İnebolu halkı olarak eskiden sahip olduklarımızla ne kadar öğünsek azdır. Övünç kaynağı değerlerimiz saymakla bitmez. Fakat bu değerlerin kıymeti kaybedildiği zaman anlaşılır ve tekrar kazanmak hiç de kolay değildir.
Eskiden gerçekten şimdi öğünerek anlattığımız plajlarımız vardı. İnebolu Limanı içindeki plajlar 60'lı yıllardan itibaren hizmete girmiş, soyunma kabinleri ve duşları olan, ince kuma sahip, yüzme bilmeyenlerin kolayca yüzme öğrendikleri, sığ tabir edilen, boyu aşmak için metrelerce gidilen yerlerdi. Kastamonu sadece İnebolu'yu bilir, İnebolu'ya akardı.
Maalesef plajlarımız korunamadı. 80'li yılların sonlarında başlayan liman inşaatı çalışmaları sırasında plajımız dalgakıran olarak kullanılması amaçlanan büyük taşların imal edildiği alan haline geldi. O dönemde halkın dilinde dolaşan bir dedikoduyu yazmadan geçemeyeceğim.
O yıllarda milletvekili olan Çatalzeytinli Nurhan Tekinel'e hemşehrileri şöyle dert yanar: "Sayın vekilim, milletvekilliği yaptığın dönemde Çatalzeytin'e hiçbir hizmetin olmadı" derler.
Nurhan Tekinel'in cevabı çok manidar ve düşündürücüdür: "İnebolu plajını taşlarla doldurduk ya!"
Bu cümleyi biraz anlaşılır hale sokarsak, "Turizmde Çatalzeytin'in önünü açmak için İnebolu'da turizmi bitirdik" anlamına geliyor anlayana!..
Evet bu konuşulanların doğru olup olmadığını Allah bilir. Ama bir gerçek var ki, o da yaklaşık 25 yıldır plajı olmayan İnebolu'da denize girmek isteyenler mecburen çakıl taşlarıyla kaplı ve 2-3 metre sonra derinleşen Boyranaltı sahilini tercih etmek zorundalar. Bu mecburiyeti ortadan kaldırıp altın sarısı kumu olan ve yüzme bilen ya da bilmeyenlerin kullanabileceği plajların en kısa zamanda tekrar İnebolu halkıyla ve İnebolu'yu ziyaret eden misafirlerle buluşması en büyük temennimiz.
Geçtiğimiz günlerde 2023 Mavi Bayrak ödülleri açıklandı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfınca açıklanan Mavi Bayraklı plaj sayısı 551, Mavi bayraklı marina sayısı 22, Mavi Bayraklı yat sayısı 13'dür.
Mavi bayrak programı 46 ülkede uygulanan, tatil programı yapanların ve tur operatörlerinin aradığı, ilgilileri tarafından dünya çapında en çok kabul gören eko-etiket ünvanıdır.
Deniz suyunun temizliği, plaj ve marinayı kullananların ihtiyaçlara cevap verecek donanımda ve güvende olup olmadığı, mavi bayrak ile ölçülüyor.
Yoksa Mavi Bayrağın geçmiş olsun.
Bu konuda Kastamonu sahili sınıfta kalmış durumda. Denize kıyısı olmayan Van, gölü sayesinde Mavi Bayrak aldı mesela. Sanayi bölgesi Kocaeli'de 4 adet Mavi Bayraklı plajın ödül aldığı görünüyor listede. Ağır sanayinin bile turizme engel olmadığı kolayca anlaşılıyor.
Mavi Bayraklı plajları gösteren haritayı incelediğimizde Zonguldak ve Samsun arasında kalan Bartın, Kastamonu ve Sinop sahilinde tek Mavi Bayraklı plaj yok. Samsun'da 6, Ordu'da 4 plaj Mavi Bayraklı.
Maalesef turizmde Mavi Bayrak kriteri esas alındığına göre İnebolu'nun deniz turizminde esamesi okunmuyor. Gerçeklerle yüzleşmek pek iç açıcı değil ama İnebolu'da denizimizi gururla anlattığımızda Mavi Bayrak sorarlarsa eğer,
"PLAJIMIZ YOK Kİ, MAVİ BAYRAĞIMIZ OLSUN" desek yeridir herhalde. Bunun üzerine başka söz söylemeye gerek yok.