İnebolu 9 Haziran Şeref ve Kahramanlık günü kutlamalarına hazırlanıyor.
O yıl ki törenlerin bir özelliği Özal Hükümeti Sağlık Bakanı Halil Şıvgın'ın törenlere katılacak olması...
Bu vesileyle İnebolu'ya Sağlık Meslek Lisesi açılması talebinin Bakan beye kabul ettirilmesi için etkileyici bir program düşünülüyor.
Programı tertip eden dönemin Belediye Başkanı, Ankara'da yaşayan hemşehrimiz Prof. Dr. Oğuz Kayaalp'ten destek alarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan hemşehrimiz Doktor Haydar Saatçi ve eşi Prof. Dr. Ümit Saatçi ile çeşitli dallardan altı Profösör arkadaşının İnebolu'ya gelmesine ve törenlere iştirak etmesine çalışılıyor.
Bu arada İnebolu'nun köylerinde yaşayan (teşhis konulamayan hastalığı olan) pek çok hastanın da etkinlik kapsamında hastanede hazır hale getirilmesi planlanıyor.
Törenlerin hemen akabinde hastane ziyareti yapılıyor ve Sağlık Bakanının da bizzat destek verdiği, muayene ve tedavi süreçlerini başlatan bir ortam yaratılmış oluyor.
Tabii ki program sadece bundan ibaret değil... İlave pek çok etkinliğinde olduğu bir 9 Haziran coşkuyla ve bayram havasında kutlanıyor.
Asıl amacın farkındalık yaratmak olduğu...
Özellikle Sağlık Bakanı'nın dikkatini çekerek memleketin bir hizmetle kucaklaşmasının düşünüldüğü...
Sonuç olarak İnebolu'ya bir Sağlık Meslek Lisesinin kazandırıldığı...
Aynı yılın Eylül ayında açılan Sağlık Meslek Lisesi ile sağlık sektörüne hizmet verecek yüzlerce gencimizin İnebolu'da okumasının sağlandığı bir süreç yaşanmış oluyor.
Yani İnebolu'ya Sağlık Meslek Lisesi gökten zenbille inmiyor.
İnebolu için çabalayanlar ise yıllar geçse de unutulmuyor, hayırla yad ediliyor.
Evet 30 yıl önce ilçemizin bir liseye nasıl kavuştuğunu öğrenmiş olduk.
Şimdi gelelim tam 30 yıl sonra günümüz İnebolu'suna..
Geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık alımı yapmak üzere ilçemizde ofis açtı.
Yıllardan beri ciddi bir fındık üretimi yapan bölgemiz üreticisinin, ürününü fındık toplayıcılarına ilave bir alım hizmeti olarak düşünülebilecek Toprak Mahsulleri Ofisi'ni ilçemize kazandırılması çok önemli bir başarıdır.
Abana, Bozkurt, Çatalzeytin ve Doğanyurt ilçelerine de hizmet verecek olan bu alım ofisi bölgedeki fındık üreticisinin zaman zaman İnebolu'ya gelmesine vesile olacaktır. Bu da ilçemizin ekonomisine az da olsa hareketlilik getirecektir.
Böyle bir hizmetin yıllardır düşünülemeyip üreticimizin mağdur edilmesini kim nasıl yorumlar bilmem ama, bugüne kadar bu hizmetin getirilememesi siyasi beceriksizlikten başka bir şey değildir.
2019 yılında İnebolu'nun önemli bir kurumu konumundaki cezaevinin kapatılması ile sarsılan İnebolu ekonomisine can verecek sıradışı hizmetlerin üretilmesi gerekiyor.
Aradan uzun yıllar geçse de memleketine hizmet getiren ve götüren kim olursa olsun unutulmuyor.