İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
KESTANE BALININ İNEBOLU'YA KATKISITarih 15 Mart 2019, 17:06 Editör: Editör

KESTANE BALININ İNEBOLU'YA KATKISI

Mucizenin bir diğer adı kestane balı...

Arıların haziran ayında açmaya başlayan kestane çiçekleriyle kurduğu iletişimin meyvesi.

Sadece İnebolu değil Cide ile Çatalzeytin arası Kastamonu sahil şeridi olarak geçen bölgenin el değmemiş bitki örtüsü ve florasından elde edilen ve aynı zamanda şifa dağıtan özel bir ürün.

Doğanyurt ilçesinin coğrafi işaret almak için müracaat ettiği kestane balı, üretilen ürüne sahip çıkmak ve markalaştırmak adına olumlu algılansa da, aynı kalitede balın boydan boya Kastamonu sahil şeridinin iç kesimlerinde üretildiğinden olsa gerek "Kastamonu kestane balı" adıyla coğrafi işaret alınması için çaba sarf edilmekte.

Bu maksatla kestane balı üretilen Kastamonu bölge sınırları içerisinde 11 istasyon belirlenmiş, buralardan alınan numuneler 6 farklı üniversitenin yapmış olduğu tahliller neticesinde diğer bölge ballarından ayrılan özellikleri ile coğrafi işaret alan ürünlerimiz arasına girmesi kuvvetle muhtemel !

Önemli bir ayrıntı ise coğrafi işaret alındıktan sonra kestane balı bir standarda kavuşacak.

Bölgemize ait olduğu tescillenmiş olacak. 

Neticede daha çok üretilecek, daha fazla talep görecek. 

Kestane ağaçlarının azlığı yada çokluğuna göre elde edilen balın ihtiva ettiği kestane kokusu değişkenlik gösterse de,  bu bölgede yaşayan insanlarda  geçmişten günümüze süre gelen bir bal kültürü oluşmuş, kestane kokusu olmayan bal tercih edilmez hale gelmiştir. 

Asıl işinin yanı sıra amatör olarak arıcılık yapan üreticilere ciddi bir ek gelir imkanı  sağlayan sektör profesyonel anlamda sadece bu işi benimseyen üreticilerinde önünü açmıştır.

Genel anlamda pazar sıkıntısı yaşamadan tüketiciye ulaşılan, neredeyse alıcısının hazır olduğu bir kestane balı piyasası oluşmuştur. 

İnebolu ilçe tarım müdürlüğünden alınan  2018 yılı tahmini kestane balı üretimi 25100 kg. olarak istatistiklere geçmiştir. 

Azımsanmayacak bir üretim rekoltesi olan kestane balımızın 2018 yılında ortalama 120 liradan satıldığı düşünülürse  3 milyon lira civarında bir gelir elde edilmiş, dolayısıyla İnebolu ekonomisine ciddi bir katkı sağlamıştır. 

Son yıllarda üretilen kestane balının ambalajına da büyük önem verildiği görülmekte, kalitesiyle aranan bir ürün olan kestane balının albenisini artırmak için gayret sarfedilmektedir. 

Gelecekte bölgemize ait kestane balı, marka olmuş anzer balının konumuna gelecektir. 

Arazi yapısından dolayı pek çok tarım ürününde söz sahibi olmayan bölgemize fındık ve kestanenin de ekonomik katkısı inkar edilemez.

Bölge toprağını sevdiği tespit edilen kivi üretimininde ciddi seviyelere ulaştığı günümüzde yine kış boyu hatırı sayılır bir fiyatla alıcı bulan çilek profesyonel anlamda bölgemizde üretilebilir. 

İş imkanı oldukça kısıtlı olan ilçemizin geleceğe daha umutlu bakması bekleniyorsa eğer, tarım üretiminin artırılması ve desteklenmesi gerekmektedir. 

Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan İnebolu artık kendi ürettiği yerli ürününü dört  mevsime yayarak ekonominin canlanmasında lokomotif rol oynamalıdır. 


  |  Bu haber 9542 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA "İNEBOLU"NUN ADINI HİÇ ZİKRETMEDİ!

SEVDA TÜRKÜSEV İNEBOLU'DA KONFERANS VERDİ AMA Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü...

MECİT ÇETİNKAYA MTAL'DE KARİYER GÜNLERİ

MECİT ÇETİNKAYA MTAL'DE KARİYER GÜNLERİ İnebolu Mecit Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kariyer günlerinin son konuğu Eti Bakır İnebolu Limanı...

İNEBOLU TARİHİNDEN KESİTLER

İNEBOLU TARİHİNDEN KESİTLER İnebolu Çarşısının 1881 ve 1885 yıllarında iki büyük yangın geçirdiğini;

KEDİLERİ NANKÖR BİLİRİZ, OYSA...!

KEDİLERİ NANKÖR BİLİRİZ, OYSA...! Her gün caddede, sokakta, meydanda, apartman girişlerinde, dükkân önlerinde rastladığımız hatta pek çok insanın evi...

DİBEK KÖYÜ DERNEĞİ ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİT OKUTTU

DİBEK KÖYÜ DERNEĞİ ŞEHİTLERİMİZ İÇİN MEVLİT OKUTTU İnebolu Dibek Köyü Sosyal Kalkınma ve Dayanışma Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen geleneksel mevlit program...

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR Milli Mücadele döneminde İnebolu’yu bombalayan Kılkış ve Panter zırhlılarına karşı ilçemizi savunan Türk birliğinin...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125496

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111066

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:129996

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116248

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign