İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
MİLLİ MÜCADELEDE İNEBOLU'DAN BİR ANITarih 10 Aralık 2022, 23:45 Editör: Editör

MİLLİ MÜCADELEDE İNEBOLU'DAN BİR ANI

Kamil Tunoğlu kardeşimiz telefon edip, Kuvayi Milliye yıllarını ait bir anı yazıp yazamıyacağımı sordu. Kendisinden bunu talep eden  Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesinden Prof.Dr.Lale Olcay. Kamil Tunoğlu benimde bu konuda  katkı verebileceğimi söylemiş ve benide aradılar. Amaçları o yıllara ait gün yüzüne çıkmamış anıları toplayıp kurdukları kadın derneği aracılığıyla bir kitap haline getirmekmiş. Bende memnuniyetle deyip yazdım, gönderdim. Yazım şöyle:

Anıyı canlı yaşayıp  anlatan kişi Recep Ağa; ondan dinleyen kişi oğlu Ali Seymen (oğlu)  (şu anda 85). Babası da 1320 (1904) doğumlu. Ali Seymen’in bana anlattıkları:

9 Haziran 1921 günü, Yunanlılar, o sırada külliyetli miktarda cephane ve  400 civarında askerin Anadolu’ya geçmek üzere İnebolu’ya çıktığını öğrenince, İnebolu’ya silahları teslim almaya geliyorlar.

9 Haziran Ramazan Bayramı’nın ikinci günü, sabah saat 11.00 sıralarında İnebolu önlerindeler ve. son zamanlarda gelen külliyetli miktardaki cephaneyi  ve 400 askeri teslim etmemizi istiyorlar..  Bu arada 2 saatlik zaman zarfında yaşananlardan  bana anlatılan ve size aktaracağım anı gerçekleşiyor.

İnebolu mevki komutanı Nidai Bey, İnebolu’nun bombalanacağını ve savunma yapılması gerekeceğini biliyor ve öncesinden tertibat almış zaten.. Kel seymen tepesine elimizdeki tek sahra topunu yerleştiriyor ve harp hilesi olarak birçok yere top görüntüsü vermek için soba borusu yerleştiriyorlar... Derhal tellal bekçi salınıyor mahallelere.. Tellal, elinde tokmak, davula vurarak sokaklarda dolaşıyor:  ‘’Ey ahali, Yunanlılar İnebolu’yu bombardıman etmek üzereler. Top atacaklarmış. Herkes, evini terk etsin; denizden cephanenin  topun tüfeğin ateş menzilinden dışarıya çıksın, Avara’da oturanlar (Yerne dediğimiz Avara arkasında bir köyümüz var), oraya doğru; şehir içindekiler İkiçay’a, hastane üstü mevkiinde olanlar da Geriş tepesi’nin arka tarafına doğru evlerini terk etsinler, kimse ocaklarda ateş bırakmasın, herkesin canı ve malı emniyete alınmıştır, hastalar, gebeler, sakatlar araba ile iki çaya taşınacaklardır. herkes kendini korusun şeklinde bir ilan yapıyor.

İlandan sonra  Seymen aileside evlerinin camından dışarıya doğru soba borusu uzatıp top görüntüsü veriyor. Recep Ağa  evin erkeği 17 yaşında. Babası Mehmet Ağa 93 harbine gitmiş 7 sene sonra gelmiş ve 20 gün sonra hastalıktan ölmüş.Gitmeden önce varlıklı bir tücccar ve dükkanı var. İçindekileri satmış kendisine at, silah ve mermi satın almış. Ev halkını allaha emanet edip gitmiş bir insan. Hanımı geçmişte yaşadığı zor günlerden üzüntülerden hasta ve yatalak. Avara’da oturuyorlar. Yatalak olduğu için de yürümesi zor, evde de bırakmak  istemi-yorlar. Recep, küfenin içersine koyuyor Ayşe nineyi ve sırtlıyor. 

Kümesteki tavukları ayakları ve kanatlarını çulla bağlayıp bir başka  küfeye dolduruyorlar. Kardeşide tavuk küfesini sırtlıyor. Ev halkı hep beraber bir araya toplanıyor. Damda  inekleri de var. İnekleri iplerinden tutup doğru, bir an evvel  Yerne dediğimiz köye, (İnebolu’nun denizi görmeyen,  İslam tepesi’nin arkasında, ateş menzilinin dışında bir yerleşim) doğru hareket ediyorlar. Yunanlıların istedikleri yapılmayınca 2 saat sonra  İnebolu’yu bombalıyorlar ve 100 civarında mermi düşüyor.

Bombardıman bitip Yunanlılar gittikten sonra, ertesi günü, dönüyorlar. Evlerine girdiklerinde gördükleri manzara şu: Atılan 100 mermiden biri de onların camından içeri girmiş. Camdan dışarıya uzattıkları soba borusu dikkate alınıp bir mermi de Seymenoğullarının evine atılmış. İnebolu  evlerinde ‘ocaklı oda’ denilen odalar vardır. Ocaklı odada hem ısınılır, hem yemek yapılır. Ocaklı odanın tam bacasının orta yerine, camdan geçen mermi saplanmış,  patlamamış ve bu şekilde bunların evleri de hasar görmemiş. Aile de bu işi hedef alındıkları halde zararsız atlatmışlar. Bana bu anıyı Ali Seymenoğlu, hemen hemen 20-25 sene önce anlatmıştı. Seymenoğullarının ölenlerine rahmet,.hasta olanlarına şifa ,sağ olanlarına da hayırlı ömürler dilerim.



  |  Bu haber 2710 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125642

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111194

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130166

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116398

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign