"İstiklal Yolu’nda neredeyse Kastamonu’nun tüm ilçe ve köyleri elini, bedenini taşın altına koymuş, yokluğuna yokluk katmış mal vermiş, kendinden sevdiklerinden geçmiş can vermiş ve bu kutlu destana ortak olmuştur. Bize düşen onların tüm bu hatıralarını görebildiğimiz ve anlayabildiğimiz ölçüde anlatmak ve canlı tutmaktır. Bu onların aziz hatıralarına gösterebileceğimiz en büyük saygı ve bize düşen mutlak bir görevdir."
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli lojistik güzergahı olan İstiklal Yolu’nun hikayesi “Her Şey Vatan İçin” belgeselinde anlatılacak. Bu belgeselle hedeflenen; bir VATAN mücadelesi verdiğimiz yıllarda Kastamonu’nun önemini şüphe ve tartışma götürmeyecek şekilde tarihi bilgi ve belgelerle ortaya koymak, görsel gerçeklik ve doygunlukla, ilgi ve dikkat çekerek, geleceğe net bir şekilde aktarabilmek.
Kastamonu Tanıtım Ajansı kurucusu Adem Salcıoğlu’nun yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği belgeselde İstanbul, İnebolu, Kastamonu, Çankırı ve Ankara güzergahını kapsayan İstiklal Yolu, bugüne kadar aktarılan bilgileri yeni bir bakış açısıyla ele alırken, göz ardı edilen hikayeler de konu alınacak.
Bu belgesel; o dönem verilen mücadelenin, salt duygusal yaklaşımla, tarihsel gerçekliği tartışmalı ve çelişkili bir şekilde ele alınmadan, yazılı ya da sözel kaynakları dikkate alan bir yaklaşımla hazırlanacak, farklı çekim ve kurgu teknikleri ile, izleyicisini zaman yolculuğuna çıkaran tarihsel bir görsellik içinde, zengin bir içerik sunacak.
Belgesel sürecinde derlenen tarihi belgeler ve deliller aynı zamanda kitap olarak da yayınlanacak.
Bu çalışma için uzun zamandır çalıştığını, ulaşabildiği tüm kaynakları taradığını ve bu konuda çalışmış, görüşebilme imkanı bulduğu tüm değerli araştırmacı ve hocalarımızla görüştüğünü, bilgisine başvurduğunu ifade eden Salcıoğlu, “bu nedenle bu çalışma kapsamlı bir bilgi ve kollektif bir akılla ortaya çıkmış olacak” dedi.
Projenin toplam maliyeti yaklaşık beşyüzbin lira. Halihazırda yapılan ve yapılacak çalışmalar için 350 bin liralık bir bütçeye daha ihtiyaç var. Bu çalışma, hem sinematik anlatım metodu, hem bilgi, hem görsel sunum açısından Kastamonuluların iftiharı olacak. Bu belgeselle Milli Mücadele yıllarında Kastamonu’nun nasıl bir öneme sahip olduğunu ve nasıl fedakarca bir görev üstlendiğini net somut bir şekilde anlama ve anlatma fırsatı bulacağız. Bu konuda tüm Kastamonulu hemşerilerimizin, iş adamlarımızın maddi manevi desteğini bekliyoruz.
HER BİR DETAYI İŞİN İÇİNE KATARAK TİTİZ BİR ÇALIŞMA SÜRDÜRECEĞİZ
Belgesel çalışmasını; delilleri, belgeleri ve duygusuyla geleceğe somut bir belge bırakmak amacıyla başlattığına dikkat çeken Adem Salcıoğlu, “Bugün, İstiklal Yolu denildiğinde akla gelen en önemli iki kavram ‘Şehit Şerife Bacı ve İnebolu ile Ankara arasındaki yol. Daha önce bu konuda yapılan hemen her çalışmada benzer kavramlar vurgulanarak adeta ezbere bir bakışla aynı bilgilerin tekrarlandığını görebilirsiniz. Bu durum toplumsal anlamda bizleri İstiklal Yolunun gerçek ruhunu anlamaktan uzaklaştırırken, zihinlerdeki gerçekliliği de zayıflatıyor. Yapılması gereken şey, belki önemsiz gibi göründüğü için göz ardı edilen detayları da işin içine katarak o dönemi en başından ince bir titizlikle ele almak. Bu nedenle “Her Şey Vatan İçin” belgeselinde tüm detayları işin içine katarak titiz bir çalışma sürdüreceğiz.” dedi.
Millî Mücadele döneminde Kastamonu’da gerçekleştirilen faaliyetlerin yeterince anlaşılamadığını ve anlatılamadığını vurgulayan Salcıoğlu, “Bu belgeselde, dedelerimizin ve nenelerimizin tamamen evlatlarını ve torunlarını, yani tam olarak bizleri düşünerek kendilerini feda edercesine verdikleri bir mücadeleyi anlatacağız.” diye konuştu.
Belgesel içerisinde Kastamonu’yu bir bütün olarak ele aldıklarını aktaran Salcıoğlu “Bu mücadelede ulaşabildiğimiz kadarıyla neredeyse her ilçemizden bir parça bulabileceksiniz. Ayrıca Kastamonu Merkezin önemini ve kesinlikle çok önemli bazı faaliyetleri de aktarmış olacağız. Örneğin Mehmet Akifi’in neredeyse tüm Anadolu’daki direniş hareketini tutuşturan bir etki yapan ünlü Nasrullah Vaazını, Kadın Mitingini ve Açıksöz Gazatesi’nin faaliyetlerini.
TÜM BELGE VE DELİLLERİYLE GELECEĞE SOMUT BİR BELGE BIRAKAKACAĞIZ
Belgesel çalışmalarının hazırlık sürecinde olabildiğince tarihi doküman ve kaynakları tarayarak tüm bilgileri coğrafi gerçeklikleriyle ele alacaklarını kaydeden Adem Salcıoğlu, “Yapacağımız çalışma ile bu kutlu hikayeyi halk arasında çoğunlukla tarih ve içerik farklılıklarıyla anlatıla gelen bir söylence ötesine taşımayı; delilleri, belgeleri ve duygusuyla bugüne ve geleceğe somut bir belge olarak bırakmayı hedefliyoruz. Belgesel sürecinde derlenen tarihi belgeler ve deliller aynı zamanda kitap olarak da yayınlanacak.” ifadelerini kullandı.
“İNEBOLU BAŞLANGIÇ DEĞİL MERKEZDİR”
Salcıoğlu, İstiklal Yolu’nda İnebolu’nun başlangıç noktası değil bir merkez olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: “Tüm yaşanmışlıklarıyla İstiklal Yolu, İnebolu-Ankara arasındaki tarihi bir güzergahtır ancak başlangıç noktası İnebolu değildir. İnebolu merkezdir, organizasyonun kalbidir ama öncesi ve çevresi vardır; İstanbul ve Karadeniz gibi. Karadeniz ve bu bölge ile bağlantılı birçok yaşanmış inanılmaz hikayeler vardır. İstanbul’dan kaçırılan mühimmatın, sivil ve askeri insan kaynağının bir kısmı, Kuvvacı birimlerle sıkı bir iş birliği içinde çalışan İstanbul Mavnacılar Cemiyeti’nin efsanevi üyeleri marifetiyle gerçekleştirilmiştir. Bu cemiyetin başkanı ve önemli sayıda üyesi Kastamonuludur. Yine aynı şekilde Karadeniz’de hem işgal kuvvetlerinin sıkı denetimleri hem de zaman zaman Karadeniz’in meşhur azgınlığı arasında küçük basit teknelerle verilen mücadele bugüne kadar neredeyse üzerinde durulmayan çok önemli bir konudur.”
“BELGESEL 9 HAZİRAN’DA YAYINLANACAK”
Salcıoğlu, Milli Mücadele’de cepheleri besleyen en önemli nokta olan İnebolu, Türk Ordusu tarafından ummadıkları bir direniş ve püskürtme ile karşılaşan Yunan ordusunca farkedilmesi neticesi, İki yunan zırhlısı tarafından 9 Haziran 1921’de adeta yok etmek isteğiyle bombalanmış gazi bir şehrimizdir. Bu nedenle 9 Haziran unutulmaması gereken ve milletçe ulusal bir gün olarak anılması gereken bir gündür. Bizde bu nedenle şayet mümkün olursa çalışmamızı 9 Haziran 1921’in 100.yılı 9 Haziran 2021’e yetiştirmeye çalışacağız.
Bu biraz da ne kadar hızlı destek alabildiğimize bağlı. Aynı zamanda bu belgesel kollektif bir çalışma gerektiriyor. Bu nedenle zorlu bir süreç. O nedenle elimizden geleni yapıyoruz. Ancak şunu da ifade edeyim; birinci önceliğimiz kesinlikle doğru bir iş çıkartmaktır. Bu çalışma popüler bir anlayışla tüketime sunulacak bir çalışma değildir. Geleceğe sağlam bir dal, sağlam bir miras bırakma, taşıma amacındadır. Bu nedenle Zamanlama ikinci sırada gelmekte.
Asıl gayemiz yapabildiğimizin en iyisini ve en doğrusunu yapmaktır. Her şey planladığımız gibi giderse, kış çekimlerini 25 Şubat- 10 Mart arasında, diğer çekimleri 1-30 Nisan tarihlerinde yapmak ve 1-30 Mayıs aralığında da kurgu ve montajını tamamlayarak, 9 Haziran 2021’de halkımızın karşısına çıkmaktır” diyen Salcıoğlu, son olarak “İstiklal Yolu’nda neredeyse Kastamonu’nun tüm ilçe ve köyleri elini, bedenini taşın altına koymuş, yokluğuna yokluk katmış mal vermiş, kendinden sevdiklerinden geçmiş can vermiş ve bu kutlu destana ortak olmuştur. Bize düşen onların tüm bu hatıralarını görebildiğimiz ve anlayabildiğimiz ölçüde anlatmak ve canlı tutmaktır. Bu onların aziz hatıralarına gösterebileceğimiz en büyük saygı ve bize düşen mutlak bir görevdir.” diyerek Kastamonu’nun memleketini seven ıymetlilerinden destek beklediğini yineledi.