İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
BİR TATLI TESADÜFTarih 30 Ocak 2019, 17:14 Editör: Editör

BİR TATLI TESADÜF

Bir önceki yazımda Emekli Binbaşı Sami Zeki Bey’den bahsetmiş ve Sivas kongresine Kastamonu’dan katılan iki delegeden biri olduğunu yazmıştım.

2019 yılı, Sivas Kongresinin 100. Yılı olması nedeniyle Sivas Valiliği tarafından anma etkinlikleri kapsamında çalışmalara başlanmış ve kongre delegeleri hakkında bilgi edinmek amacıyla sağ olan aile fertlerine ulaşmak için Kastamonu Valiliğine yazı yazılmış; Kastamonu Valiliği de yazıyı Nüfus Müdürlüğüne göndererek gereğinin yapılmasını istemiştir.

Yeterli  bilgiye ulaşılamamış olacak ki üç hafta önce Kastamonu Nüfus Müdürlüğünden arandım. Arayan hemşehrimiz Yusuf Akyol durumu özetledikten sonra bana bu konuda bilgi sahibi olup olmadığımı sordu. Ben de bu iki delegeden biri olan Zeki Bey hakkında bilgi sahibi olduğumu fakat diğer delege Tatlızade Nuri Bey hakkında sadece Emin adında bir oğlunun ismini bildiğimi belirttim. Ama araştırıp bir şeyler bulabileceğimi söyledim.

Yusuf Akyol , bir hafta sonra tekrar beni aradı. İlk ulaştığım bilgileri şöyle özetledim:

 “4 Eylül 1919 yılında toplanacak Sivas kongresine Kastamonu’dan Nuri Bey ve Zeki Bey delege olarak seçilmiş, kendilerine tüccar süsü vererek İnebolu’dan vapura binip Samsun’a, buradan da kara yolu ile Sivas’a gitmişler. Yolculuk masrafları Kastamonu Belediyesi tarafından karşılanmış. Fakat kongrenin uzaması nedeniyle paraları kalmadığı için Kuvay-ı Milliyeci Defterdar Ferit Bey öncülüğünde, Kastamonu’nun fedakar halkından, Yüzbaşızade Murat Bey, Muhirzade Murat Bey ve Evliyazade Abdullah Efendi tarafından gerekli para temin edilerek kendilerine gönderilmiştir.

Kastamonu’ya döndükten sonra, Kastamonu Valisi İbrahim Bey, Nuri Bey’i çağırıp evden çıkmamasını, hiç kimseyle görüşüp konuşmamasını emretmiş. Hastalığı sebebiyle  zaten evden çıkamayan Nuri Bey, Sivas’tan gelen telgraf ve yazıları oğlu Emin Bey’e vererek çekinmeden gereğini yapmasını istemiştir. Heyet-i Temsiliye ve Sivas ile bağlantısını kesmeyerek hasta yatağından işleri idare etmiştir.

Sadece ‘Emin’ adında bir oğlu olduğunu bildiğim Tatlızade Nuri Bey’in kim olabileceği hakkında fikir yürütürken birden aklıma lakapların daha sonra soyadı olarak kullanıldığı geldi. Örneğin, dedemin babası Fakaz’dan İnebolu’ya geldiği için dedem de “Fakazlı Mehmet Efendi” diye anılırmış. Soyadı kanunu çıkınca ismi “Mehmet Fakazlı” olmuş. Buradan yola çıkarak Yusuf’a: “Acaba soyadı ‘Tatlı’ olabilir mi ? Eğer öyleyse oğlunun ismi Emin Tatlı olabilir. Nasılsa nüfus kayıtları elinin altında, sen de bir araştırabilir misin?” dedim. Yusuf Akyol, nüfus kayıtlarına bakmış ve yaptığı araştırma sonucu, hakikaten de “Emin Tatlı” diye bir vatandaşın var olduğu bilgisine ulaşmış. Bu kişinin aradığımız kişi olup olmadığını teyit etmek için beni tekrar aradı ve Emin Tatlı’nın babasının adının Nuri olduğunu söyledi ve doğum-ölüm tarihlerini belirterek bendeki bilgilerle uyuşup uyuşmadığını sordu. Elimizdeki veriler uyuşunca, soyağacından yola çıkarak aileden halen hayatta olan torunu Nuri Doğan Tatlı’ya ulaştı ve bana iletişim bilgilerini aktardı. Torun Nuri Doğan Tatlı ile yaptığım uzun telefon görüşmesi sonucunda daha önce bilmediğim çok değerli bilgilere ulaştım. Şöyle ki :

*Tatlızade Nuri Bey 1864’de doğmuş, 1946 yılında vefat etmiş. Telefonla görüştüğüm torunu Nuri Doğan Tatlı ise 1947 yılında İnebolu’da doğmuş ve babası Sabri Tatlı, ona vefat eden kendi babasının adını vermiş.

*Tatlızade Nuri Bey’in üç çocuğu var: 1- Emin Tatlı  2- Sabri Tatlı 3-Fatma Tatlı.

Sabri Tatlı, Ali Haydar Poyrazoğlu (Sanatçı Ali Poyrazoğlu’nun dedesi), sahibi olduğu Kanaat Eczanesini 1937 yılında İnebolu’dan Fatsa’ya taşıyınca, onun yerine Kastamonu’dan İnebolu’ya gelip İnebolu Eczanesini açmış.1939 yılındaki yangında Çolakoğullarının mağazası ile birlikte yanan diğer üç yerden biri de Sabri Tatlı’nın İnebolu Eczanesiymiş.Sabri Bey, 1950 yılından sonraki yıllarda İstanbul’a taşınmış. Daha sonraki senelerde hemşehrimiz  Doktor Salih Osmanoğlu ile birlikte ortak olarak bir klinik açmışlar ve İstanbul’daki ilk özel hastanelerden biri olan Laleli Kliniğini kurmuşlar. Torun Nuri Doğan Tatlı ise Osmanoğlunun muhasebe müdürü olarak, bir diğer hemşehrimiz Metin Eyi de yardımcısı olarak 30 yıl Osmanoğlu ile birlikte çalışmışlar.

Şimdi de gelelim işin benimle ilgili tatlı tesadüf kısmına… Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 1973-1978 yılları arasında okurken İnebolu Sağlık ve Eğitim Vakfından burs almıştım. Ve Laleli’de o bursu elime veren kişinin bizzat Nuri Doğan Tatlı olduğunu 40 yıl sonra öğrendim. Dolayısıyla 40 seneden sonra bir tarih araştırmasının peşinden koşarken “Bir Tatlı Tesadüf”le karşılaşmış oldum.

Hikayenin sonunda: Yıllarca İnebolu sevdası nedeniyle bir araya gelen bu iki delegenin ( Sami Zeki Bey ve Tatlızade Nuri Bey’in) torunları Tuncer Cebecioğlu ve Nuri Doğan Tatlı,  dedelerinin geçmişini ayrı ayrı bildikleri halde, birbirlerinin bu ortak yönünden haberleri yokmuş. Salih Osmanoğlu’nun yakınındaki bu iki kişi yıllar sonra bu araştırma vesilesiyle birbirleriyle tabir-i caizse yeniden tanışmış oldular. Sivas kongresine Kastamonu’yu temsilen giden - neredeyse ikisi de İnebolulu diyeceğim-  Sami Zeki Bey ile Tatlızade Nuri Bey’in torunlarını birbirinden haberdar etmek de bana düştü.

Bu değerli bilgileri ayrı ayrı bana veren Tuncer Cebecioğlu’na,  Nuri Doğan Tatlı’ya ve Yusuf Akyol’a  İnebolu adına çok teşekkür ediyorum.

Yerel Tarih Araştırmacısı

Diş Hekimi

Mustafa Sıtkı FAKAZLI



  |  Bu haber 9940 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA "İNEBOLU"NUN ADINI HİÇ ZİKRETMEDİ!

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü...

MECİT ÇETİNKAYA MTAL'DE KARİYER GÜNLERİ

MECİT ÇETİNKAYA MTAL'DE KARİYER GÜNLERİ İnebolu Mecit Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kariyer günlerinin son konuğu Eti Bakır İnebolu Limanı...

İNEBOLU TARİHİNDEN KESİTLER

İNEBOLU TARİHİNDEN KESİTLER İnebolu Çarşısının 1881 ve 1885 yıllarında iki büyük yangın geçirdiğini;

KEDİLERİ NANKÖR BİLİRİZ, OYSA...!

KEDİLERİ NANKÖR BİLİRİZ, OYSA...! Her gün caddede, sokakta, meydanda, apartman girişlerinde, dükkân önlerinde rastladığımız hatta pek çok insanın evi...

DİBEK KÖYÜ DERNEĞİ ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİT OKUTTU

DİBEK KÖYÜ DERNEĞİ ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİT OKUTTU İnebolu Dibek Köyü Sosyal Kalkınma ve Dayanışma Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen geleneksel mevlit program...

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR Milli Mücadele döneminde İnebolu’yu bombalayan Kılkış ve Panter zırhlılarına karşı ilçemizi savunan Türk birliğinin...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125496

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111066

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:129996

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116248

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign