İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi'nde inşaat çalışmalarında sona gelindi. Sırada müze uzmanlarının yapacağı teşhir ve tanzim çalışmaları var. Çalışmalar tamamlandığında Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi, İnebolu'nun yeni cazibe merkezi olacak.
İnebolu Türk Ocağı binasının İstiklal Yolu Müzesi'ne dönüştürülmesi amacıyla geçen Haziran ayında başlanan inşaat ve mekanik tesisat çalışmalarında son aşamaya gelindi. İnşaat çalışmalarının ardından müze uzmanlarının teşhir projesi için çalışmalara başlayacağı bildirildi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) desteğiyle İl Özel İdaresince 20 Mart 2020'de ihalesi gerçekleştirilen İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi Teşhir Tanzim Projesi'nde inşaat ve mekanik proje çalışmalarını yürüten Sağlam İnşaat firması sahibi hemşehrimiz Engin Usta, kendi sorumluluklarındaki çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını söyledi.
Türk Ocağı binasını önümüzdeki günlerde müzecilere teslim edeceklerini belirten Usta, "Biz inşaat ve mekanik çalışmalarımız tamamlıyoruz. Bizden sonra binaya müzeciler girecek. Teşhir çalışmalarına başlayacaklar. Sanırım yılbaşına kadar bu çalışma da tamamlanmış olur" dedi.
TÜRK OCAĞI İSTİKLAL YOLU MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTACAK
Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi'ndeki teşhir projesini Mithra İstanbul Müze Tasarım ve Danışmanlık firması gerçekleştirecek.
İnebolu'nun tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi'nde anlatım panoları, dokunmatik ekran panolar, platformlar, İnebolu ve İstiklal Yolu maketleri, Milli Mücadele anıları, sesli dinletiler, periskop yer alacak. Giriş katında kafeterya, hediyelik eşya bölümü ve çatı katında kütüphane bulunacak.
İnebolu Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi'nden bazı detaylar şöyle:
ZEMİN KAT :
Danışma bankosu, turnikeler, kafeterya, hediyelik eşya satış reyonu.
1. KAT :
Balkan Harbi, Cihan Harbi, Milli Mücadele Panosu.
Cihan Harbi ve Cepheler Fotoğraf Ekranı.
İnebolu Türk Ocağı binası anlatım panosu.
Atatürk'ün terfi ve rütbeleri anlatım panosu. Madalya ve nişan yerleştirme panosu. Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal panosu.
Anadolu işgalleri panosu, Kastamonu ve Kuva-yi Milliye Panosu, Atatürk ve İstiklal Yolu, İstiklal Yolu durakları panosu, İstiklal Yolu Milli Parkı ve güncel trekking rotaları panosu.
İşgal haritası ekranı. Açıksöz Gazetesi arşivi dokunmatik ekranı. İtilaf Devletlerine gönderilen telgraflar dinletisi, Şopolyo Anılar Dinletisi, Ecevit Hanı Belgesel ekranı, Periskop.
İnebolu maket vitrini, İstiklal Yolu maket yerleştirmesi.
2. KAT :
Cephanelik panosu (Dokulu mapping panosu), Milli Mücadele döneminde İstanbul panosu, İstanbul'da faaliyet gösteren gruplar panosu, Milli Mücadele dönemi ekipmanlar ve hikayeler panosu.
Mühimmat vitrini, Kalpak replikası vitrini, Cephane yerleştirmesi, Cephane Sandığı yerleştirmesi, Cephanelik yerleştirmesi dokunmatik ekranı, Şopolyo'nun İnebolu'ya gelişi dinletisi, Cephane platformu.
Belgelerle silah ve mühimmat lojistiği panosu, Tekalifi Milliye emirleri ekranı, Silah ve mühimmat arşiv dolabı, Milli Mücadele döneminde sosyal ve iktisadi hayat panosu, Mavna Loncası, Malta Sürgünleri ve Refet Bele panosu, Hamamcı Kadı Salih Reis panosu, İstiklal Yolu'nun kadın kahramanları panosu, İnebolu'nun bombalanması panosu.
Kağnı tekerleği niş vitrini, Yayla arabası tekerleği vitrini, Top mermisi hologram vitrini. Mavna yerleştirmesi.
Mustafa Necati'nin diyaloğu dinletisi, Mavna projeksiyon mapping, Kağnı arabası projeksiyonu, Kağnı ses sistemi. Mavna yerleştirmesi platformu.
İstiklal Madalyası panosu, Atatürk'ün Kastamonu'yu ziyareti panosu, Şapka Nutku panosu.
İstiklal Madalyası vitrini, İstiklal Madalyası Berat vitrini, Atatürk'ün İnebolu'da kullandığı tabak, kaşık, kullandığı eşyalar ve Atatürk'ün yatak örtüsü sergileme vitrinleri, Şapka vitrini.
Şapka Nutku belgeseli gösterim ekranı, İstiklal Madalyası projeksiyon yansıtma.
İstiklal Madalyası replikası, Atatürk heykeli yerleştirmesi.
Milli Mücadele döneminde İnebolu anılar panosu, İnebolu kahramanları panosu.
Devrim yolu metni seslendirmesi, Kuva-yı Milliye destani dinletisi, Alman Yüzbaşı'nın anıları dinletisi.
ÇATI KATI :
Kütüphane, Toplantı odası, İdari ofis.