"Daha iyisi mümkün Kastamonu" platformunun organizesiyle "GURBETTEKİLER" adı verilen ve yurt dışında yaşayan Kastamonuluların başarı hikayelerinin konu edildiği bir çekim gerçekleştirilmiş.
Açık söyleyeyim hayran kaldım bu hayat hikayesine. Aslında her insan kendi çapında ilgi uyandıracak bir yaşam öyküsüne sahiptir, ama bu izlediğim videodaki kadar İNEBOLU isminin geçtiği bir program ne görmüşüzdür ne de duymuşuzdur. Tabii ki bizler için İNEBOLU adının geçmesinin bile tek başına önem arzettiğini zaten anlatmaya gerek yok.
Evet Anne tarafından İnebolulu olduğunu dile getiren Haluk Savaş, Babasının askeriyede ki görevi sebebiyle bulunduğu Çanakkale'nin Ezine ilçesinde doğar. Sonrasını direkt kendi anlatımıyla dinleyelim.
Ben İneboluluyum. Dedem Kaptan SOĞANGÖZ'dür. İnebolu'nun almış olduğu İstiklâl madalyasının bizzat verildiği kişidir Kaptan Mehmet Soğangöz. Bu ailemiz için bir gurur vesilesidir. Ben dedemi çocukluğumda hep gemisiyle İnebolu'dan çıkıp, İstanbul'a evimize geldiği dönemden hatırlarım. Ara sıra gelirdi ve çok mutlu olurdum dedemin gelişine.
Evet Babam emekli olduğunda İstanbul'da oturuyorduk ama Babamın bir yurtdışına taşınma sevdası vardı. Önce Almanya Frankfurt'a, ardından Annemin orayı pek sevmemesi nedeniyle 5-6 ay sonra İngiltere Londra'ya taşındık, yıl 1970. İstanbul'da başladığım eğitim hayatımı Londra'da tamamladım. Küçük yaşta bir idealim vardı, uçak mühendisi olmak. 1975 yılında Amerika'da yıllık 40 bin dolar ödeyerek adım atacağım uçak mühendisliği tahsil hayatım, babamın işlerinin bozulması sebebiyle başlamadan bitti. Babamın ortak iş yaptığı arkadaşlarıyla ayrılması ve benim genç-dinamik-enerjik birisi olarak farklı arayışlarla bu ortaklığa dahil olmam yeni bir sürecin başlangıcı oldu.
Babamın ortakları artık benim iş ortağım olmuştu. Kendimi kanıtlamak zorundaydım ve ilk işimiz olarak Libya'nın güneyinde Sahra çölünün ortasında Fizan bölgesinde askeriyenin kurmak istediği kamp işini alarak inşaat sektörünün içinde bulduk kendimizi. O sıralar Libya'da aradığın hiç bir malzeme bulunamıyor. İnşaat için gerekli kalıbı nereden temin edeceğimiz bizi kara kara düşündürürken Allah'ın yardımıyla Endonezya'dan 150.000 metrekare sunta getiriyoruz Libya'ya ve bu işten iyi para kazanıyoruz. İnşaat hızlı bir şekilde devam ederken yine başka ülkelerden getirdiğimiz traktörleri Libya'da satarak iyi gelir elde ediyoruz ve 1978-1980 yılları bu şekilde geçiyor.
Akabinde Suudi Arabistan'da Arafat-Mina-Müzdelife arasında yapılacak 7 özel hastanenin yapım ihalesini alıyoruz ve Ortaklarla iş bölümü yapıyoruz. Bana hastane için gerekli tüm makine ve teçhizatların Londra'dan temin edilmesi görevi düşüyor. Ben ömrümde görmediğim, bilmediğim malzemeleri patır patır Suudi Arabistan'a gönderiyorum ve 7 hastanenin 5'ini belirlenen sürede bitiriyoruz. İki hastane yapımı ise iptal ediliyor.
Bu arada evlilik, çoluk-çocuk derken aile kurmakta nasip oluyor.
Bir dönem Türkiye'de tanınmış bir iş insanıyla birlikte Massey Ferguson traktörlerinin distribütörlüğü girişiminde bulunuyoruz.
Fakat uçak sevdası içimden hiç çıkmıyor. 2018 yılında TUSAŞ (Türk uçak sanayii) Londra temsilciliği teklif ediliyor ve havacılık sektöründe ülkeme hizmet etme fırsatına kavuşmuş oluyorum.
Hürkuş ve Hürjet projesi, 5. nesil savaş uçağı projesi, Siha'lar, İha'lar, Atak helikopteri, milli muharebe savaş uçağı projelerinin tasarımı ve yapım aşamalarında bana da görev düşüyor.
Evet Haluk Savaş içindeki uçak aşkını en üst seviyede tatmin edecek müthiş projelerin içinde buluyor kendini.
Önümüzdeki 10 yıl içinde 10 milyar dolar ciro ve 20.000 kişilik istihdam sağlayacağı öngörülen TUSAŞ ta ihtiyaç duyulacak taze beyinlere, çoğunluğu mühendis olan insan kaynaklarına İnebolulu ve Kastamonulu gençlerin kazandırılması için de uğraş veriyor Haluk Savaş.
Londra'da özellikle havacılık sektörüne ilgi duyan Türk gençlerinin doğru yönlendirilmesi noktasında gönülden destek vereceğini ifade ediyor İnebolulu Soğangözlerin Haluk Savaş.
İngiltere'de eğitim sektörünün darphane gibi para bastığını ve üniversitelerin yüzde sekseninin patates üniversite olduğunu söyleyen Haluk abi çok başarılı ve yüzde yüz burs alarak gelen gençlerin yanı sıra özel eğitim için İngiltere'yi düşünen Türk gençlerinin mutlaka kendisini bir şekilde bulmasını ve 53 yıllık tecrübesinden faydalanılmasından aşırı derecede mutlu olacağının altını çiziyor.
İnebolulu olduğunu gururla ifade ederken gözlerinin parladığını hissettiğimiz Haluk Savaş'ın İngiltere'de Türk Elçisi gibi hizmet verdiği ve bunu da severek yaptığı görülüyor.
1972 yılından beri İnebolu'ya gelmediğini kendi ifadesinden öğrendiğimiz Haluk abimizi fırsat bulduğu en kısa zamanda İnebolu'ya davet ediyor, yarım asır süren İnebolu hasretinin artık son bulması için de özel bir çaba bekliyoruz.