İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Serhat Beyan, 65 yaş üzeri herkesin ve kritik görevdekilerin koronavirüs aşılarının yapılmaya başlandığını söyledi.
Aşı olma hakkı tanınan bu gruplarda yüzde 50 aşı hedefini henüz aşamadıklarını belirten Dr. Serhat Beyan, "Halkımızın aşı ile alakalı endişesi olabilir. Biz sağlıkçılar olarak iki doz aşımızı da olduk. Herhangi bir sıkıntı yaşamadık. 90 yaş üstü vatandaşlarımız ikinci doz aşılarını oldu, herhangi bir sorun yaşanmadı. Yani aşıdan korkmamızı gerektirecek bir durum yok. 182'den randevu almakta zorlanan vatandaşlar için yeni hat kuruldu. İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan 0366 606 06 62 nolu çağrı merkezini arayarak randevularını alıp aşılarını olabilirler" dedi.
NORMALLEŞME İÇİN AŞI ÖNEMLİ FAKTÖR
Yaş gruplarına göre aşılama takviminin uygulanmaya devam edildiğini belirten Dr. Beyan, "İnebolu'da 65 yaş üstü herkese aşılarını yapmaya başladık. Bunda normalleşme sürecinin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için bir an önce normale dönebilmemiz için aşılama oranı da bu kriterlere konulmuş durumda. Yani bir ilçede aşılanma oranı çok düşükse onun normalle sürecine dahil edilebilmesi noktasında inisiyatif kullanılıyor. İnebolu'da aşılama çok düşük değil ama biraz yavaş seyrediyor şu anda. Yüzde 50'yi henüz geçemedik. İlk aşamada hedefimizin yüzde 50'sini geçmeyi amaçlıyoruz. Bu da şu andaki hedef nüfusumuzda 65 yaş üstü ve kritik görevdekiler oluyor. Okulların açılmasıyla öğretmenler de tanımlanacaktır" dedi.
"HASTANEDE GECE 12'YE KADAR AŞI YAPILIYOR"
Aşı sırası gelen vatandaşların 0366 606 06 62 nolu telefonu arayarak randevu almaları gerektiğini belirten Dr. Beyan, "Merkezde ve köylerde 85 yaş üstü ve yatağa bağımlı olanlar, yürüyemeyenlerin evlerine gidip aşılarını yapıyoruz. Diğerlerinin randevu alarak hastaneye ya da aile hekimliklerine gelmeleri gerekiyor. Merkezde 2, Evrenye ve Özlüce Köylerinde olmak üzere ilçemizde 4 tane Aile Sağlığı Merkezimiz var. Hastanede gece 12'ye kadar aşı yapılıyor. Randevu almada herhangi bir sorun yok. Kişiler hastaneye gitmeye çekiniyor. Ama hastane ile çarşının şu anda pek bir farkı yok. Vaka sayılarımız düşmüş durumda. Hastaneye gitmeye çekinmesinler aşı olmak. Hastaneye gittiklerinde insanlar zaten dikkatli oluyor ister istemez. Zaten 20 dakikada bütün işlemleri bitiriyorlar" diye konuştu.
"85 YAŞ ÜSTÜ VE YATAĞA BAĞIMLI OLANLARIN EVLERİNE GİDİYORUZ"
Mobil ekiplerle aşılama çalışmalarına devam ettiklerini belirten Dr. Serhat Beyan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Merkezde ve köylerde 85 yaş üstü ve yatağa bağımlı olanların aşılarını evlerinde yapıyoruz. Yalnız bunun belli kriterleri var. Mesela İstanbul'dan gelen vatandaşlar evine gelmemizi istiyoruz. Bunların yaşı uygun değilse zaten kabul edemiyoruz. Ama İstanbul'dan buraya geliyor, birinci dozunu hastanede olmuş ikinci dozunu evde olmak istiyor. İstanbul'dan arabayla otobüsle gelebilen birisi aşı olmaya da gelebilir. Bizim randevularımızda birinci aşıyı olup ikinci doz aşıyı bekleyen kişilerle beraber çok fazla kişi birikti. Sırası gelenlerin aşılarını yapmaya yetişemiyoruz. 28 günle 35 gün arasında ikinci dozun yapılması gerekiyor. Onları yetiştirmekle şu anda uğraşıyoruz. Ek destek istiyoruz. Zaten 3 tane aracımız var, üçünü de her gün tamamen sahada kullanıyoruz. 3 mobil ekibimiz var. Ekiplerimizde bir doktor ve bir hemşire bulunuyor. Yanlarında acil müdahale için gerekli her türlü ekipman var. Ama şimdiye kadar hiçbir sıkıntımız olmadı."
"VAKA SAYILARINI SIFIRLAMAK ÜZEREYİZ"
İlçemizdeki koronavirüs vakaları hakkında da bilgi veren Dr. Serhat Beyan, "Vaka sayımız hiçbir zaman olmadığı kadar iyi durumda şu anda. Yakın zamanda inşallah yeni bir şey çıkmazsa İnebolu'da vaka sayılarını sıfırlamak üzereyiz" ifadelerini kullandı.