Anasayfa » İNEBOLU
10 Ekim 2023, 18:08 Editör:
CENAZE NAMAZI KILDIRACAK HOCA NASIL BELİRLENİYOR?
İnebolu'da cenaze namazı, Yeni Cami avlusunda öğle yada ikindi namazının ardından kılınır.
Orta Cami'de ve Yeni Camide vakit namazını kılan cemaat, musallada cenaze olduğunu müezzin efendinin "KÜLLÜ NEFSİN ZAİKATÜL MEVT, SÜMME İLEYNA TURCEUN" ayetini okumasıyla öğrenir, vakti müsaitse cenaze namazını kılmak için saf tutar.
Bildiğimiz gibi bir kısım Müslümanların katılımı ile diğer Müslümanların üzerinden sorumluluğun kalktığı, "Farz-ı Kifaye" olan bir namazdır cenaze namazı.
Geçtiğimiz günlerden birinde musallada bir mevta olduğunu öğrenip iştirak ettiğimiz bir cenaze namazı esnasında bugüne kadar şahit olmadığımız bir durumla karşılaştık.
İnebolu çarşı merkezinde bulunan iki caminin cemaati öğle namazını kılmış, yeni cami avlusunda saf tutarak beklemeye başlamıştı.
Artık musallada yatan mevta için son görevimiz yerine getirilecek, helâllik alınacak, hüsnü niyetimiz sözlü olarak ifade edilecek ve cenaze namazı kılınacaktı.
Evet 3-5 dakika bekledik. Tabutun başında yerini alması gereken hoca yoktu ortada.
Sadece cenazelerin olmazsa olmazı Şavkı bey vardı hocanın olması gerektiği yerde...
Cemaat acaba "ne bekliyoruz", "hocaefendi nerede kaldı" manasıyla sağına soluna bakıyor, yüksek sesle mırıldanmalar artıyordu.
Fakat, hoca efendi hâla yoktu!
Yaklaşık 7-8 dakikalık beklemenin ardından, cemaatin içinde bulunan bir imama "Haydi sen kıldır namazı" dediler.
Hoca Efendiyi ikna etmekte bir iki dakika sürdü aslında. Çünkü birdenbire çıkan, hazırlıksız yakalanılan, sorumluluk arzeden bir vazifeydi tabii ki cenaze namazı...
Allah kabul etsin, gayet nizami, adabına uygun bir şekilde kıldık namazını mevtanın, cenaze aracına koyduk, dualarla ahirete uğurladık.
Allah rahmetiyle muamele etsin İnşallah.
Cemaatin bir kısmı cenazeyi defnetmek üzere orada hazır bulunan araçlarla mezarlığın yolunu tutarken, bir kısmı ise işine gücüne, yani dünya hayatına geri döndü.
İki-üç kişilik gruplar halinde yürüyerek işine gidenler, tabii ki biraz evvel yaşadığı hadise hakkında fikirlerini beyan etmeden duramadılar haliyle!
"Ben böyle bir şey görmedim, cemaatin içinde imam olmasaydı, kim kıldıracaktı cenaze namazını" diyen...
"Belediye tüm cenaze işlemlerini yapıyor, hocayı neden ayarlamıyor" diyerek belediyeyi sorumlu tutma yanlışına düşen...
Hocalara veryansın ederek "zaten onlar para olmasa camide namaz da kıldırmaz" diyerek hocalara kin kusan, bir takım mırıldanmalara şahit oldum.
Velhasıl tekrar böyle bir durumla karşılaşılmasın diye de konuyu gündeme getirme ihtiyacı hissettim.
Suçlu aramaktan öte, ortada bir keşmekeşlik, belirsizlik ve karmaşaya meydan vermemek adına yetkili kurumun dikkatini çekmek istedim.
Bu ulvi görevin daha hassas yaklaşımla yerine getirildiğinin gösterilmesi ve görevlilerin bu konuda daha duyarlı davranış sergilemelerinin gerekliliğini bilmem anlatabildim mi?
Yine bu konuya değinmişken, yeni cami avlusunda cenaze olduğu günlerde trafiğin kilitlendiğini hiçbir yetkili görmüyor mu?
Trafiği bir şekilde düzenleyecek görevlinin gelmesini hangi kurum sağlayacak acaba?
Önemli bir kişi vefat ettiği zaman, Kaymakam-Belediye Başkanı cenaze namazına iştirak etti diye mi trafik polisi ve zabıtalar trafiği düzenleme görevini icra ediyor ?
Peki sıradan bir kişinin cenazesinde ki kesmekeşliği kim çözecek?
Sorunları gidermek için acaba bu yazı yeterli olacak mı?
MERAK EDİYORUM...!
| Bu haber 2894 defa okunmuştur.