İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
HAYIRSEVER İŞ İNSANI OSMAN ARSLAN MEZUN OLDUĞU OKULU AYAĞA KALDIRDITarih 03 Eylül 2024, 21:00 Editör: Editör

HAYIRSEVER İŞ İNSANI OSMAN ARSLAN MEZUN OLDUĞU OKULU AYAĞA KALDIRDI

İlçemize bağlı Deliktaş köyünde 2002 yılında kapatılan ve kaderine terk edilen eski ilkokul binası, aynı okuldan 60 yıl önce mezun olan hayırsever iş insanı Osman Arslan’ın desteğiyle restore edilerek yeniden ayağa kaldırıldı.

KÖY KONAĞI-MÜZE-MİSAFİRHANE

Tamamen yenilenen okulun bir bölümü “Osman-Necla Arslan Konuk Evi” olarak düzenlenirken, bir bölümü köy konağı, bir bölümü ise okulun ve köyün eski anılarının canlandırıldığı müzeye dönüştürüldü.

KÖYÜN “YÜKSEK” OKULU

Hayırsever hemşehrimiz Osman Arslan, “yüksek” okul mezunuyum diyerek tarif ettiği Deliktaş Köyü İlkokulu, büyük bir kayanın tepesinde kartal yuvası gibi her tarafa hakim ve etrafı uçurumlarla dolu bir alanda yer alıyor. İlkokul olmasına rağmen yüksek bir noktada yer alması nedeniyle “yüksek okul” olarak adlandırılan okul, 40 yıl boyunca eğitim öğretime hizmet verdi. Okulda bu süre içinde 34 öğretmen görev yaparken 465 öğrenci mezun oldu. Bu okuldan geçen öğretmen ve öğrenciler için büyük anlam ve önemi olan Deliktaş Köyü İlkokulu, hayırsever Osman  Arslan’ın desteğiyle yeniden hayat buldu.

Köy konağı, müze ve misafirhane olarak düzenlenen okulun açılışı 31 Ağustos Cumartesi günü yoğun katılımla gerçekleşti.

Deliktaş köyü merkezindeki okulun açılışına Kaymakam Necdet Uçar, Abana Belediye Başkanı Seda Oyar, İlçe Emniyet Müdürü Cihan Gündüz, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Recep Özbek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İstanbul Şubesi Yetkilisi Cemil Güney, İlçe Yazı İşleri Müdürü Akif Esgel, Abana Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Kırık, AK Parti İnebolu İlçe Başkanı Mehmet Ali Kömürcü, Abana İlçe Başkanı Engin Gürdoğan, Bozkurt İlçe Başkanı Utku Eren,İlçe Vaizi Esat Şahin, Deliktaş-Hacıibrahim Köyleri Derneği (DE-HADER) Başkanı Salih Şahin, Deliktaş Köyü Muhtarı Kemal Gürgen, okulda görev yapan öğretmenler ve çok sayıda hemşehrimiz katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, davul zurna ekibinin gösterisiyle şenlendi.

HAYIRSEVER İŞ İNSANI OSMAN ARSLAN

Doğduğu köye daha önce de eserler kazandıran ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen hayırsever iş insanı Osman Arslan, programda yaptığı konuşmada, Deliktaş köyü eski okulunun kendisi gibi buradan mezun olan herkes için taşıdığı öneme vurgu yaptı. Programa katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Osman Arslan, “Malum burada okumuş, babaları okumuş, en azından bizler gibi okuyanlar sonraki nesillere arkadaşlarına, evlatlarına güzel insanlar yetiştirdi. Mühendisler, Onur bey kardeşim örneğin, mühendistir. Ben hayran oluyorum hepsine. Bunlar ayrı bir değer. Ben de onun için burada arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin öncülüğünde bize yardımcı olarak biz de onlara ne yapabiliriz bu şekilde burada bir canlandırma yapalım dedik. Onu da bitirdik. İnşallah başka şeyler olursa yeniden hep birlikte olacağız. Sizler de geldiğinizde biz daha çok mutlu oluyoruz. Eskiden Evrenye’den yukarıya pek gelen olmazdı. Şimdi sizler geldiniz, biz çok mutlu olduk. Sağolun var olun.” dedi.

KAYMAKAM NECDET UÇAR

Kaymakam Necdet Uçar da programda yaptığı konuşmada, eski okulu tekrar ayağa kaldıran hayırsever Osman Arslan’a ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatılan okulları köy konağı, misafirhane, müze gibi köylünün faydasına olacak işler için tahsis ettiğini dile getiren Kaymakam Uçar, “Ben şunu söylemek istiyorum. Binalar yapılıyor, eskiyor, tekrar restore ediliyor. Tarih değişiyor, akıyor. Ama burada şunu gördüm, Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü hatırladım. Diyor ki; Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır, diyor. Yani baktım eserler maddi eserler yapılıyor, yıkılıyor, yeniden yapılıyor. Muhtarımızla, dernek başkanımızla, Osman amcayla tanıştık. Onlar beni davet ettiler bu güzelliğe. Gelir mi gelmez mi acaba dediler ama ben hemen butona bastım, özel kaleme dedim ki cumartesi 11’de programa gideceğiz Deliktaş köyüne dedim. O kadar güzel insanlar ki, o kadar güzel muhabbet ettiler ki, yine devam etti burada muhabbetimiz. Dedim ki eserler burada, hakikaten gerçek eserler bunlar. Bu eserler için rahmetli olan öğretmenlerimize rahmet diliyorum, yaşayan öğretmenlerimize şükranlarımı arz ediyorum. Tabi biz de bu eserin, bu neslin bir ürünüyüz. Ben hep destekliyorum bu tür okulların canlandırılmasını. Çünkü anılar var, o anılarla yaşıyoruz ve gelecekteki nesiller bu anılarla geleceğe yürüyor. Ben de naçizane ilk öğretimimi çok iyi geçirdim. Daha sonra biraz böyle eğitimim sallantıda gitti. Ama hakikaten ilköğretimde iyi eğitim almıştım. Onun sayesinde bugünlere geldim. Bu nesiller de, bu eserler de öğretmenlerimiz sayesinde bu günlere geldiler. Onlara çok teşekkür ediyorum. Tabi bu okula hizmetleri geçen başta Osman Amcaya, derneğimize, devletimizin her kademesindeki çalışma arkadaşlarıma, siz değerli vatandaşlarımıza, burada görev yapan yerel yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Allah hayırlı etsin, inşallah nice eserler olsun.” dedi.

ABANA BELEDİYE BAŞKANI SEDA OYAR

Abana Belediye Başkanı Seda Oyar ise konuşmasında, “Gerçekten onurlu ve gururlu bir günde bu kadar güzel insanı bir araya getiren Osman Amcaya çok teşekkür ediyorum. Bizler gerçekten bu memleketin taş üstüne taş koyanlardan eylemesi için rabbimden her zaman duacıyız. Tekrar teşekkür ediyorum. Elimden ne geliyorsa yanınızdayım.” ifadelerini kullandı.

DEHA-DER BAŞKANI SALİH ŞAHİN

DE-HADER  Başkanı Salih Şahin ise, konuşmasında okulun tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Hayırsever Osman Arslan’ın babası merhum Mehmet Arslan’ın talebiyle okulun 1962 yılında dönemin İnebolu Kaymakamı Ahmet Vefik Tandır tarafından yaptırıldığını belirten Salih Şahin şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi Deliktaş köyünde 1962 yılında geleceğin mimarı sevgili çocukların eğitimine katkı sağlamak amaçlı onlara aydınlık bir geleceğe adım atmalarını sağlamak amacıyla bu okulun temeli atılmıştır. Dönemin İnebolu Kaymakamı Ahmet Vefik Tandır, ihtilal öncesinde Deliktaş ve Eğrioğlu Hacıibrahim Köyleri muhtarlıkları bir olduğu için burada yeni bir muhtar seçilmesi gerektiğini ve bunun da iş adamı Osman abimin babası rahmetli Mehmet Arslan, Kahya lakaplı abimizi makamına davet ederek sizi muhtar yapacağım demiştir. Kendisi de ben muhtar olmam, olursam da bir şartım var. Bu şartım da köyüme okul verirseniz demiştir. Kaymakamımız da okul sözünü vererek Hacıibrahim, Deliktaş tabii ki dağınık bir coğrafyaya sahip olduğu için ortak bir nokta bulunması gerekiyor, en uygun yer burası bulunuyor. Buranın yerini merhum Mehmet Uyanık abimizin devlete tahsis etmesiyle beraber bu okulun vatandaşların kendi emekleriyle yapılmasına başlanıyor. O zamanlar da yine el emeği, hayvanlarla işte buraya yük taşımalar vesaire o şekilde yapılan bir okulumuz. 1962 ve 2002 yılları arasında 34 öğretmen görev yapmış ve 465 öğrenci bu okuldan mezun olmuş. 2002’de okulumuz köylerdeki göç nedeniyle öğrenci sayısı düştüğünden okulumuz kapatılmıştı. Tabi bakılmayınca yaklaşık 2019’a kadar binanın üstü falan göçtü. Son olarak atıl bir hale gelmişti. Biz mezunlar olarak öncelikle daha önce bununla ilgili bir oluşum oluşturmuştuk. Ama herhangi bir adım atılmamıştı. Sonra benim başkanlığımda sağolsun Osman abinin de bize desteğiyle bu okulu yeniden hayata kazandırma yoluna girdik. 4 yıllık bir süreçte burayı tamamladık. Bu dönemden sonra burada öğrenci olur olmaz ama ben şuna inanıyorum. Burada ben şuna inanıyorum, 465 tane insanımız yetişti. Hepsi İstanbul’da, Ankara’da büyükşehirlerde, iş adamları olanlar, kaptan olanlar. Hepsi hayata ilk adımlarını burada atmış bulunuyorlar. Şimdi böyle bir eserin tekrar köyümüze kazandırılmasından çok büyük onur duyuyorum. Başta Osman abi, değerli büyüklerimiz, değerli abilerimiz ablalalarımız, buranın yapımında gerçekten maddi manevi hiçbir desteklerini bizden esirgemediler. Biz burayı yine 1962’de hayvanların taşıdığı malzeme gibi yine aynı şartlarda bu hale getirdik. İnşallah bizden sonraki nesillerimiz de burayı korurlar. Burası bir köy konağı, müze, köyün düğünüydü, programlarının yapılabileceği bir alan oluştu. Sizlere de böyle bir zamanda bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Böyle bir binanın açılışında ne kadar sevinsek azdır, ne kadar gururlansak yeterli değildir. Deliktaş ve çevre köylerin köy konağı, misafirhane, ve müze olarak faydalanabileceği bir kurumdur. Bu eserin hayata geçirilmesinde emeği geçen gönüldaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum.”

ÖĞRETMENLER ANILARINI ANLATTI

Deliktaş Köyü İlkokulu’nda öğretmenlik yapan  isimlerden Mithat Gökçek, Türkan Hocaoğlu, Hayri Özyılmaz, Necati Küpoğlu ve Hasan Gonca uzaktan ve yakından gelerek katıldıkları açılışta anılarını anlatarak programa renk kattılar.

Konuşmaların ardından köy konağı, müze ve misafirhane olarak düzenlenen ve 3 ayrı binadan oluşan okulun açılış kurdelesi kesildi.

Programda katılımcılara kazanlarda pişirilen kulaklı makarna ikram edildi.



  |  Bu haber 464 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

HER ÇOCUK MELEK, TÜM ÇOCUKLAR "NARİN"DİR!

HER ÇOCUK MELEK, TÜM ÇOCUKLAR Bir şeyler yazmak istiyorum...

AZİZE ANA YİBO'DAN BELÇİKA'YA BAŞARI ÖYKÜSÜ

AZİZE ANA YİBO'DAN BELÇİKA'YA BAŞARI ÖYKÜSÜ İnebolu Azize Ana YİBO’da yatılı okuyan ve zekasıyla gelecek vadeden gencimiz Olcay Bay, Ortadoğu Teknik Üniversite...

JENERASYON FARKI

JENERASYON FARKI Zaman hızla akıp gidiyor...

HUZUREVİ İÇİN 25+25 FORMULÜ

HUZUREVİ İÇİN 25+25 FORMULÜ İnebolu Huzurevi için uğraş veren Emlak Konut GYO Genel Müdür Yardımcısı İnebolulu hemşehrimiz Gökhan Yüksel, bu ko...

EĞİTİMİN TOPLUMDAKİ ÖNEMİ

EĞİTİMİN TOPLUMDAKİ ÖNEMİ Eğitimli insan diyince bizim toplumumuzun büyük çoğunluğunun anladığı akademik bilgiye sahip olmak ve bunu diploma ...

AVUKAT HASAN HÜSEYİN BEY; "HAMAM"I YAZMAMI İSTEDİ

AVUKAT HASAN HÜSEYİN BEY; Hey gidi günler hey...

ÖYLE BİR SEVDA Kİ BU!

ÖYLE BİR SEVDA Kİ BU! Kastamonu basınında, İnebolu halkının "birlik-beraberlik", "kenetlenme" kelimeleriyle anıldığı ve güzel başlıklar...

ZARBANA ÇAYI HES PROJESİ İPTAL EDİLDİ

ZARBANA ÇAYI HES PROJESİ İPTAL EDİLDİ İlçemiz Zarbana Çayı üzerine kurulması planlanan Kaya Regülatörü ve HES Projesi, ÇED raporunun süresi içerisinde Ba...

TÜRKELİ-İNEBOLU SEFERLERİ TALEBİ 4.KEZ REDDEDİLDİ

TÜRKELİ-İNEBOLU SEFERLERİ TALEBİ 4.KEZ REDDEDİLDİ Sinop Valiliği, Türkeli-İnebolu arası karşılıklı minibüs seferleri yapılması talebini 4’üncü kez reddetti.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:126530

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111950

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:131348

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117292

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign