İNEBOLU bırakalım.