İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU, TÜRKİYE'DE BİR İLKE EV SAHİPLİĞİ YAPACAKTarih 16 Şubat 2019, 11:08 Editör: Editör

İNEBOLU, TÜRKİYE'DE BİR İLKE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Sovyetler Birliği kurucusu Lenin'e 26 Nisan 1920'de yazdığı mektubun 99. yılı dolayısıyla İnebolu'da ünlü isimlerin katılımıyla 26 Nisan'da konferans düzenlenecek.

TBMM Başkanı Atatürk, Milli Mücadele'nin en sıkıntılı döneminde Lenin'e yazdığı bu mektupta, Anadolu'yu işgal eden düşman kuvvetlerine karşı iki ülkenin işbirliğinin önemine vurgu yaparak Ruslar'dan cephane, altın, sıhhi malzeme ve erzak talebinde bulunmuştu.

Bu mektubun ardından Rusya'dan gönderilen cephane, altın ve diğer malzemeler İnebolu Limanına getirilerek İstiklal Yolu'ndan Anadolu'ya sevk edilmişti.

Eski İzmir Milletvekili Kemal Anadol, geçen yıl yazdığı "Kulağım Karadeniz'de" adlı kitabında, Kurtuluş Savaşı'nda Türk-Rus dostluğunu anlatırken, Atatürk'ün "Gözüm Sakarya'da, kulağım İnebolu'da" sözünü aktarmıştı.

Hemşehrimiz Eyüp Kömeçoğlu'nun başkanı olduğu İstanbul Dolmabahçe Rotary ve Kastamonu Rotary Kulübü'nün "İnebolu farkındalığı yaratmak" amacıyla planladığı etkinlik, 26 Nisan Cuma günü gerçekleştirilecek.

Konferansa, İnebolu'nun Milli Mücadele'deki yeri ve önemine yazılarında sürekli yer veren emekli amiral Cem Gürdeniz, eski İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Dr. Mehmet Perinçek de konuşmacı olarak katılacak.

KONUKLAR VE KONULAR

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek bu etkinlikte konuklar ve konular şöyle:

1- Em. Amiral Cem Gürdeniz : Karadeniz Lojistik Nakliyatının Kurtuluş Savaşı'na Stratejik Etkisi

2- Dr. Mehmet Perinçek : Rus Kaynaklarında Kurtuluş Savaşının  Deniz Lojistiği

3- Kemal Anadol: Kafkas Seddi; Mustafa Kemal Paşa'nın Lenin'e yazdığı Mektup ve Sonuçları

4- Alexander Vasilyev (Türkolog) : Kurtuluş Savaşı döneminde Türk Rus İlişkileri

5- Dr. Orhan Çekiç : Atatürk ve Kurtuluş Savasında Karadeniz'in Önemi

ATATÜRK'ÜN LENİN'E YAZDIĞI İLK MEKTUP

Atatürk, ilk mektubu 26 Nisan 1920 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak Moskova Sovyet Hükümeti’ne gönderir. Lenin’e hitaben yazılan ‘Birinci Teklifname’ ismini alan tarihi mektupta şunlara değinilir:

“Emperyalist hükümetler aleyhine harekâtı ve bunların tahakküm ve esareti altında bulunan mazlum insanların kurtuluşu gayesini hedefleyen Bolşevik Ruslarla mesai ve harekat birliğini kabul ediyoruz. Evvela, milli topraklarımızı işgal altında bulunduran emperyalist kuvvetleri kovmak ve gelecekte emperyalizm aleyhine vuku bulacak ortak mücadelelerimiz için dahili kuvvetlerimizi şekillendirmek üzere, şimdilik ilk taksit olarak beş milyon altının ve kararlaştırılacak miktarda cephane ve diğer fenni harp vasıtaları ve sıhhi malzemenin ve yalnız Doğu’da harekât icra edecek olan kuvvetler için erzakın, Rus Sovyetler Cumhuriyeti’nce temini rica olunur.” (Atatürk’ün Bütün Eserleri, C. 8, 2. Baskı, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2004, s.114)

Rusya'dan gelen yardımlar nelerdi?

Eski milletvekili Kemal Anadol, Milli Mücadele'de Rusya'dan gelen yardımları şöyle anlatıyor:

"İnebolu başta olmak üzere Samsun, Trabzon ve Karadeniz kıyılarına Rusya'nın Novorosisk ve Tuapse Limanlarından 26 ayda 200 adet irili ufaklı gemilerle 300.000 ton silah, cephane, teçhizat ile beraber iki hücumbot, iki barut ve fişek fabrikası teçhizatı ile 10.500.000 altın ruble paranın geldiğini belgelerden tespit ettim. İstanbul da donanma da bulunan denizciler Anadolu'ya geçerek Karadenizli denizcilerimizle beraber yaz, kış, fırtına demeden Karadeniz'deki İngiliz, Fransız, Yunan donanmasına karşı ikmal faaliyetlerimizi emniyetli bir şekilde yürüterek Karadeniz de tarih yazdılar. Denizcilerimiz, Deniz Kuvvetlerinin teşkilatı olarak Ankara da Bahriye Dairesi, Samsun da Bahriye Mektebi, Karadeniz de kıyı gözetleme istasyonları kurdular. Şahin Vapuru, Rüsumat 4, Alemdar Römorku denizcilik tarihine geçecek başarılı sevkiyatlar yapmışlardır." (Haber Servisi)



  |  Bu haber 12498 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA "İNEBOLU"NUN ADINI HİÇ ZİKRETMEDİ!

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü...

MECİT ÇETİNKAYA MTAL'DE KARİYER GÜNLERİ

MECİT ÇETİNKAYA MTAL'DE KARİYER GÜNLERİ İnebolu Mecit Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kariyer günlerinin son konuğu Eti Bakır İnebolu Limanı...

İNEBOLU TARİHİNDEN KESİTLER

İNEBOLU TARİHİNDEN KESİTLER İnebolu Çarşısının 1881 ve 1885 yıllarında iki büyük yangın geçirdiğini;

KEDİLERİ NANKÖR BİLİRİZ, OYSA...!

KEDİLERİ NANKÖR BİLİRİZ, OYSA...! Her gün caddede, sokakta, meydanda, apartman girişlerinde, dükkân önlerinde rastladığımız hatta pek çok insanın evi...

DİBEK KÖYÜ DERNEĞİ ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİT OKUTTU

DİBEK KÖYÜ DERNEĞİ ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİT OKUTTU İnebolu Dibek Köyü Sosyal Kalkınma ve Dayanışma Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen geleneksel mevlit program...

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR Milli Mücadele döneminde İnebolu’yu bombalayan Kılkış ve Panter zırhlılarına karşı ilçemizi savunan Türk birliğinin...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125498

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111072

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130002

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116254

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign