4-5 gün önce bir iş icabı Kastamonu'ya giderken, daha önce dikkatimi çekmeyen belki de yeni başlayan ve acilen uzmanlar tarafından sebebinin incelenip, çözümü için bir şeyler yapılması gereken bir durumla karşılaştım.
Küre'yi geçtikten sonra Camili köye yaklaşırken bazı kesimlerde kısım kısım ağaçların renk değiştirdiği, sonbaharı andıran bir görüntünün oluştuğu ve yemyeşil ağaçların arasında binlerce ağacın kuruyarak kahverengiye dönüştüğü ister istemez dikkat çekiyordu.
İnebolu-Kastamonu arasında seyahat eden herkesin de bu durumu fark etmiş olacağını varsayıyor, yetkililerin acilen harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum.
Peki İlkbahar mevsiminin bittiği ve yaz mevsiminin başladığı şu günlerde oluşan bu durum yağışların azlığı sebebiyle "kuraklıktan kaynaklı" olabilir mi?
Öyle ise diğer ağaçların da aynı kuraklıktan etkilenmesi gerekmez mi?
Yoksa kestane ağaçlarına musallat olan zararlı gibi farklı bir böcek popülasyonu ile karşı karşıya mıyız?
Yada herhangi bir hastalık mı musallat oldu bu bölgedeki ağaçlara ?
Mayıs ayında yaşanan hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi ve don olayı ile bağlantılı bir durum da olabilir belki !
Tabii ki bunların hepsi varsayım...
Araştırılması ve çözüme kavuşturulması gereken bir sorunla karşı karşıya Küre dağları...
Kendiliğinden yetişen ve Türkiye'de orman varlığı bakımından ikinci konumda olan bölgemizin bu güzelliklerinin yok olmasını hiç kimse istemez tabii ki...
Korumak, kollamak ve sahip çıkmakta insanlık vazifesidir.
Orman yangınları nasıl içimizi yakıyorsa, binlerce ağacın kuruması da canımızı acıtır.
Çünkü Küre Dağları 2000 yılında Milli Park statüsüne kavuşmuş, 2012 yılında ise sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri ve doğa turizmi konusunda yapılan çalışmalarla Avrupa'nın seçkin korunan alanları ağı olan PAN PARKS sertifikasına sahip Türkiye'nin ilk Milli Parkıdır.
Yani Küre Dağları Milli Parkı keşfedilmiş, koruma altına alınmış ve pek çoğumuzun bilmediği statüye kavuşmuş değerimiz ve doğal güzelliğimizdir.