Kadınlarımız için düşünülen her öneride Kastamonu'nun öncü olması gerektiğini düşünenlerdenim.
Milli Mücadelenin kazanılmasında aktif rol oynayan İlimiz, Şehit Şerife Bacı, Halime Çavuş, Rahime kaptan, Necibe nine ve nice isimsiz kadın kahramanıyla tarih yazmış, birkaç kadının organizesi sonucu üç bin kadının bir araya geldiği kadınlar mitingiyle dünyada bir ilke imza atmıştır.
Kastamonu ve havalisi, vatan mevzu bahis olduğunda bebeğinin battaniyesini mermilerin üstüne örten, asker olmak ve cephede savaşabilmek için erkek kılığına girmekten çekinmeyen cefakar kadınlarla doludur.
Milli Mücadele yıllarının öncesinde de Kastamonu kadınlarının aktif olduğu, cemiyet hayatını benimsediği görülmektedir. 1909 yılında askerlere kışlık giysiler temin etmek maksadıyla bir araya gelen kadınlarımızın varlığından o dönemin yerel gazetesi KÖROĞLU övgüyle söz ederek "Yaşasın Osmanlı'nın Alicenap Kadınları" diye başlık atmıştır.
Yine 7 Ocak 1912 tarihinde Kızılay derneğinin Kastamonu kadınlar şubesi Vali Galip Bey'in eşinin başkanlığında kurulmuş, İnebolu ve Daday'da şubeleri açılmış ve Osmanlı askerlerine ve gazilere çeşitli giyecekler hazırlayıp göndermişlerdir. Gelinliğini giymeyip askerlere sargı bezi alınması için Kızılay'a bağışlayan Hatice gelinin davranışı da kadınlarımızın kendinden çok vatanını düşündüğünün bir kanıtıdır.
Dönemin Kastamonu Valisi Atıf Bey'in eşinin öncülüğünde 27 Ekim 1916'da Hanımlar İş yurdu cemiyeti kurularak, kadınların biçki, dikiş ve el işleri öğrenmesi yine farklı bir amaçla bir araya gelindiğinin göstergesidir.
Türk kadını seçme ve seçilme hakkına 1934 yılında kavuşmuştur. 1939 yılı geldiğinde ise Hacer Dicle ismi Kastamonu'yu temsilen meclise girmiştir.
İlimiz Kastamonu Türkiye'de ilk KADINLAR ÜNİVERSİTESİ'nin taliplisidir.
Devletimizin bu bölgedeki kahraman kadınlara olan borcu hizmet götürerek ödenmelidir.
Bu fikrin bir kaç kişinin uğraşması ile gerçekleşmesi beklenmemelidir.
Sürekli gündemde tutularak, her kesimin destek vermesi sağlanmalı ve kamuoyu oluşturulmalıdır.
Kadının şiddet gördüğü, ikinci plana itildiği, aşağılandığı bir ortam istemiyorsak kadınlara verilecek eğitimin üzerine düşülmelidir.
İlk Kadınlar Üniversitesi Kastamonu'da açılmalıdır. Bunun için YÖK'teki hemşehrilerimizin desteği alınmalıdır.
Kastamonu sevdalısı büyüğümüz Sayın Fethi Acar'ın kitabında altını çizerek bahsettiği gibi TÜRK KADINI KASTAMONU'DA SEMBOLLEŞMELİDİR.
NOT : Hepimizin mâlumu, geçtiğimiz hafta yeni Kaymakamımız görevine başladı. Tabii ki ziyaret edenler ve hoşgeldin diyenlerle geçer bir kaç hafta. Tanımak ve kendilerini tanıtmak ister büyüklerimiz. Fakat biz esnafların çoğu herhangi bir vasfının olmamasından dolayı Kaymakamlık ziyareti yapmayız. 5 Ağustos Çarşamba günü Kaymakam Bey'in yanında Belediye Başkanı ile tek tek esnafları dolaşıp hal-hatır sorarak hayırlı işler dilemesine şahit oldum. 30 yıldır aynı yerde iştigal ettiğim esnaflık hayatımda ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Bu davranışın olumlu algılandığı ve mütevazilik olarak değerlendirildiğini ifade etmeden geçemeyeceğim. İnşallah Kaymakam Yasin Yunak Bey'in ilçemize hayırlı hizmetlerle uzun yıllar unutulmayacak izler bırakmasını temenni eder, saygılar sunarım.