"ARALIK" İNEBOLU DOĞUMLU YAZAR VE ŞAİRLERİ ANMA AYI...
Her aralık ayı geldiğinde İnebolu'muzun Türk edebiyatına armağan ettiği iki değer Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay'ın ölüm yıldönümleri aklıma gelir...
Onlar İnebolu sokaklarında büyümüş...
Çocukluklarını yaşamış...
Koşmuş kovalamış...
En önemlisi ise, ilk taze bilgiler, fikir ve düşünceler İnebolu'da şekillenmeye başlamış...
O düşünceler gelişmiş, ülke genelinde benimsenen ve okunan eserlere dönüşmüş...
Kitlelerin hayranlığı kazanılmış...
Ünleri ülke sınırlarını aşan şair ve yazar haline gelmişler...
Senin gibi, benim gibi İnebolu'da doğmuşlar...
Bu özellikleriyle bizden biri olmuşlar...
Evet; 2 aralık Orhan Şaik Gökyay'ın, 13 aralık Oğuz Atay'ın ölüm yıldönümleridir.
Onlarca eser bırakarak Türk edebiyatının unutulmazları arasına giren ve isimlerini altın harflerle yazdıran bu iki değer, İnebolu doğumlu olmaları ile tüm İnebolu halkının üzerine çok büyük sorumluluk yüklemiştir.
Rıfat Ilgaz'ın Cide ile anılması ve bütünleşmesi önümüzde duran en güzel örnektir...
İnebolu'muz da Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay isimleriyle özdeşleşmek için her yıl çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapılmakta, Kültür ve Sanat programları ve çeşitli organizasyonlarla ismini duyurmaktadır.
2001 yılından itibaren eşi Ferhunde Gökyay ve öğrencisi Kudret ÜNAL tarafından başlatılan "Orhan Şaik Gökyay şiir ödülleri" aralıksız her yıl yapılan değerlendirmeler sonucu sahiplerine verilmektedir.
İlçemizde Oğuz Atay ve Orhan Şaik Gökyay için neredeyse geleneksel hale gelen anma programları düzenlenmektedir.
Özellikle kendi halkımızın yapılan etkinliklere yüksek bir katılım sağlayarak destek vermesi çok önemlidir.
Bu programlar ulusal basının dikkatini çekecek hale getirilmelidir.
Oğuz Atay "tutunamayanlar " , "tehlikeli oyunlar" , "korkuyu beklerken " isimli kitaplarıyla ölümünden 44 yıl sonra bile hala en çok okunanlar arasına girerek önemli bir yazar olduğunu kanıtlamıştır.
Orhan Şaik Gökyay ise "Vatan şairi" ve "Dede korkutun torunu" gibi lakaplara layık görülmüş, birbirinden güzel çalışmalarla ve eserlerle Türk edebiyatına önemli katkılar vermiştir.
Son olarak 18 Aralık tarihinde İnebolu Şehit Arif Demirel Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğünün organizesiyle Orhan Şaik Gökyay'ın 30. ölüm yıldönümü için bir program yapılmıştır.
İstanbul Gençlik ve Düşünce Derneği Kulübü Derneği İnebolu temsilcisi büyüğümüz Necmettin Üçyıldız'ın bizzat davet ettiği programa, önceden randevulu başka programım olduğundan dolayı katılım sağlayamadım. Nazik davetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Eminim ki çok anlamlı bir programla büyük şair, yazar Orhan Şaik Gökyay ismi anılmıştır.
Bu organizasyonların devamlılığı çok önemlidir.
Belki de gelecekte İnebolu'muzun adı "Edebiyat Günleri" ile anılacaktır.