İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'DA YEMEK KÜLTÜRÜTarih 23 Temmuz 2016, 23:08 Editör: Editör

İNEBOLU'DA YEMEK KÜLTÜRÜ

Her yörenin kendine has, yeme­­ içme alışkanlığı  geçmişten  geleceğe  uzanan yemek  kültürü  vardır. Bu  geleneğimizi yok etmeden daha da geliştirerek gelecek nesillere aktarmak, hepimize yüklenmiş sorumluluktur.

Yöresel lezzetler, ilçemizi ziyaret eden her misafirin tatmak istediği , hatta“ İnebolu’ nun neyi meşhurdur“  diye sorarak cevap beklediği , hepimizin bu sorulara duraklamadan  cevap vermemiz gereken lezzetlerdir.

İnebolu yemek kültürü konusun da belki bir Antep­­-Urfa-Adana­-Hatay illeri kadar ün yapmamıştır ama, Yüzyıllara dayanan Türk –Osmanlı mutfağını günümüze taşımıştır.

Burada pek çoğumuzun  bilmediği  ve duymadığı bir ayrıntıyı  paylaşmak istiyorum .

Türkiyede ve İstanbulda ilk Lokanta’ya resmi olarak işletme ruhsatı 1888 ’de sultan II. Abdülhamit tarafından verilmiş olan ABDULLAH EFENDİ Lokantasıdır.  Bu lokantanın  Aşçısı ve sahibi “ Hacı Abdullah “İNEBOLULU ‘dur. Osmanlı döneminde sarayda aşçılık yapmış ve baş aşçılığa kadar yükselmiştir.

Günümüzde Hacı Abdullah Lokantası adıyla İstiklal Caddesinde Ağa Caminin yanında hizmete devam etmektedir.

İnebolu’da  yemek denince önce akla GÜVEÇ  gelmektedir. İnebolu güvecini  geçmişten  geleceğe taşımaya çalışan aşçılarımız ve lokantalarımız mevcuttur Lokantalarda güvecin sabah Altı ‘da hazır vaziyette  tezgahta olması ve halkın sabahın erken saatinde  güveç yemesi hatta peşine birde pilav söylemesi lokantaya gelen yabancı misafirlerin ilgisini çeker ve merak uyandırır.

İnebolu Güvecinin sabah erken saatler de  tüketilme alışkanlığının  sebebi İnebolu Limanının işlek ve  ticaretin yoğun olduğu dönemler de ağır işlerde çalışan  gemiler de yükleme ve boşaltma yapan hamallar , işe başlamadan erken saatlerde sağlam yemek yiyerek  ağır yüklerin altına giriyorlarmış. Eskiden İnebolu civarında ki köylerden çarşıya gelmek için yola çıkan köylülerimiz saat 2­-3 de yollara düşerler, çarşıya gelipte güveç yemeye oturduklarında zaten 3-5 saat  geçmiş olur.Güveç yemeden köye dönmezlermiş.

Lokanta sektöründe iştigal etmem sebebiyle güveçle ilgili çok kez rastladığım bazı söylemler  unutulmaz anılarım arasında yer almıştır.

İstanbul’da yaşayan İnebolu ‘lular Memleketlerine  geldiklerinde eğer saat 10 -11’i bulduysa başlarlar lokanta- lokanta güveç aramaya , bulamadıkları zaman hayal kırıklığına uğrarlar hatta hayata küserler ve “Biz İstanbul’dan sadece güveç yemeye geldik “derler… Yabancı misafirlerden de şu cümleyi çok duyarız.”Bu nasıl güveç kardeşim ,güveçte patlıcan olur , taze fasulye olur, domates biber olur”derler. Aldıkları cevap şu olur “Bizde ona türlü derler. Bizim meşhur İnebolu  güvecinde  onlar olmaz, olursa da kimse yemez. “

İnebolu’da yemek sadece güveç ‘den ibaret değildir. Lokantalar da sabahtan itibaren kelle paça -ayak paça  - kapama –kuzu haşlama – çeşitli sebze yemekleri rağbet görür. Sezonluk olan bazı  yöresel lezzetlerede rastlamak mümkündür. Ispıt (Hodan Otu) yemeği isteğe göre ,sucuklu , pastırmalı veya kıymalı yapılır içine pişmesine yakın yumurta kırılır ve servise sunulur.

Yine İnebolu’da  Kanlıca mantarı çok miktarda toplanır ve çeşitli  şekillerde  yemeği yapılıp tüketilir.

Geçmişten beri süregelen  bir alışkanlıkta evlerde annelerimiz  kesikli yumurtalı, pözülü  ve kıymalı pide içini evde hazırlar ve fırınlarda yaptırılıp soğumadan eve götürülüp  Ailecek  tüketilir. Genellikle Pazar günleri tercih edilen  pide tüketimi ihtiyaç duyulduğun da haftanın diğer günlerin de yaptırılır.

Son 15 ­-  20 yıl içinde bizzat kendi çabalarımla “İNEBOLU PİDESİ” ismiyle yabancı misafirlere lanse edilen   Kapalı Kıymalı pidemiz çok ilgi çekmekte ve rağbet görmektedir. 

Kastamonu – Daday ve diğer ilçelerde bilinen Etli Ekmek  İnebolu da ‘da sac etli ekmeği ve fırınlarda yapılan etli ekmek olarak iki çeşidi bilinir. Sac etli ekmeği  hemen hemen her evde yapılır ve tüketilir.

Yine İnebolu’muzun vazgeçilmez lezzeti Haluşka (Kulaklı Makarna)  üçgen biçiminde ki şekli itibariyle kendini diğer mantı çeşitlerinden ayırır, yöremize özgü bir lezzet olarak servis edilir.

Kızılcık ve Ak tarhana çorbalarımız, evlerimizde şifa çorbasıdır.

Fasulyeli kesme makarna yine yöremiz insanının vazgeçilmezlerindendir.

Geçmişten günümüze kadar yaklaşık 150  yıldır tarihi İnebolu Döneri adıyla servis edilen meşhur İnebolu Dönerimizde gurur duyduğumuz lezzetlerimizdendir.

Bu lezzetlere ilave edeceğimiz bazı yöresel tatlardan  birkaçını sıralamak gerekirse Samsı -Pide kana - Katmer - Gözleme  - Banduma - Pıs -  Yumurtalı Özek – Oğmaç Çorbası -  Pancar Kavurması…

Yüzyıllardır günümüze kadar sofralarımızı süsleyen yöresel lezzetlerimiz saymakla bitmez , bize düşen  bu lezzetleri  daha da geliştirerek  halkımızın damak tadına sunmak, İnebolu  adı ile özdeşleşmesini  sağlamak , gelecek kuşaklara taşımaktır. İnebolu ‘muzda kendi potansiyeline hitap eden bir yemek kültürü vardır ve yaşatılmalıdır.

Sağlıklı Ve Mutlu Sofralar Kurmak Dileğiyle            



  |  Bu haber 29576 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'NUN "ÇİFTE EZANI" ŞİİR KİTABINA KAPAK OLDU

İNEBOLU'NUN İnebolu İlçe Özel İdare Müdürü Nurettin Şöy, kendi yazdığı şiirlerden oluşan ikinci kitabını çıkardı. Şöy, “İnebolu...

VAR MISINIZ DOYMADAN SOFRADAN KALKMAYA?

VAR MISINIZ DOYMADAN SOFRADAN KALKMAYA? Herkes tarafından bilinen, fakat çokta önemsenmeyen ve üzerinde durulmayan bir konu İsraf...

HİÇ ÖLMEYECEKMİŞ GİBİ YAŞAYANLAR İÇİN!

HİÇ ÖLMEYECEKMİŞ GİBİ YAŞAYANLAR İÇİN! Ey ölüm;

ALIŞMAYA ALIŞTIK!

ALIŞMAYA ALIŞTIK! Sağlıklı yaşam ya da sağlıklı yaş almak, sadece günde 8-10 bin adım atmak, vitaminler almak, üç beyazdan uzak durma...

GELECEĞİ İNŞA EDEN KAHRAMANLAR

GELECEĞİ İNŞA EDEN KAHRAMANLAR Atatürk “Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” sözü ile ülkenin geleceğini gençlere emanet ederken ana...

İLKOKUL ÖĞRETMENİ GELECEĞİMİZİ PLÂNLAYANDIR

İLKOKUL ÖĞRETMENİ GELECEĞİMİZİ PLÂNLAYANDIR Her 24 Kasım geldiğinde, üzerimizde hatırı sayılır emekleri olan elleri öpülesi öğretmenlerimiz aklımıza gelir.

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK

KAYIP DENİZCİLERDEN 1 YILDIR HABER YOK Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 19 Kasım 2023 günü fırtına nedeniyle batan Türk bayraklı yük gemisi Kafkametler’in ar...

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR!

ANLAYIŞ DA BİR YERE KADAR! Dün sinirliydin anladık...

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR!

GEÇMİŞLE YAŞAMAK KARIN DOYURMUYOR! Yıl iki bin yirmi dört kasım ayı,

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127008

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:112414

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132002

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:117786

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign