Anasayfa » İNEBOLU
22 Temmuz 2022, 19:08 Editör:
KIBRIS GAZİSİ ŞEREF UĞURİŞ
Günlerden 20 Temmuz Çarşamba...
İşyerimin kapısından içeri grantuvalet şık giyimiyle Şeref Uğuriş ve yeğeni Ufuk Uğuriş giriyor. Ziyaretin amacının ne olduğu, İnebolu pidesi siparişi verilince anlaşılıyor. Bir taraftan pideler yapılırken boş durulmuyor, hoşbeş ediliyor, sohbet koyulaşıyor. Bu arada Şeref Albay'ın, Kıbrıs Barış Harekâtının yıldönümü sebebiyle şık giyindiģi öğreniliyor.
Evet Kıbrıs Barış Harekatının 48. Yıldönümü kutlanıyor, fırsat bu fırsat İnebolu'muzun medar-ı iftiharı Kıbrıs Gazisi Emekli pilot Albay Şeref Uğuriş'le Kıbrıs'ı konuşuyoruz...
Anlaşılan hiç bir şey unutulmamış. Yaşananlar bugün gibi hafızada. Albayım anlattıkça anlatıyor. Sanki o günleri bir daha yaşıyor.
Harekâta nasıl başlandığını, savaş uçaklarının hangi üslerden havalandığını, nerelerin bombalandığını, nerede hatalar yapıldığını bir bir sıralıyor.
Yanlış koordinat sonucu bizim uçaklarımız Kocatepe gemimizi vuruyor, 35 askerimiz şehit oluyor...
Şeref Albay'ın yakın arkadaşı olan ve Kıbrıs'ta ki Havaalanına ismi verilen Fehmi Ercan, harekâtın ilk şehidi oluyor ve Girne'ye gömülüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, yavru vatan Kıbrıs halkının yalnız ve sahipsiz olmadığını önce rumlara, sonra dünyaya gösteriyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluyor.
Sohbet sürüyor, konu konuyu açıyor...
Şeref Albay'ın pilotluğu konuşuluyor.
İnebolu semalarında yaptığı sortiler, havadan çekilen birbirinden güzel İnebolu fotoğraflarını anlatırken mutluluğu gözlerinden okunuyor.
Hele hele 1963 yılında İnebolu'da yaşanan sel felaketinde yıkılan köprünün yerine yenisinin yapılması için neler yaptığını o kadar güzel anlatıyor ki...
İnebolu çayının taştığı ve pek çok dükkanın sular altında kaldığı, köprünün yıkıldığı, arabaların denize sürüklendiği o felaket, birliğinde bulunan Şeref Uğuriş'e telefonla anlatılıyor.
Hemen ertesi gün kendini havada buluyor Şeref Uğuriş.
İstikamet İnebolu...
Sel suyunun nereden başlayıp, nerelere tahribat yaptığını fotoğraflıyor havadan. Kilometrelerce alan katedilerek çekilen fotoğraflar, Ankara'da Devlet Su İşleri Genel Müdürüne kadar bizzat götürülüyor.
Daire başkanları ve müdürler fotoğrafları görünce şaşırıyorlar. Tabii ki Şeref Uğuriş'in bir talebi var. Yıkılan köprünün yerine, acilen yeni bir köprü yapılmasını rica ediyor. On gün içinde köprü projesi çiziliyor ve ödeneği çıkıyor. Günümüzde kullanılan, Köprübaşı mevkiinde bulunan köprü Şeref Albay'ın sayesinde ve ivedilikle yapılıyor.
Bizlere de Şeref Uğuriş'e teşekkür etmek ve sağlıklı ömür dilemek düşüyor.
| Bu haber 3420 defa okunmuştur.