“Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”
Dinimizin temel esaslarından birisi olan ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Nefsimize ailemize milletimize devletimize ve tüm islam alemine hayırlar getirsin .özellikle gazze filistin ve Doğu Türkistan’daki Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olsun inşaallah
Peygamber (sav)’de “ey müslümanlar; büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize düştü. Bu, içinde ‘bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin bulunduğu bir aydır.
Bu ay; Allah Teâlâ’nın, gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde teravih namazını nafile olarak meşru kıldığı (mübarek) bir aydır.
Bu ayda kim bir hayır işlerse başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. Bir farzı eda eden de başka aylarda yetmiş farzı yerine getiren gibi sevap kazanır....
“Bu ay, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan bir aydır. Kim (bu ayda) emri altındakilerin yükünü hafifletirse Allah onu bağışlar ve cehennemden azad eder.
Bu ayda dört şeyi çok yapınız. Bunların ikisi ile Rabbinizi hoşnut edersiniz; ikisinden de zaten uzak kalamazsınız. Rabbinizi hoşnut edecek iki işiniz; ‘Lâ ilâhe illallah’ diyerek Allah’ın birliğine şehadet etmeniz ve bağışlanma dilemenizdir. Uzak kalamayacağınız öteki iki şeye gelince, onlar da Allah’tan cenneti isteyip cehennemden kurtulmayı dilemenizdir.
Kim bir oruçluyu doyuracak olursa Allah onu benim havuzumdan sulayacak, o da cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir.” (İbn Huzeyme, Sahih, II/911; Beyhaki, Şuabu’İman, V/223) buyurmaktadır.
Ramazan sabır ayıdır. Kişi yemek, içmek ve şehevi duygular konusunda sabrettiği gibi,diğer uzuvlarıyla da oruç tutacaktır. Yalan söylemeyecek, gıybet etmeyecek,harama bakmayacak, haramla iştigal etmeyecektir. Peygamber (sav) “kim yalanla iştigal etmeyi terketmezse Allah (cc)’ın onun yemesini içmesini terketmesine ihtiyacı yoktur”buyurmuştur.
Ramazan ayı günahların bağışlanması için de bir vesiledir. Peygamberimiz (as) “kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.(Buhârî, “Ṣavm”, 6;)buyurmuştur.
Ramazan yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Müslümanlar kardeştir ve bir vücudun azaları gibidirler. Hasta olan bir vücut nasıl rahatsız olursa, müslümanlar da , yardıma muhtaç birisi olduğunda rahatsız olur,onu da yardımsız bırakmaz. İşte bu hassasiyetler Ramazan ayında bir o kadar daha çoğalır, adeta yardım seferberliği başlar ve diğer zamanlara göre daha duyarlı davranılır. Fitrelerle zekatlarla, sadakalarla,oruç tutamayanların da vereceği fidyelerle adeta bir yardımlaşma seferberliği başlatılır
Ramazan ayı kur’an ayıdır. Çünkü kuran ramazan ayında bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır. Kur’an indiği ayı onbir ayın sultanı, indiği mekkeyi şehirlerin anası,indiği geceyi bin aydan daha değerli kılmıştır. Bu sebeple gönüllerimizi,evlerimizi,sokağımızı,mahallemizi kur’anla buluşturalım, kur’anı okuyalım, yaşayalım ve yaşatalım.Kur’anla hayat bulsun gönüllerimiz, ailemiz, hanelerimiz. Kur’an hayat rehberimiz olsun önderimiz olsun yol arkadaşımız olsun. Rabbimiz kur’anı kerimde şöyle buyurmaktadır.”Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun...”
Teravihle ve diğer nafile namazlarla ramazan gecelerini ihya edelim çünkü efendimiz sav “ faziletine inanarak ramazan gecelerini ibadetle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağişlanır” buyurmaktadır.
Öyleyse gelin ramazanla can bulsun gönüllerimiz,artısın sevgimiz, kulluğumuz, rabbimize yönelelim, ne olursak olalım yüce mevlaya dönelim ve “ben geldim rabbim” diyelim. Yardıma muhtaçlara el uzatalım, hasta gönüllere şifa dağıtalım, sevgiyle evimizden ailemizden binamızdan sokağımızdan başlamak üzere sağanak sağanak yağsın rahmet yağmurları üzerimize.
Ramazanla yeniden hayat bulmak dileğiyle Hayırlı ramazanlar.