İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
RAMAZAN'A GİRERKENTarih 25 Nisan 2020, 18:30 Editör: Editör

RAMAZAN'A GİRERKEN

Ramazana kavuşmanın neşesini sevincini heyecanını yaşarken aynı zamanda salgın hastalık nedeniyle almamız gereken tedbirlerden dolayı Cumalarımızı, Teravihlerimizi  Camilerde cemaatle kılamamanın; iftar çadırlarında topluca iftar sevinci yaşamamanın hüznünü de yaşıyoruz. Yüce dinimiz İslam’ın olmazsa olmazı olan beş temel ilkesi vardır. 1)Can Emniyeti 2)Nesil Emniyeti3) Mal Emniyeti 4)Din(inanç) Emniyeti 5)Akıl Emniyeti bunlardan biride canın korunmasıdır. Cana zarar gelme ihtimali olduğu için tehlike ortadan kalkana kadar bu ramazan ayında camilerde Cumalarımızı Teravihlerimizi maalesef kılamayacağız. Ancak ailemizle birlikte bu  ramazanı evlerimizde Hatimler okuyarak, Diyanet tv de günde üç defa okunacak mukabeleleri takip ederek, Kur'an okumayı öğrenmek isteyenlere yönelik başlayacak olan  "Kur'an Öğreniyorum" programını izleyerek, namazlarımızı evde cemaat yaparak kılarak, kitap okuyarak, Rabbimizi bolca zikrederek, , tevbe ve istiğfar ederek; en önemlisi bu hastalığın bir an önce bitmesi için rabbimize dua ederek geçirelim.  Dünyanı savaştığı bu hastalığa karşı avantajlıyız; çünkü Allah’a, ahirete, kadere, kazaya imanımız var elhamdulillah. Bununla birlikte; tedbirli olmayı emreden dinimiz var. Kader gayrete aşıktır; tevekkülde tedbire aşıktır.  Biz sevgimizi tokalaşarak, kucaklaşarak gösteren milletiz; ancak bir müddet bizim ve sevdiklerimizin sağlığı için buna ara vererek hastalık geçinceye kadar sosyal mesafeyi ayarlayarak gönül selamıyla sevgimizi izhar edeceğiz.

  Ramazan ayı oruç ayıdır. Efendimiz bir  hadis-i şerifinde, “Oruç tutunsıhhat bulun!” buyurmuştur. Aralıklı uzun süreli aç kalmanın, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücreleri yenilediğini bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunun yanında Kronik rahatsızlığı bulunanlar, oruç tuttuğu takdirde hastalığı artacak veya iyileşmesi gecikecekse, oruç tutmama konusunda mazeretleri var. Hamile veya bebeğini emziren kadınlar da oruçlarını daha sonra tutmak üzere kazaya bırakabilirler. Ramazan ayına mahsus ibadetlerden biride teravih namazıdır. Teravih namazı 20 rekattır ve sünnet bir namazdır. Mümkünse aile efradı ile birlikte saf düzenine uyarak evimizde cemaat olarak kılalım. Teravih namazı kesinlikle yatsı namazından sonra kılınmalı. Yatsının farzından önce kılınmaz. Teravih namazı kılarken her selamdan sonra selatı ümmiyye okumayı ihmal etmeyelim. Her tahiyyatta salli barik dualarını muhakkak okuyalım. İki Rekatta bir selam verilebileceği gibi   Dört rekatta bir selam verebilir. Ancak dört rekat kılan  kişi ikindi namazının sünneti gibi kılar.

Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Özellikle bu zor zamanda muhtaçlara yardım edelim. Yetimleri özsüzleri sevindirelim. Çevremizde muhtaç olanlara ramazan kolisi yapıp evlerine bırakalım. Coronavirüs salgını sebebiyle çalışamayan ya da mağdur olan vatandaşlarımıza bir nebze olsun destek olabilmek ve bu küresel sıkıntıya karşı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında yer almak için Türkiye  Diyanet Vakfımıza  ramazan ayı boyunca zekat, fitre, fidye, sadaka, gıda paketi, bayramlık kıyafet gibi bağışlarını 'www.tdv.org ve bagis.tdv.org' adreslerinden online olarak yapabiliriz. Bunun yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimiz, TDV şubelerimiz aracılığıyla doğrudan bağış yapabilirler. Vefa destek grubunda gönüllü yer alan hocalarımız bu zor günlerde İnebolumuzun   en ücra köylerinde dahi  vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılıyorlar. 30 Mart itibariyle 884 vatandaşımızın talepleri yerine getirilmiştir.

Dünyanın uğraştığı bu salgın hastalıktan ülkemizi en az zararla atlatmak için devletimizin aldığı önlemlere uyalım. Her şeyden önce tedbirimizi alacağız. Musibetler karşısında iki kelime vardır. Bir sabır diğeri şükür. Bu iki kelimeyi musibetler karşısında insan kullanmaya başlarsa musibeti kazanıma dönüştürebilir. Bu süreci güçlü ve huzurlu bir şekilde atlatır. Ümidimizi kaybetmeden tedbiri elden bırakmadan inşallah bu salgını atlatacağız. Tekrar camilerimizde cumalarımızı kalıp musafaha edip sarılacağız. Ümidimiz ve inancımız o dur ki Ülkemiz bu felaketten en güçlü çıkacak ve mağdurların, mazlumların ümidi olmaya devam edecektir.

Evveli Rahmet Ortası Mağfiret sonu da cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayının ümmeti Muhammed için ve tüm İnebolulu Kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.  Salgın hastalıklardan kurtulup sağlık ve sıhhat içinde bayrama kavuşmayı niyaz ediyorum. Kur’anı Kerimden bir dua ile sözümü bitiriyorum.

"Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır" (Kehf/10)

Allah’ım! Eğer başımıza gelen bu musibet, “İnsanlar, sadece, ‘İnandık’ demekle hiç imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler” (Ankebut, 2) ayetinden bildirdiğin ve peygamberler de dâhil geçmiş Müslümanları sınadığın imtihanlarından bir imtihan ise bu imtihanı bize kolaylaştır, tez zamanda milletimizin ve ümmetimizin üzerinden bu musibeti kaldır Allah’ım! Kâbe’mizi tavafsız, camilerimizi cemaatsiz, Cuma’mızı sahipsiz bırakma, bizi bağışla, bize merhamet et Allah’ım!



  |  Bu haber 17914 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125682

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111224

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130206

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116426

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign