Yöremizin önemli geçim kaynaklarından olan kestane meyvesi ve kestane balının verimini artırmak için önemli çalışmalar yapan İnebolu Orman İşletmesi, katil arı olarak adlandırılan gal arısıyla da yoğun bir mücadele sergiliyor.
Bu kapsamda, 2023 yılında Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün destekleriyle kestane ormanı olan yerlerde kestane ağacına yönelik bakım çalışmaları yapılarak bal ormanı kuruldu. Yeni bal ormanlarını kurmak için çalışmaları sürdüren İnebolu Orman İşletmesi böylelikle halkın geçim kaynaklarının başında gelen kestaneyi daha verimli hale getirmeyi hedefliyor.
Bu yıl kestane ormanlarında görülen kestane gal arısı (katil arı) ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün desteği ve İnebolu Orman İşletme Müdürlüğünün gayretiyle büyük bir mücadele gerçekleşti. Gal arısına düşman yırtıcı böcekler bölgeye salındı. Ayrıca çeşitli yerlere sarı tuzak asılarak katil arılarla mücadele edildi. Yöre halkından alınan bilgiye göre kestane gal arısıyla yapılan mücadelede ilk yıl başarılı sonuçlar elde edilmeye başlandı.
RÜSUM BEDELİ NEDİR?
Rüsum bedeli kestane gibi odun dışı orman ürünlerinden Orman Genel Müdürlüğünün belirlediği, bu işin ticaretini yaparak bundan gelir sağlayan kişilerden alınan tarife bedeli adı altındaki bedeldir. Bu bedel OGM’nin kestane satış bedelidir. Tüm orman ürünlerinde rüsum bedeli vardır Odun dışındaki orman ürünlerinden alınan rüsum bedeli, o ürünün ticaretini yapanlara mahsustur.
KESTANE RÜSUM BEDELİ
OGM’nin belirlediği kestane için 2023 yılında kilo başına 70 kuruş rüsum bedeli alınıyor. Kestane satışı yapılan tüccarlardan alınan ücret bedeli, kestanenin o yılki kilogram bedeline göre hesaplanıyor. Cüzi rakamlarla belirlenen rüsum bedeli ile kestanenin üretim miktarı belirlenerek gelecek yıllara dönük kestane ormanlarında planlamalar yapılması amaçlanıyor.