İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'DA İLK ECZANE VE KARA MANDAL MÜHRÜTarih 16 Mart 2018, 21:59 Editör: Editör

İNEBOLU'DA İLK ECZANE VE KARA MANDAL MÜHRÜ

1902 yılında Eczacılık Okulu’nu bitiren Yusuf Cemal, İnebolu’da bir eczane açar. O yıllarda her yerde, hatta bazı illerde bile, eczane olmadığını ve 300 eczaneden birinin İnebolu’da olduğunu belirtmiş olalım. Elime geçen arşiv resminde Osmanlıca olarak: “Kanaat Eczanesi Yusuf Cemal” ifadelerine yer verilmiştir. (Bu gün aynı yerde Necdet Kökten’in eczanesi bulunmaktadır.)

         Sözü edilen eczane, 1932 yılında “Kanaat Eczanesi” ismiyle beraber hükümet eczacısı Ali Haydar Bey tarafından devralınır. Eczane, meydanın karşı köşesindeki binanın (bugünkü Kent Müzesi) alt katına taşınır. Bu eczanede de “Kanaat Eczanesi Ali Haydar yazmaktadır.” (Bu köşedeki Eczane’nin bugünkü adı Akpınar Eczanesidir. Ahmet Aygün tarafından işletilmektedir).

         Ali Haydar, 1932-1937 yılları arasında işlettiği Eczane’yi bir gezi sırasında teklif aldığı Fatsa’ya taşır. Fatsa Belediye Başkanı Gazi Ahmet Cevat Bey’in ısrarını kıramamış ve 1932 yılında Fatsa’da ilk eczaneyi açmıştır. Bu arada soyadı kanunu çıkmış ve kendisi de Poyrazoğlu soyadını almıştır. Ali Haydar‘ın oğlu Mahmut Poyrazoğlu da 1950 yılında eczacı olmuş ve 1955 yılında babasının ölümü üzerine eczaneyi devralmıştır.

Mahmut’un oğlu torun Ali de çocukluğunu Fatsa’da geçirmiş ve yan komşusu şekercinin oğlu Kadir ile arkadaşlık yapmıştır. Bu ikili birlikte sıradışı oyunlar oynamışlardır. Kaderin cilvesi bu ya, her ikisi de sanatçı olmuş ve tüm Türkiye’nin tanıdığı isimler hâline gelmişlerdir. Ali, Ali Poyrazoğlu; Kadir, Kadir İnanır… Kanaat Eczanesi, 80 yıldan bu yana Fatsa’da aynı isimle faaaliyetlerine devam etmektedir.

         Gelelim Eczacı Yusuf Cemal’e… Hacıoğlu Mustafa Efendi’nin kızı ile evlenmiş, soyadı kanunundan sonra Kökçü soyadını almıştır. Eşi ise 1960 yılında vefat etmiştir. Kendisi ondan daha önce Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Üç çocuğu vardır. İsimleri; Enver Kökçü, Kadriye Kürkçü, Sabriye Erdal’dır.

         1970’li yıllarda, Karadeniz Okulu Müdürü Ahmet Gümüş’tür. Öğretmenler ise Kemalettin Fakazlı, Adnan Ustaoğlu, Fethi Yıldırım’dır. Bir gün postacı, okula bir mektup getirir. Mektubun arkasında gönderen olarak Eczacı Yusuf Cemal Kökçü’nün oğlu Ankara’da önemli bir mevkiide bulunan bürokrat Enver Kökçü yazmaktadır. Karadeniz Okulu’nda 1927 yılında okula başladığını, ilk yılında eski yazı okuduğunu, 1928 sonrası Latin alfabesine geçtiklerini yazar ve de diplomasıyla beraber bir zarfa koyar. İnebolu’ya gönderir. Mektuba cevap öğretmen Kemalettin Fakazlı tarafından kaleme alınır. Memnuniyet ifade edilir. Karşı cevapta kütüphanesini okula göndermek istediğini belirten Enver Kökçü, dediğini yapar ve kütüphanesindeki kitapları gönderir.

         Bu insanı değerli yapan şeylerden biri de okuduğu kitaplar olsa gerek. Onun gönderdiği Kütüphane’den özlü sözler kitabını alıp okuyan Kemalettin Fakazlı bilgi dağarcığını o kadar geliştirmiş ki her seferinde bunlardan birisini bana söylerdi.

Birincisi:

         Soru: İyinin de düşmanı vardır. Acaba nedir?

         Cevap: Daha iyi.

           İkincisi:                            

KARA MANDAL MÜHRÜ

Bir Ramazan günü Yeni Cami önündeki mühürcülere bir adam gelmiş. Mühür kazıttıracakmış.

Mühürcüye:

-Ben İnebolu’luyum. Denizde gemim var. Arkasında da sandalım. Bizim aileye İnebolu’da Hacı Kara Mandaloğulları derler. Yaz işte baba, demiş.

Mühürcü cevap vermiş:

-O kadar uzun ifade bir mühre nasıl sığsın.

O sırada şair Fitnat Hanım oradan geçmekteymiş. Mühürcüye merak etme ben söyleyeyim sen yaz demiş ve “icaz” yapmış:

Es Sefinetü ma’a’s-sandal… 

İnebolulu Hacı Kara Mandal

Açıklaması şöyle:

“Sandalı arkasında bağlı bir gemi.

İnebolulu Hacı Kara Mandal sahibi”

         Bu sözler dilimize HACI MANDAL mührü diyerek girmiştir. Dediğim dedik çaldığım düdük anlamında bir ifadedir. Her şeyi birbirine katmak karıştırmak olarak da ifade edilebilir. Benim dediğim olsun da sonu nereye  varırsa varsın şeklinde de kullanılabilir.

Amcamdan duyduğum özlü sözler kitabından alıntı ikinci deyim de işte bu Hacı Mandal Mührü’dür.

         Hacı Mandal Mührü deyimi, İskender Pala’nın 2003 yılı baskılı “İki Dirhem Bir Çekirdek” adlı romanının 100-101 sayfalarında yer almıştır.

         Günümüz teknolojisi ile Hacı Mandal Mührünü Google’da aratırsanız video anlatımının bulunduğunu görürsünüz. Aynı şekilde “Ali Poyrazoğlu İnebolu” yazarsanız (Bilal Özcan’a yaptığı açıklamalardan) daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

         Yazdığım bu yazıyla da Kara Mandal mührünü uygulamalı olarak anlatmış oluyorum. Kalın sağlıcakla.

          Mustafa Sıtkı Fakazlı



  |  Bu haber 12094 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125646

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111198

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130172

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116402

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign