Milli mücadele yıllarında yaptığı kahramanlıklarla Türk tarihine damga vurmuş olan İnebolu, Karadeniz tarihi ve kültüründe antik çağlardan günümüze kadar ismi hep önde gelmiş önemli bir yerleşim merkezi olmuştur.
Kastamonu’nun Karadeniz kıyısındaki en büyük ve en köklü ilçelerinden biridir.
Kastamonu’nun 95 km kuzeyinde yer alır ve nüfusu 23.098’dir.
İnebolu M. Ö. 3. Yüzyılda antik Sinope kentine ait bir ticaret şehri olarak kurulmuştur. Bilinen ilk ismi Abonueikhos’tur.
Bu isim daha sonra M. S. 2. Yüzyılda roma imparatoru Marcus Aurelius tarafından İonopolis olarak değiştirilmiştir. Günümüze ismi İnebolu olarak gelen ilçe antik dönemde önemli bir sağlık merkezi olarak ün yapmıştır. Antik şehre ait kalıntılar kent merkezinde Boyranaltı, Abaş ve Geriş tepesinde görülmektedir.
Tarihteki en önemli rollerinden birini milli mücadele yıllarında göstermiştir. Yakın tarihimizde İnebolu, kayık ile kağnının istiklale yürüdüğü yer olarak bilinmektedir. Milli mücadele yıllarında Anadolu’nun dünyaya açılan penceresi konumunda idi. Hem İstanbul’dan kaçırılan hem de Rusya’dan satın alınan cephane ve malzemelerin Anadolu’ya girişinde kullanılan bir yerdi.
Milli mücadele yıllarında göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı, 11 Şubat 124 tarihinde TBMM tarafından Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.
İnebolu’nun yakın tarihimizdeki bir önemi Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkılabını 25 Ağustos 1925 tarihinde Türk Ocağı Binasında gerçekleştirmesidir.
Şapka inkılabının gerçekleştiği Türk ocağı binası günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.
İnebolu’da gezilebilecek yerlerden bir tanesi de ilçe merkezinde Salı ve cumartesi kurulan halk pazarıdır. Yöre insanının yetiştirdiği organik ve otantik bir çok ürünler bu pazarda bulunabilir.
Sizleri; güneşin denizden doğup denizden battığı, tarihi evler diyarı, istiklal madalyalı tek ilçe olan İnebolu’ya bekliyoruz…
Ürpermesin yüreğin
Rüzgarların sesinden.
Yap kışlık reçelini
İnebolu çileğinden
Sonra da bir kilim ser
Kal, baş başa akşamla
İnebolu’da tarih, kültür kokar damla damla