Milletimizin tarih sahnesinden silinmesi ve Anadolu'dan çıkarılması planlarına karşı verilen şanlı mücadelenin giriş kapısı olan İnebolu, sahip olduğu stratejik konumu nedeniyle ve fedakar insanlarıyla, Kurtuluş Savaşımız boyunca çok büyük rol üstlenmiştir.
Milli Mücadele için gerekil olan cephane, daha güvenli olduğu için İnebolu'dan karaya çıkarılmış ve fedakar İnebolulular tarafından kağnılara ve omuzlardan taşınarak Küre'ye, Küre'den Seydiler'e, Seydiler'den Kastamonu'ya ve oradan da savaş hattına taşınmıştır.
Oldukça meşakkatli olan bu yolda, Kastamonu halkı her şeyini ortaya koyarak Milli Mücadele'nin başarılı olması için çalışmıştır. Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, Salih Reisler bu mücadelenin sembolleri olmuşlardır.
Kurtuluş mücadelesi stratejisinde İnebolu'ya özel bir rol veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" diyerek bu önemi vurgulamıştır.
İnebolulular'ın bu kahramanlıkları karşılıksız kalmamış ve TBMM'ce İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
İnebolu bu şerefe nail olan tek ilçe konumundadır. Bu nedenle, ne kadar öğünsek azdır. Ancak, böyle bir ecdadın evlatları olarak sadece tarihimizle öğünmek yeterli değildir. Günümüze ve önümüze bakmalıyız. İnebolu'yu ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan da ülkemizin ve yöremizin en önemli merkezlerinden biri konuma getirebilmek ve bir cazibe merkezine dönüştürmek için el birliğiyle çalışmalıyız.
Gelişen ve büyüyen bir kent olarak İnebolu'da artık, "Küçük olsun büyük olsun" anlayışı ile günü kurtarmaya yönelik politikalar bir yana bırakılmalıdır.
İnebolu'nun bir eğitim, turizm, kültür ve sanat kenti olması yolunda bütün kesimlerin çaba sarf etmesini diliyorum.
Mevlana "Karanlıktan şikayet edeceğine bir mum da sen yak" der Mesnevi'sinde.
Biz de karanlığa bir mum yakmak kabilinden çalışma içine girmeliyiz.
İstiklal Madalyalı tek ilçe İnebolu'yu hep birlikte el ele layık olduğu yere taşımalıyız.
İnebolu'm en güzel ilçe Karadeniz'in.
Uğradığı bir yerdir limanı, deniz yolunun.
Adı ile anılan yakamozu sevirir
Ilık serin havası insana neşe verir.
Göller altına geçip baksan güzel İnebolu'ma
İnebolu kıyıları benzer yeşil halıya.
Boyran'ı, Pembe Köşk'ü, İnebolu Türk Ocağı binası var,
Buraları gezdikçe her insan neşe duyar.
Ey istiklal diyarı İnebolu'm seni överim.
Taşını, toprağını, canımdan çok severim.