Bölgemizde 3 yıl içerisinde 3 kez ardı ardına yaşanan sel felaketleri İnebolu Çayı içerisinde de proje değişikliklerini beraberinde getirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü son yaptığı ihalelerle İnebolu Çayı’nda sil baştan çalışma başlattı. DSİ’nin bu yıl İnebolu Çayı’nda yaptığı 2 ihalenin toplam bedeli 412 milyon 252 bin 500 TL olarak gerçekleşti.
Bozkurt ilçesinin merkezinde olduğu ve onlarca vatandaşımızın can kaybına neden olan 11 Ağustos 2021 sel felaketinde İnebolu Çayı taşma noktasına geldi. Çay içinde biriken rüsubat DSİ ekipleri tarafından aylar süren çalışmayla temizlendi.
İnebolu ve çevresinde 27 Haziran 2022 tarihinde ikinci kez sel felaketi yaşandı. Şiddetli yağışların ardından İnebolu Çayı taştı. Çay üzerindeki iki yaya köprüsü yıkıldı. İlk felaketin üzerinden 1 yıl geçmeden yaşanan ikinci sel olayından sonra DSİ İnebolu Çayı’nda yeniden düzenlemeye gitti. Pazaryerinden denize doğru dere yatağındaki dolgu alanlarının büyük bölümü kaldırıldı. Müteahhit firma tarafından sürdürülen çalışmayla dere yatağı bir miktar genişletildi. Köprü başından itibaren iki köprü arasındaki otopark alanları da kaldırıldı.
DSİ milyonlar harcayarak bu çalışmayı tamamladıktan sonra 5 Haziran 2023 tarihinde üçüncü sel felaketi yaşandı. İnebolu Çayı’na sığmayan sel suları ilçemiz halkına korkulu anlar yaşattı. Karayolları ve DSİ’nin ortak eseri Terminal Köprüsü de bu korkunun haklı gerekçesi oldu.
KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK
Devlet Su İşleri (DSİ) ardı ardına yaşanan 3 sel felaketinin ardından İnebolu Çayı içinde köklü değişikliğe gitti. İnebolu Çayı’nda taşkın riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan DSİ Bölge Müdürlüğü 26 Ekim 2023 tarihinde ivedi olarak pazarlık usulü büyük bir ihale gerçekleştirdi. İhaleye katılan 5 firmadan en düşük teklifi Kuzey Yapı İnşaat – Royal İnşaat İş Ortaklığı verdi. İhaleyi 249 milyon 874 bin 187 TL bedelle kazanan Kuzey Yapı İnşaat – Royal İnşaat İş Ortaklığı ile 17 Kasım 2023’te sözleşme imzalanarak yer teslimi gerçekleşti.
BAKANLIK “GEREKİRSE GECE DE ÇALIŞIN” DEDİ
Yaklaşık 250 milyon liralık ihaleyi kazanan müteahhit firmaya çalışmaları tamamlaması için 10 aylık süre verildi. Projeye büyük önem veren Bakanlık, firmadan gerekirse gece 22.00’ye kadar çalışarak çalışmaları süre bitimi olan 21 Eylül 2024 tarihine karar tamamlamasını istedi.
2022’DE YAPILAN BETON DUVARLAR KIRILDI
Çalışmalarını sürdüren firma, DSİ tarafından 2022 yılında yaptırılan İnebolu Çayı içindeki beton duvarları kırdı. Kırılan duvarların beton parçaları bir yandan kaldırılırken yeni duvarlar için kazı yapılmaya başlandı.
DERE YATAĞININ GENİŞLİĞİ 40 METREYE ÇIKACAK
Proje kapsamında İkiçay mevkiinden denize kadar İnebolu Çayı kenarında bulunan tüm dolgu alanlarının kaldırılacağı, dere yatağının genişliğinin ise 40 metreye çıkartılacağı bildirildi. Dere yatağının her iki tarafına yer yer 5-8 metre yüksekliğinde perde beton duvarlar inşa edileceği ve hız düşürücü britler yapılacağı belirtildi.
ÜST HAVZA TEDBİRLERİ DE UNUTULMADI
Müteahhit firma çalışmaları süresi içinde bitirebilmek için İnebolu Çayı içinde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken DSİ 23. Bölge Müdürlüğü bir ihale daha gerçekleştirdi.
DSİ’nin 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirdiği İnebolu İlçesi Üst Havza Tedbirleri işi kapsamında; Çorakçay Deresinde; 300 m çift taraflı ve 900 m tek taraflı beton/betonarme ağırlık duvarı, 1 adet geçiş yapısı (menfez), 40 adet betonarme brit ve duvar üstlerine korkuluk-uyarı levhası imalatları yapılacaktır. Çorakçay Deresinin Üst Havzasında ise; 1 adet beton tersip bendi, İnebolu Çayında 750 metre çift taraflı betonarme duvar ve duvar üzeri korkuluk yapılması planlandı.
Açık teklif usulü ile yapılan ikinci ihaleyi de merkezi Trabzon’da bulunan Kuzey Yapı İnşaat – Royal İnşaat İş Ortaklığı kazandı. İhale bedelinin 164 milyon 872 bin 500 TL olduğu açıklandı. Bu çalışmanın ise 500 günde tamamlanması planlandı.
İKİ İHALE İLE İNEBOLU ÇAYI’NDA 412 MİLYON 252 BİN LİRALIK ÇALIŞMA YAPILACAK
DSİ Kastamonu Bölge Müdürlüğü geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında İnebolu Çayı’ndaki sel hasarlarının onarımı ve üst havza tedbirleri için iki ayrı ihale gerçekleştirmiş oldu. Ekim ayındaki ihale 247 milyon 380 bin TL, Kasım ayındaki ikinci ihale ise 164 milyon 872 bin 500 TL olarak gerçekleşti. Bu iki ihalenin toplam tutarı ise KDV hariç 412 milyon 252 bin 500 TL oldu. KDV ile birlikte bu rakam 500 milyon liraya yaklaştı.
GEÇEN YIL DA 28 MİLYON LİRA HARCANMIŞTI
Öte yandan, DSİ’nin 9 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirdiği İnebolu Çayı 2. Kısım İnşaatı için de müteahhit firma Tuna İnşaat’a 27 milyon 970 bin TL ihale bedeli ödenmişti. Ancak bu proje kapsamında yapılan beton perde duvarlar yapımından 1 yıl sonra tamamen yıkılarak harcanan para da boşa gitmiş oldu.