Anasayfa » İNEBOLU
07 Kasım 2020, 09:57 Editör:
İNEBOLU DEPREM İÇİN NE YAPIYOR?
Öncelikle geçtiğimiz hafta Ege denizinde meydana gelen ve özellikle İzmir'de yıkıma yol açan depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyoruz.
Maalesef yurdumuzun herhangi bir bölgesi depreme maruz kaldığında bir kaç gün deprem konusu gündemi meşgul ediyor, sonra hiç bir şey olmamış gibi hayat devam ediyor.
Deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olan herkese bu süreçte aşılanan "deprem öldürmez, çürük bina öldürür" gerçeğini kabullenmek kalıyor. Bu konuda uzman olmayan vatandaşa ne yapması gerektiği ile ilgili yol gösterilmiyor. Bilgi verilmiyor, yardım edilmiyor.
Genel anlamda olası bir depreme karşı İnebolu'da nasıl bir çalışma yapılıyor, bunlar bilinmiyor.
Bilinen bir şey var, o da 2020 yılı içinde dünyada 7 ve üzeri şiddette dokuz,
6 ve üzeri şiddette doksanaltı deprem olmuş. Toplamda bu 105 depremin 104'ünde onbir kişi vefat etmiş. Fakat İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan binalar şu ana kadar 114 kişiye mezar oldu. Bu da ülkemizde özellikle 1999 öncesi yapıların ne denli çürük olduğunu gözler önüne seriyor.
17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminin milat kabul edildiği ve o tarihten sonra daha sağlam binaların inşa edildiğini biliyor ya da varsayıyoruz.
Peki İnebolu'da o tarihten önce yapılan binaların sayısı ile ilgili bir çalışma varmı?
Bu binalara depreme dayanıklılığı ile ilgili bir test ya da analiz yapıldımı?
Bu çalışmaları yapması gereken kurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mü, yoksa Belediye mi ?
Ya da bina sahiplerinin talebiyle mi yürüyor bu işler?
İmar affından önce yapılan usulsüz yapıları, usule uygun hale getirip ruhsatlandıran ve imar barışından faydalandıran, yani fırsatı değerlendirenlerden deprem için bir çalışma yapmaları istendi mi?
Aşağı Hatıpbağı mahallesi eskiden İnebolu deresinden akan suyun da kullanıldığı verimli bir tarım arazisi konumundayken günümüzde apartmanların yükseldiği bir mahalle haline geldi. Zeminle ilgili bir problem olup olmadığı belgelendi mi?
İş işten geçmeden ya da çok geç olmadan, olası bir depreme hazırlıksız yakalanmaktansa, güçlendirilmiş ve istenilen özelliklere sahip binalarda ikamet ederek depremin vereceği ağır hasardan etkilenmeden yaşamak herkesin hakkı olsa gerek.
| Bu haber 22050 defa okunmuştur.