İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'NUN KAHRAMAN KAYIKÇILARITarih 08 Haziran 2017, 23:21 Editör: Editör

İNEBOLU'NUN KAHRAMAN KAYIKÇILARI

Kurtuluş Savaşı'nda düşman işgaline uğramamasına rağmen, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu'ya "istiklal madalyalı tek ilçe" unvanını kazandıran kayıkçılar, tarihe adlarını altın harflerle yazdırdı.

3 yıl boyunca cephane taşıyan İnebolulu kayıkçılar, hizmetleri için gönderilen 1680 lirayı kabul etmeyerek Milli Mücadele'ye bağışladı.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadelenin lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı oldu. İstanbul'dan kaçırılan binlerce ton silah ve cephane ile diğer askeri malzemeler, güvenli olduğu gerekçesiyle İnebolu'ya getirildi. Gemiler, iskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamazken. açıkta demirleyen gemilerdeki cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlendi.

"Denk kayığı" adıyla bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi salimen karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca mücadele verdi.

AĞIR TOPLARI BİLE TAŞIDILAR

İnebolulu kayıkçılar, 1921'de Kars Kalesi'nde ele geçirilen tekerlekli ağır topların da cepheye ulaşmasını sağladı. 15 Aralık 1921 günü İnebolu açıklarında demirleyen gemide bulunan ağır toplar, büyük zorluklarla kayıklara yüklenerek kıyıya çıkarıldı. İlerlemiş yaşına rağmen bastonuyla cephane taşıyan kayıkçılardan Hamamcı Kadı Salih Reis, bu gayretiyle tarihe geçti. İnebolu'da kağnı arabalarına yüklenen cephane ve silahlar, İstiklal Yolu üzerinden meşakkatli yolculuklarla cepheye ulaştırıldı.

ÜCRETİ KABUL ETMEDİLER

O günleri yaşayan merhum gazi Nurettin Peker'in hatıralarında anlattığı gibi; İnebolulu kayıkçıların gayret ve fedakarlığını gören Kastamonu Havalisi Komutanı Muhittin Paşa, şimdiye kadar tüccar eşyasından aldıkları ücretle çoluk çocuklarını nafakalandırarak askeri eşya ve mühimmattan ücret almadıklarını öğrenince çok memnun olmakla beraber kayıkçılara münasip bir ücret verilmesini Menzil Mıntıka Müfettişliğine emretmiş ve Kayıkçılar Loncası hesabına gelir kaydedilmişti.

İnebolu kayıkçıları kendilerine verilmek istenen bu parayı almamakta ısrar ettiler ve Milli Müdafaa'ya bağışladıklarını bildirdiler. Muhittin Paşa bu örnek fedakârlığı, Milli Müdafaa Vekâletine ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya bildirmekle kalmayıp, gazetelere de yazarak her tarafa yayınladı.

                "İnebolu kayıkçılarına… 24 / Ağustos / 921

                İnebolu limanına vürud etmekte olan eşyayı askeriyeyi öteden beri meccânenen ihraç eden ve bu kerre dahi 1144 parça eşya ve malzemei askeriyeyi ayni suretle karaya ihraç edip ücreti ihraciye olan 1680 lirayı hükümete terk ve teberrü etmek suretiyle ibrazı hamiyet eden İnebolu kayıkçılarına alenen beyanı takdirat ve teşekkürât olunduğunun ilânını rica ederim.

                Kastamonu ve Bolu Havalisi K. Mirliva Muhittin"

Fedakâr İnebolu kayıkçılarından adları sanları tesbit edilebilenler:

Kayıkçılar Kâhyası ve Kuvayı Milliye Reisi İlyas Kaptan ve oğlu küçük Ali Gözlük, Raşit Kaptan, Hamdi Reis, Çırak Mehmet Reis, Çerkezin Abdullah Reis, Sart Ali Reis, Hurşit Reis, Çolak Salih Reis, Keresteci Sabri Eyüpoğlu, Motorcu Kadir Kaptan, kayıkçı Mehmet Ali, kayıkçı Cemil, Paşalıoğlu Mehmet, Çırak Mehmedin oğlu Mehmet ve diğer kayıkçılar...



  |  Bu haber 12762 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125684

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111226

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130212

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116430

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign