İl Özel İdaresi tarafından ilçemiz Çiçekyazı ile Küre’nin Ersizler Köyleri arasında açılması planlanan planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi köy halkı arasında tepkiyle karşılandı. Çiçekyazı Köyü Muhtarı Ekrem Saygıoğlu, projeye karşı olduklarını, 7 Eylül’de yapılacağı duyurulan ÇED toplantısını da protesto edeceklerini söyledi.
İl Özel İdaresi, Çiçekyazı ve Ersizler köyleri arasında bulunan 227 dönümlük sahada Kalker Ocağı ve Kırma Tesisi açmak için proje hazırladı. Kurulması planlanan tesis için ÇED Başvuru Dosyası hazırlattı.
ÜRETİLECEK MALZEME KÖY YOLLARI, SAHİL TAHKİMATI VE LİMAN İŞLERİNDE KULLANILACAK
Hazırlanan dosyada proje hakkında proje hakkında detaylı bilgilere yer verildi. Dosyada yer alan bilgilere göre Çiçekyazı köyünde açılacak taş ocağında üretilecek olan malzeme, Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından köy yollarının bakım, onarımı ve afet nedeni ile hasar gören altyapının onarımı ile İnebolu kıyı boyu ıslahı ve İnebolu Limanı mendirek imalatı ve tahkimatı işlerinde kullanılacak.
YILDA 1,5 MİLYON TON ÜRETİM
Patlatmalı açık ocak işletmeciliği yönteminin uygulanacağı taş ocağında günde 5 bin ton, yılda ise 1,5 milyon ton malzeme üretilecek. Başlangıçta 5 yıl olarak belirlenen proje süresi ihtiyaç halinde uzatılacak. Ocağın faaliyeti yılda 10 ay olmak üzere tek vardiya halinde günde 8 saatlik zaman diliminde gerçekleştirilecek.
EN YAKIN EV 320 METRE
ÇED Başvuru Dosyasında Çiçekyazı köyündeki bir evin proje alanına 320 metre mesafede bulunduğu, taş ocağının İnebolu ilçe merkezine 12, Ersizler köy merkezine 1.4, Çiçekyazı köy merkezine ise 1.5 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.
21 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Taş ocağındaki faaliyetlerde 3 ekskavatör, 12 kamyon, 3 yükleyici, 2 delici ve 1 arazöz kullanılacak. Hazırlanan dosyada bölgenin göç soruna vurgu yapıldı. Çiçekyazı ve Ersizler köylerinin nüfuslarına yer verilen dosyada kalker ocağı ve kırma eleme tesisinde 21 kişinin istihdam edileceğini, personel seçiminde yöre halkının istihdamının sağlanacağı, böylelikle bölgenin iş gücüne katkı sağlanacağı ifade edildi.
ÇİÇEKYAZI KÖYÜ MUHTARI SAYGIOĞLU : “PROJEYE KESİNLİKLE KARŞIYIZ”
İnebolu Çiçekyazı Köyü Muhtarı Ekrem Saygıoğlu, İl Özel İdaresi’nin köylerinde açmayı planladığı taş ocağı ve kırma eleme tesisine tüm köy halkı olarak karşı olduklarını söyledi.
Ocağın kurulacağı alanın köy merkezine çok yakın bir konumda olduğunu ifade eden muhtar Saygıoğlu, “Köyümüzün üst tarafından kayalık bir tepe bulunuyor. İl Özel İdaresi bu kayalık tepede taş ocağı ve kırma eleme tesisi açmak istiyor. Bunu ilk duyduğumuz andan itibaren projeye karşı çıktık” dedi.
Projeye karşı çıkma nedenlerini anlatan muhtar Saygıoğlu, “Öncelikle ocağın açılacağı alan köyümüze çok yakın. Hemen 320 metre mesafede bir ev var. Köy merkezine 1-1,5 kilometre mesafesi var. Burada patlatmalı açık ocak işletilecek. Bu durumda üzerimize taş, toprak, toz yağacak. Bu alanda su kaynaklarımız da bulunuyor. Proje alanında olmasa da buradaki patlatmalar su kaynaklarımızı da kurutabilir. Meyvelerimiz yok olacak, bahçelerimizde sebze yetişmeyecek. Ayrıca ormanda binlerce ağaç kesilecek. Yıllarca gürültüyle, tozla yaşamak zorunda kalacağız. En önemlisi sağlığımızdan olacağız. Bizim köyümüz havasıyla, yeşiliyle, doğasıyla cennetten bir köşe gibidir. Bu güzellikler yok olacak. Biz bu projeye köy halkı olarak kesinlikle karşıyız” diye konuştu.
ÇİÇEKYAZI MUHTARLIĞINDAN İTİRAZ DİLEKÇESİ
Çiçekyazı Köyü Muhtarlığı, projeye karşı ilgili kurumlara gönderdiği itiraz dilekçesinde ise şunları dile getirdi:
“Çiçekyazı Köyü sınırına 320 metre mesafede yapılması planlanan taş kırma ve eleme tesisinin yapılacak alanın köyümüz sınırları içerisinde olması Türkiye'nin 252. Tabiat Parkı olan Ersizlerdere Tabiat Parkına sınır olması ve bu alanda yapılacak çalışmaların tabiat parkında gerçekleşmesi muhtemel doğa turizm ve ekoturizm faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği düşüncesini taşıyoruz.
Ayrıca yapılması planlanan Türkiye'nin en uzun 3. Yürüyüş Yolu olan İstiklal Yolu Yürüyüş güzergahını da olumsuz etkileyeceğini tarafınıza belirtmek isteriz.
Türkiye'nin en güzel sonbahar manzaralarının görüldüğü Küre Dağları görüntü açısından ve turizm potansiyeli yönünden olumsuz etkilenecektir.
Çiçekyazı Köyü Muhtarlığı ve köylüleri olarak taş ocağı ve eleme kırma tesisinin yapılmasını istemiyor projenin vereceği zararlarını telafi edilemeyeceği görüşümüzü tarafınıza belirtmek isteriz.
Bu hususta taş kırma, eleme tesisi yapılacak bölgede tarafınızdan uzman yetkililer tarafından inceleme başlatılmasını ve bu konuda göstermiş olduğumuz hassasiyetimizi göz önünde bulundurulmasını istiyoruz
Çiçekyazı Köyüne yapılması planlanan taş kırma ve eleme tesisinin su kaynaklarımızın tesis yapılacak alanda bulunmasından dolayı su kaynaklarımız ve depolarımız zarar görecek köy halkımız susuzluk ile karşı karşıya kalacaktır .Ayrıca mevcut alt yapı ve üst yapı su taşıma hatlarımız tahrip olacaktır.”
ERSİZLER KÖYÜ MUHTARI : “DOĞAL BİR FELAKETE DÖNÜŞECEK”
Küre Ersizler Köyü Muhtarı Nihat Kaya da, köy halkı olarak taş ocağı projesine karşı olduklarını belirtti. Gazetemize açıklamada bulunan Nihat Kaya, “Çiçekyazı Köyüne yapılması planlanan taş kırma ve eleme tesisinin Çiçekyazı, Ersizler, Ersizlerdere, Salcıoğlu Köylerinde yaşam alanlarımızı olumsuz etkileyip kısıtlayacağı, su kaynaklarımızın zarar göreceği, ormanlık alanlarda kesim yapılacağından heyelan riskini artıracağından dolayı Ersizler Köyü sakini ve köylüleri olarak yapılmasını istemiyoruz.
Projenin vereceği gürültü, toz, patlatmalardan dolayı büyük risk yaşayacağız. Bu konudaki yaşanabilecek çevresel etki ekolojik yaşamın bozulacağından doğal bir felakete dönüşeceği düşüncesini taşıyoruz. Endişe ve tereddütlerimizin ilgili kurumlarca değerlendirilmesini mağduriyet yaşatılmamasını istiyoruz.” diye konuştu.
“KABALAR KÖYÜNDEKİ TAŞ OCAĞININ VERDİĞİ ZARAR ORTADA”
Kabalar Köyü’nün üst tarafında yıllardır faaliyet gösteren taş ocağının verdiği zararın ortada olduğunu söyleyen Muhtar Kaya, “Kabalar Köyündeki taş ocağı yıllardır çevreye büyük zararlar veriyor. Orada yaşayan herkes şikayetçi. Evlerin üzerine taş ve toz yağıyor. Buranın verdiği zarar ortadayken ikinciyi açmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
7 EYLÜL’DE ÇED TOPLANTISI YAPILACAK
Proje ile ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce 7 Eylül Cuma günü saat 14.00’te Çiçekyazı Köyü Çandır Mahallesi cami lojmanında ÇED toplantısı düzenleneceğini belirten Muhtar Ekrem Saygıoğlu, toplantıda gerekli tepkiyi ortaya koyacaklarını ifade etti.
Muhtar Saygıoğlu, projeye karşı başlattıkları projeye toplumumuzun her kesiminden destek beklediklerini kaydetti.