İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
LONDRA'DA BİR İNEBOLULU; SOĞANGÖZ'LERİN HALUKTarih 22 Mayıs 2021, 17:18 Editör: Editör

LONDRA'DA BİR İNEBOLULU; SOĞANGÖZ'LERİN HALUK

"Daha iyisi mümkün Kastamonu"  platformunun organizesiyle  "GURBETTEKİLER" adı verilen ve yurt dışında yaşayan Kastamonuluların başarı hikayelerinin konu edildiği bir çekim gerçekleştirilmiş.

Açık söyleyeyim hayran kaldım bu hayat hikayesine. Aslında her insan kendi çapında ilgi uyandıracak bir yaşam öyküsüne sahiptir, ama bu izlediğim videodaki kadar İNEBOLU isminin geçtiği bir program ne görmüşüzdür ne de duymuşuzdur. Tabii ki bizler için İNEBOLU  adının geçmesinin bile tek başına önem arzettiğini zaten anlatmaya gerek yok. 

Evet Anne tarafından İnebolulu olduğunu dile getiren Haluk Savaş, Babasının askeriyede ki görevi sebebiyle bulunduğu Çanakkale'nin Ezine ilçesinde doğar. Sonrasını direkt kendi anlatımıyla dinleyelim.

Ben İneboluluyum. Dedem Kaptan SOĞANGÖZ'dür. İnebolu'nun almış olduğu İstiklâl madalyasının bizzat verildiği kişidir Kaptan Mehmet Soğangöz. Bu ailemiz için bir gurur vesilesidir. Ben dedemi  çocukluğumda hep gemisiyle İnebolu'dan çıkıp, İstanbul'a evimize geldiği dönemden hatırlarım. Ara sıra gelirdi ve çok mutlu olurdum dedemin gelişine.

Evet Babam emekli olduğunda İstanbul'da oturuyorduk ama Babamın bir yurtdışına taşınma sevdası vardı. Önce Almanya Frankfurt'a, ardından Annemin orayı pek sevmemesi nedeniyle 5-6 ay sonra İngiltere Londra'ya taşındık, yıl 1970. İstanbul'da başladığım eğitim hayatımı Londra'da tamamladım. Küçük yaşta bir idealim vardı, uçak mühendisi olmak. 1975 yılında Amerika'da yıllık 40 bin dolar ödeyerek adım atacağım uçak mühendisliği tahsil hayatım, babamın işlerinin bozulması sebebiyle başlamadan bitti. Babamın ortak iş yaptığı arkadaşlarıyla ayrılması ve benim genç-dinamik-enerjik birisi olarak farklı arayışlarla bu ortaklığa dahil olmam yeni bir sürecin başlangıcı oldu.  

Babamın ortakları artık benim iş ortağım olmuştu. Kendimi kanıtlamak zorundaydım ve ilk işimiz olarak Libya'nın güneyinde Sahra çölünün ortasında Fizan bölgesinde askeriyenin kurmak istediği kamp işini alarak inşaat sektörünün içinde bulduk kendimizi. O sıralar Libya'da aradığın hiç bir malzeme bulunamıyor. İnşaat için gerekli kalıbı nereden temin edeceğimiz bizi kara kara düşündürürken Allah'ın yardımıyla Endonezya'dan 150.000 metrekare sunta getiriyoruz Libya'ya ve bu işten iyi para kazanıyoruz. İnşaat hızlı bir şekilde devam ederken yine  başka ülkelerden getirdiğimiz traktörleri Libya'da satarak iyi gelir elde ediyoruz ve 1978-1980 yılları bu şekilde geçiyor.

Akabinde Suudi Arabistan'da Arafat-Mina-Müzdelife arasında yapılacak 7 özel hastanenin yapım ihalesini alıyoruz ve   Ortaklarla iş bölümü yapıyoruz. Bana hastane için gerekli tüm makine ve teçhizatların Londra'dan temin edilmesi görevi düşüyor. Ben ömrümde görmediğim, bilmediğim malzemeleri patır patır Suudi Arabistan'a gönderiyorum ve 7 hastanenin 5'ini belirlenen sürede bitiriyoruz. İki hastane yapımı ise iptal ediliyor.

Bu arada evlilik, çoluk-çocuk derken aile kurmakta nasip oluyor.

Bir dönem Türkiye'de tanınmış bir iş insanıyla birlikte Massey Ferguson traktörlerinin distribütörlüğü girişiminde bulunuyoruz.

Fakat uçak sevdası içimden hiç çıkmıyor. 2018 yılında TUSAŞ (Türk uçak sanayii) Londra temsilciliği teklif ediliyor ve havacılık sektöründe ülkeme hizmet etme fırsatına kavuşmuş oluyorum.

Hürkuş ve Hürjet projesi, 5. nesil savaş uçağı projesi, Siha'lar, İha'lar, Atak helikopteri, milli muharebe savaş uçağı   projelerinin tasarımı ve yapım aşamalarında bana da görev düşüyor.

Evet Haluk Savaş içindeki uçak aşkını en üst seviyede tatmin edecek müthiş projelerin içinde buluyor kendini.

Önümüzdeki 10 yıl içinde 10 milyar dolar ciro ve 20.000 kişilik istihdam sağlayacağı öngörülen TUSAŞ ta ihtiyaç duyulacak taze beyinlere, çoğunluğu mühendis olan insan kaynaklarına İnebolulu ve Kastamonulu gençlerin kazandırılması  için de uğraş veriyor Haluk Savaş.

Londra'da özellikle havacılık sektörüne ilgi duyan Türk gençlerinin doğru yönlendirilmesi noktasında gönülden destek vereceğini ifade ediyor İnebolulu Soğangözlerin Haluk Savaş.

İngiltere'de eğitim sektörünün darphane gibi para bastığını ve üniversitelerin yüzde sekseninin patates üniversite olduğunu söyleyen Haluk abi çok başarılı ve yüzde yüz burs alarak gelen gençlerin yanı sıra özel eğitim için İngiltere'yi düşünen Türk gençlerinin mutlaka kendisini bir şekilde bulmasını ve 53 yıllık tecrübesinden faydalanılmasından aşırı derecede mutlu olacağının altını çiziyor.

İnebolulu olduğunu gururla ifade ederken gözlerinin parladığını hissettiğimiz Haluk Savaş'ın İngiltere'de Türk Elçisi gibi hizmet verdiği ve bunu da severek yaptığı görülüyor.

1972 yılından beri İnebolu'ya gelmediğini kendi ifadesinden öğrendiğimiz Haluk abimizi fırsat bulduğu en kısa zamanda İnebolu'ya davet ediyor, yarım asır süren İnebolu hasretinin artık son bulması için de özel bir çaba bekliyoruz.  


  |  Bu haber 5314 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125642

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111194

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130166

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116398

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign